Feedback

Feedback

#DedicațiSiguranței

AI GRIJĂ LA CAMPANIILE FALSE!

Recunoaște metodele de fraudă informatică

Phishingul este o infracțiune electronică și se referă la mesaje false care induc în eroare destinatarii, în scopul de a divulga date cu caracter personal, financiare sau de securitate. 


 Important

Compania DEDEMAN nu organizează și nu promovează campanii de investire a unor sume de bani, nu lansează sondaje și nu organizează concursuri online sau alte campanii promoționale cu revendicare de premii.

De aceea, pentru siguranța ta, îți recomandăm să nu dai curs campaniilor sau mesajelor de acest tip primite prin SMS, e-mail, Facebook, WhatsApp sau alte rețele sociale și să nu furnizezi date personale sau date de pe card.

Toate concursurile organizate de DEDEMAN vor fi anunțate prin canalele de comunicare oficiale (pagina de Facebook www.facebook.com/dedeman.ro, contul de Instagram @dedemanromania și website-ul www.dedeman.ro). Oricare alte canale care utilizează logo-ul și numele Dedeman sunt false și pot avea ca principal scop crearea de concursuri frauduloase/acțiuni de phishing.

Phishing pe Facebook sau WhatsApp

Acest tip de înșelăciune se întâmplă atunci când o persoană încearcă să obțină acces la contul tău de Facebook sau WhatsApp, trimițându-ți un mesaj sau un link suspect prin care îți cere informații cu caracter personal. Dacă persoana respectivă obține acces la contul tău, îl poate folosi pentru a trimite spam.

Evită înșelătoriile de acest tip:

 • Nu acorda încredere mesajelor prin care ți se cer bani, ți se oferă cadouri sau în care ești amenințat că ți se va șterge sau interzice contul de Facebook.
 • Dacă primești un e-mail sau un mesaj suspect care se pretinde a fi de la Facebook, nu apăsa pe niciun link și pe nicio atașare.
 • E-mailurile de la Facebook legate de contul tău provin întotdeauna de la fb.com, facebook.com sau facebookmail.com.

SMS-ul de tip phishing

Tentativele de fraudă cibernetică se pot manifesta și prin intermediul SMS-urilor primite pe telefon. În cazul acestora, răufăcătorii îți solicită să apelezi un număr de telefon sau să accesezi un link prin care să oferi datele personale sau cele de pe cardul bancar.

Ce poți face:

 • Nu accesa link-uri și nu deschide fișiere atașate care îți par suspecte sau care au la expeditor un număr necunoscut.
 • Nu te grăbi. Citește cu atenție și încearcă să fii atent la textul SMS-ului. S-ar putea să identifici rapid acele semne care să-ți dea de înțeles că mesajul cu privire la tombole, concursuri, premii nu ți se adresează. Exemplu: „Felicitări! Tu ești câștigătorul ales astăzi”, „Dedeman din orașul tău îl caută pe (numele tău)!”, etc.
 • Nu răspunde acestor SMS-uri oferind datele tale personale, parolele de acces, codurile PIN sau alte credențiale de securitate.

E-mailul de tip phishing

Phishingul se referă la mesaje false care induc în eroare destinatarii, pentru a-și divulga date personale, financiare sau de securitate.

Aceste e-mailuri:

 • Pot arăta identic cu cele pe care le primești de la compania Dedeman.
 • Pot proveni de la adrese de e-mail care conțin numele Dedeman.
 • Prin conținut, îți solicită să descarci un fișier sau să deschizi un link.
 • Imită logo-ul și designul mesajelor reale.
 • Utilizează un limbaj care sugerează urgența.

Ce poți face:

 • Fii atent la modul în care este redactat mesajul. E-mailurile despre concursurile frauduloase conțin deseori mesaje cu greșeli evidente de scriere, punctuație sau gramatică.
 • Verifică întotdeauna modul în care este scris link-ul sau sursa e-mailurilor ce ți se par a fi suspecte sau care promovează astfel de campanii (ex: deedeman@gmail.com).
 • Cere informații suplimentare despre astfel de campanii: 
  • pe paginile oficiale de Facebook (www.facebook.com/dedeman.ro) și Instagram (@dedemanromania)
  • pe site-ul Dedeman (www.dedeman.ro)
  • la Serviciul Suport Clienți prin e-mail la adresa suportclienti@dedeman.ro sau telefonic la 0234 525 525. Echipa noastră îți va confirma dacă respectivele e-mailuri / concursuri sunt reale.

 Important

DEDEMAN respectă prevederile Regulamentului UE 2016/679 și tratează cu seriozitate și responsabilitate orice aspect privind protecția datelor tale. Suntem dedicați în a avea grijă de datele tale cu caracter personal (care pot include nume, prenume, adresa e-mail, s.a. în funcție de scopul prelucrării) care se regăsesc în baza noastră de date, acestea fiind utilizate doar în scopul îndeplinirii cu succes a proceselor desfășurate în relația cu tine.