GHID DE SIGURANȚĂ
ȘI PROTECȚIE PE ȘANTIER *

În România au loc anual mii de accidente la locul de muncă. Am creat acest ghid sumar pentru a vă informa despre normele minime de siguranță pe șantier și despre echipamentele de protecție necesare în funcție de activitățile pe care le desfășurați. Ne dorim să construim împreună, în siguranță.

Normal

CASCĂ DE PROTECȚIE

Trebuie purtată de orice muncitor ce riscă accidentări ale capului cauzate de obiecte sau materiale, cât și de posibile obstacole. Casca trebuie să fie certificată, să aibă pe ea însemnele CE. Trebuie să fie ușoară, să nu absoarbă apa, să aibă o bandă ajustabilă la ceafă care să prevină alunecarea ei.

ochelari

OCHELARI DE PROTECȚIE

Sunt esențiali în special în zonele de pe șantier unde este mult praf, se lucrează cu scântei sau substanțe care pot vătăma în vreun fel vederea. Este de asemenea important ca ochelarii să permită totuși o vizibilitate bună, nu să o limiteze.

casca

CĂȘTI PENTRU
PROTECȚIA URECHILOR

Sunt o cerință pentru oricine este expus la un nivel de volum mai mare de 85 decibeli. În funcție de zgomotul de pe șantier se pot recomanda diverse tipuri de căști cu un grad mai ridicat de protecție, de la dopuri de urechi până la căști pentru spații unde zgomotele depășesc 130 de decibeli.

masca

MASCĂ DE PROTECȚIE

Folosirea ei este obligatorie în spațiile unde este foarte mult praf, diverse emanații și vapori toxici care pot afecta sănătatea muncitorilor. Bineînțeles, în funcție de tipul de muncă executată poate fi necesară o mască de protecție specială cum sunt cele cu ecran protector, semi-masca cu filtru sau casca de sablator.

lopata

MASCĂ DE SUDURĂ

Utilizarea ei este obligatorie pentru toate tipurile de sudură efectuate. Se recomandă doar folosirea măștilor certificate.

manusa

MĂNUȘI DE PROTECȚIE

Este importantă nu doar purtarea mănușilor de protecție, ci și folosirea tipului de mănuși potrivit pentru tipul de lucrare executat. Nu există mănuși universale.

vesta

VESTĂ REFLECTORIZANTĂ

Este obligatorie pentru toți muncitorii de pe șantier. O bună vizibilitate în orice context permite o vigilență mai mare, în special în zonele unde circulă și se folosesc utilaje de construcție.

papuci

ÎNCĂLȚĂMINTEA DE
PROTECȚIE

Trebuie să protejeze împotriva umezelii, materialelor incandescente, caustice sau iritante. Talpa trebuie să fie antistatică și să nu permită alunecări. În funcție de tipul de teren și construcție în care se lucrează, încălțămintea de protecție poate fi: cizme, bocanci din piele sau bocanci cu bombeu metalic.

POARTĂ ÎNTODEAUNA ECHIPAMENTUL DE PROTECȚIE PE ȘANTIER!

*Acest ghid include doar câteva dintre cele mai importante indicații de siguranță care trebuie respectate pe șantier. Pentru detalii complete, vă rugăm să consultați materialele de specialitate.