Feedback

Feedback

4 tipuri de boilere: avantaje si dezavantaje

Folosite din ce in ce mai des, boilerele raspund nevoii de incalzire a apei menejere in locuintele noastre, ele sporind confortul prin faptul ca ne ajuta sa avem apa calda la dispozitia noastra oricand dorim.

Ce ar trebui sa am in vedere inainte de a cumpara un boiler?

Atunci cand achizitionati un boiler trebuie sa tineti cont de numarul de persoane care il vor folosi, consumul mediu de apa calda menajera pe zi si daca va prepara singur apa calda sau va fi ajutat de o sursa externa, ex : centrala, panou solar, etc.

Avantajele boilerelor

  • acopera varfurile de necesar apa calda menajera prin stocarea un cantitati de apa calda menajera

Dezavantaje

  • timp marit de asteptare pentru prima folosire
  • dimensiuni si volume generoase ce implica spatii dedicate de montare

Atentie

Atunci cand achizitionati un boiler aveti in vedere faptul ca trebuie sa achzitionati si accesorii, cum ar fi elementele de siguranta (supapa de siguranta, vas de expansiune ACM), filtru apa, robineti de izolare, cablu electric (cand exista rezistenta electrica).

Tipuri de boilere

In functie de combustibilul folosit pentru ardere boilerele sunt de mai multe tipuri:

1. Boilere pe lemne

Boilere pe lemne sunt acele boilere formate din 2 piese soba si boilerul in sine unde se stocheaza si se incalzeste apa.

Pe masura ce alimentam soba cu lemne temperatura apei creste. Aceste boilere vin si in varianta cu rezistenta electrica incorporata pe care o putem folosi, fie la incalzirea totala a apei sau facand focul folosim rezistenta electrica numai pentru mentinerea apei din boiler la o temperatura constanta.

Boilerele pe lemne sunt foarte populare in zona rurala, oamenii folosind sobele acestora si pentru a incalzi incaperile unde sunt amplasate, de obicei in bai sau bucatarii.

Atentie! Pentru o intretinere corespunzatoare faceti evacuarea gazelor arse!

2. Boilerele electrice

Boilerele electrice de diferite dimensiuni, cele mai uzuale sunt cuprinse intre 10l si 150l si sunt folosite pentru incalzirea apei menajere prin intermediul rezistentelor electrice. Sunt foarte uzuale deoarece pot fi montate aproape oriunde: de la spatii rezidentiale pana la spatii comerciale sau sau restaurant.

Boilerele electrice au avut parte de cele mai multe schimbari in ultimii ani. Astfel pe piata au aparut mai multe modele de boilere electrice, fiecare cu functiile proprii adaptandu-se astfel nevoilor clientilor, incepand cu cele clasice si terminand cu boilerele cu display digital, telecomanda, putere de incalzire reglabile si functii de programare.

Boilerul este recipientul in care are loc incalzirea apei, el fiind confectionat din tabla de otel emailata. Acesta dispune de doua orificii prevazute cu racorduri filetate, unul fiind pentru intrarea apei reci, iar celalalt pentru iesirea apei calde.

O componenta a boilerului care ajuta la buna functionare a boilerului este anodul din magneziu, pentru care specialistii recomanda inlocuirea la cel putin 12 luni. Functionarea corecta a elementului pentru incalzire este semnalata prin intermediul unui LED de culoare rosie, aflat pe carcasa aparatului.

Carcasa inglobeaza intreaga unitate, fiind realizata din plastic si tabla de otel. Tabla de otel este intotdeauna acoperira cu vopsea durabila.

Pentru reducerea pierderilor de caldura, aceste boilere sunt prevazute cu izolatie cu spuma de poliuretan. Protejarea boilerului impotriva suprapresiunii este asigurata prin intermediul unei supape de siguranta. Prevenirea supraincalzirii se face cu un termoregulator iar un limitator de temperatura intrerupe alimentarea electrica in momentul cand rezistenta electrica atinge o temperatura limita prestabilita.


3. Boilerele termoelectrice

Boilere cu incalzire indirecta sunt boilerele care se leaga la panouri solare si/sau centrale termice

Boilerele termoelectrice: practic sunt boilere electrice care prezinta in plus o serpentina care poate fi legat la o centrala, pentru produce vara apa calda electric iar iarna apa calda prin intermediul sursei la care este legat.

Incalzirea apei cu ajutorului unei serpentine cu o suprafata mare de schimb de caldura (elicoidala) se poate face prin racordarea la o instalatie de incalzire centrala. Daca este nevoie de o cantitate mare de apa de consum, atunci un boiler cu schimbatoare bivalente (cu doua serpentine),poate rezolva aceasta problema.

In acest caz serpentina inferioara poate fi racordata la un panou solar, in timp ce serpentina superioara poate fi conectata la un cazan de incalzire centrala sau la o pompa de caldura. Pentru reducerea pierderilor de caldura, aceste boilere sunt prevazute cu izolatie cu spuma de poliuretan.


4. Boilere pe gaz

Boilerele pe gaz sunt boilerele care folosesc gazul ca sursa de energie pentru a prepara apa calda menajera.

Boilerele pe gaz pot fi dupa modul de evacuare al gazelor arse cu tiraj fortat sau natural. Cele cu tiraj fortat sunt prevazute cu un tub coaxial de evacuare gaze arse si aspirare aer proaspat. Aceste boilere functioneaza in conditii de presiune scazuta.

Recomandat este sa se monteze pe intrare apa rece o supapa de siguranta. In momentul in care presiunea creste in boiler supapa de presiune va evacu abur sau chiar cateva picaturi de apa la care puteti lega un furtun care sa il duceti direct la scurgere. Majoritatea boilerelor au aceasta supapa in ambalaj.

<Recomandari!

Fiecare model de boiler prezinta avantaje si dezavantanje, insa nu putem face o clasificare dupa acest criteriu deoarece va veti alege boilerul in functie de criterile personale (nevoia reala, numarul de personae, spatiul de montaj si combustibilul pe care il foloseste).

Indiferent de destinatie pentru acelasi tip de boiler sunt mai multe aspecte de care trebuie sa tinem cont:

  • Boilere de inox rezista in timp si nu ruginesc.
  • Boilere cu izolatie mai buna mentin apa mai mult timp calda.
  • Boilere cu anod de magneziu supradimensionat retine mai bine calcarul
  • Boilere cu rezistenta de putere mai mare incalzesc apa mai repede.

Atentie!

  • Inainte de achizitionare unu-i astfel de produs cititi cu atentie cartea si specificatiile tehnice.
  • Compania DEDEMAN nu poate fi facuta raspunzatoare pentru nici o dimensionare incorecta bazata pe acest ghid!