Feedback

Feedback

Cum protejam plantele pe timp de iarna

In timpul sezonului rece trebuie sa avem grija sporita de plantele si arborii din gradina noastra, prin protejarea lor de inghet si daunatori.

Trandafiri

Daca aveti trandafiri in gradina trebuie sa-i pregatiti pentru sezonul rece. Aceasta consta in taierea florilor uscate si a varfurilor lastarilor la o inaltime de aproximativ 60-70 cm de la baza plantei. Acoperirea plantelor se face cu pamint care se trage la baza lor cu o sapa de jur-imprejur.

Primavara, dupa trecerea perioadei de inghet plantele trebuie dezgropate (eliminarea musuroiului de pamant care l-am facut in toamna), dupa care se face fasonarea lastarilor la 3-5 ochi de la baza acestora sau la o lungime de 15-20 cm si eliminarea crengilor uscate

Trandafirii cu trunchi trebuie protejati prin legarea coroanei cu un sac de hartie si umplerea acestuia cu talas (rumegus) pentru a nu ingheta pana la dezprimavarare cind nu mai exista pericol de inghet.

Frunzele moarte cazute de pe plantele din gradina trebuie greblate (adunate,distruse,arse etc) pentru ca o parte din bolile si daunatorii care au fost in perioada de vegetatie cad odata cu acestea si ierneaza sub ele iar primavara incep din nou sa dauneze cind au conditii de temperatura si umiditate pentru a se inmulti.

Cum protejam plantele pe timp de iarna

Pomi fructiferi

Pomii fructiferi care sunt plantati recent, pentru perioada de iarna, trebuie sa-i protejam impotriva rozatoarelor (iepuri, soareci, sobolani, etc) prin legarea trunchiului de la baza la o inaltime de 60-80 cm cu hartie de carton sau folie de polietilena infasurata si legata pe acestea.

Tot in perioada de toamna tarzie se poate administra o stropire cu un produs pe baza de piatra vanata pentru distrugerea rezervei biologice de boli care se instaleaza in crapaturile din scoarta pomilor.

In perioada de iarna sau primavara devreme se administreaza un tratament cu un produs pe baza de ulei horticol impotriva rezervei de oua de daunatori.

In perioada de vegetatie se administreaza 6-10 tratamente pentru boli si daunatori (fainare, gargarita florilor de mar, viermele merelor si a prunelor, paduchi de frunza, foc bacterian etc).

Cum protejam plantele pe timp de iarna

Vita de vie

Daca aveti vita de vie protejarea se face prin ingroparea coardelor de un an, culcarea acestora la pamant si acoperirea lor cu pamant. Tratamentele pentru protejarea lor sunt aproape identice cu a pomilor.

Flori sau bulbi

Sunt foarte multe plante care au bulbi, dintre care unele rezista la inghet cum ar fi lalelele sau zambile, insa acestea se inmultesc prin bulbisori care se formeaza la baza cepei mari. In cazul acestora, ei trebuie scosi si pastrati pana in primavara in ladite cu nisip pentru ca la primavara sa fie replantati la distante potrivite.

Cum protejam plantele pe timp de iarna