Feedback

Feedback

Ghid de cumparare accesorii scule electrice

Inainte de cumpara accesorii pentru sculele electrice trebuie sa aveti in vedere ca utilizarea unor accesorii de buna calitate, in concordanta cu operatia ce urmeaza a fi efectuata este o conditie esentiala pentru realizarea in bune conditii a proiectelor dvs. Din acest punct de vedere accesoriile uzate excesiv, de proasta calitate sau utilizate necorespunzator anuleaza avantajele oferite de functionarea ireprosabila a sculei electrice.

Tipuri de accesorii electrice

1. Accesorii pentru gaurire

In functie de felul gauririi se impart in:

Burghie

Inainte de a achizitiona un burghiu aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  1. materialul care trebuie gaurit: metal, sticla, lemn, zidarie, beton, beton armat, speciale etc
  2. mandrina care face legatura intre burghiu si unealta electrica si care poate fi:
  • mandrina rapida
  • mandrina cu coroana dintata,
  • mandrina SDS plus
  • mandrina SDS max
  • mandrina hexagonala
  • mandrina conica etc

! Atentie la compatibilitatea dintre forma constructiva a cozii burghiului si mandrina. In anumite situatii se pot utiliza adaptoare cum ar fi:

  • adaptor SDS plus - mandrina cilindrica
  • adaptor SDS plus - SDS max;
  • adaptor bit
  • adaptor coada cilindrica - mandrina conica

Numai tinand cont de acesre caracteristici se pot executa mai multe operatii cu aceeasi mandrina dar trebuie stiut ca utilizarea unui adaptor mareste lantul cinematic si deci scade precizia de gaurire.

3. diametrul si adancimea de gaurire.

Atentie: Atunci cand gauriti beton nu se recomanda executarea succesiva a mai multor gauri cu diametre din ce in ce mai mari pana la diametrul dorit intrucat geometria burghiului nu permite acest procedeu. Procedeul se utilizeaza cu succes la gaurirea metalului. Adancimea de gaurire poate fi controlata prin utilizarea unui limitator de adancime.

Carote

Carotele sunt utilizate pentru realizarea unor gauri cu diametre mari - atat gaurire uscata cat si gaurire umeda (in anumite situatii se recomanda gaurire umeda si la burghie).

La fel ca si la burghie aveti in vedere materialul de gaurit si diametrul gaurii in functie de acesti parametri veti putea cumpara carota care se potriveste nevoilor dvs.

In toate situatiile aveti in vedere concordanta intre diametrul necesar al gaurii si performanta sculei electrice pe care o aveti la dispozitie. De asemenea tineti cont ca la diametrul maxim de gaurire indicat in cartea tehnica a masinii viteza de lucru va fi minima iar daca este nevoie de mai multe gauri masina va fi suprasolicitata.

2.Accesorii pentru insurubare

Insurubarea este cea mai raspandita operatie de asamblare desi este in general mai scumpa decat sudarea sau nituirea dar are doua mari avantaje: este reversibila (permite demontarea) si nu necesita o calificare deosebita a operatorului intrucat veti obtine rezultate foarte bune lucrand singuri.

Accesoriile pentru insurubare se numesc in general bituri sau capete de insurubat. Ele s-au dezvoltat in diferite forme constructive in functie de geometria capului de surub:

  • surub cu cap crestat - este ieftin si inca foarte raspindit dar cu performante de strangere reduse
  • surub cu cap in cruce Philips (Ph) - forta de strangere aproape dubla fata de capul crestat oferind in acelasi timp o centrare mai buna
  • suruburi cu cruce dubla - cap Pozidrive (Pz) ofera strangere si centrare excelente
  • suruburi cu locas Torx (Tx) - moment de torsiune bun, centrare usoara si acces comod in zone dificile
  • suruburi cu cap hexagonal - moment de torsiune excelent, centrare usoara si acces comod in zone dificile.

In functie de forma constructiva capetele de insurubat se pot folosi direct in mandrina masinii sau prin intermediul unui antrenor. De asemenea, in anumite situatii de pot folosi limitatoare.

3. Accesorii pentru demolare si daltuire.

Aceste operatii sunt foarte frecvente in cazul renovarilor unde in functie de operatia efectuata s-a dezvoltat o gama larga de dalti din care cele mai frecvent utilizate sunt:

  • dalta spit (sau simplu spit ) - pentru demolare si pozitionare de conducte
  • dalta ingusta - precizie mare de lucru
  • dalta lata - eficienta pentru indepartarea de cantitati mari de material
  • dalta pentru canale - canale subtiri (de exemplu pentru cabluri )
  • dalta pentru dezlipire - dezlipirea straturilor de tencuiala, a placilor de gresie si faianta.

Atentie! Un ciocan rotopercutor cu daltuire se poate utiliza ca demolator maxim 70% din timpul de lucru.

Atunci cand cantitatea de material care trebuie indepartata este mare si cand productivitatea operatiei este importanta se utilizeaza o unealta special conceputa pentru aceasta operatie care se numeste ciocan demolator.

4. Accesorii pentru prelucrarea suprafetelor (taiere, slefuire)

Alegerea materialelor pentru prelucrarea suprafetelor este ceva mai complicata datorita multitudinii de materiale de prelucrat, calitatatii suprafetelor, tratamentele termice sau acoperirilor. De asemenea gama de accesorii utilizabile este foarte vasta.

Vom enumera pe scurt tipurile de operatiuni si accesoriile care ajuta la realizarea acestora

1. Taierea: se realizeaza in principal cu discuri, miscarea de taiere este de rotatie sau cu panze - miscarea de taiere este rectilinie - alternativa.

Anumite ferastraie au o miscare suplimentara de avans a panzei caz in care se numesc ferastraie pendulare. In toate cazurile taierea poate fi uscata sau umeda.

Alegerea accesoriului si a procedeului se face in functie de caracteristicile materialului de prelucrat. In acest sens pe orice disc sau panza producatorul trebuie sa aiba inscriptionate urmatoarele detalii:

  • materialul (materialele) de prelucrat
  • felul prinderii (panze),
  • diametrul interior (discuri)
  • viteza (turatia) maxima la care poate fi utilizat

Inainte de a cumpara verificati campatibilitatea dintre aceste date si nevoile dumneavoastra respectiv masina pe care o aveti la dispozitie. Pentru a creste usurinta in exploatare si precizia operatiei puteti utiliza un dispozitiv suport.

Atentie! In nici un caz nu se recomanda utilizarea polizoarelor pentru taierea materialului lemnos intrucat apare un risc major de accidente grave.

2.Slefuirea. In urma oricarei operatiei de taiere apar asperitati care trebuie corectate, aceasta realizandu-se prin slefuire. De asemenea slefuirea este necesara atunci cand anumite suprafete se pregatesc pentru operatii cum ar vopsirea.

Operatia de slefuite se poate realiza cu discuri de slefuire, cu perii de sarma, calote sau pietre abrazive.

5.Accesorii pentru frezare,rindeliure si razuire

Aceasta gama de produse cuprinde accesorii specializate pentru prelucrarea lemnului.

Recomandarea noastra este aceea ca inainte de cumpara acest tip de accesorii plecati de la materialul de prelucrat, respective operatia de efectuat si de aici identificati accesoriul necesar si apoi decideti asupra uneltei.

Daca aveti deja unealta aveti grija la domeniile de utilizare recomandate de producator (sunt aplicatii specifice realizate cu accesorii speciale).

Atentie! In toate situatiile se recomanda utilizarea unui aspirator pentru a pastra curat locul de munca.

6.Accesorii pentru capsare

In aceasta gama intra clemele si cuiele pentru capsare care sunt de mai multe feluri in functie de materialele care trebuie imbinate si anume:

  • cleme din sarma subtire pentru imbinarea sipcilor subtiri, materialelor textile sau sarme impletite
  • cleme din sarma plata pentru folii hartie,carton sau etichete
  • cleme inguste pentru lemn profilat sau caneluri
  • cleme semirotunde pentru cabluri, etc.

In cadrul fiecarei familii apare o gama de dimensiuni de aceea aveti in vedere concordanta dintre recomandarile din cartea tehnica a capsatorului, forma si dimensiunile capselor si operatia pe care doriti sa o realizati.