Cleo 5DTH automat se foloseste in gospodariile individuale, pentru incubarea oualor provenite de la pasarile domestice. Este construit pe principiul incubatorului de suprafata.
Carcasa, confectionata din masa plastica, asigura pastrarea temperaturii interioare. Incalzirea este asigurata de o rezistenta electrica termostatata. Omogenizarea aerului in interior este facuta de un motor cu elice.
Controlul temperaturii este asigurat de un circuit electronic. Prin orificiile practicate in carcase se asigura o ventilare lenta si continua a aerului din interior, inlaturand astfel excesul de bioxid de carbon si alte noxe rezultate in timpul incubarii.
Pentru o functionare optima a produsului trebuie evitata obturarea acestor orificii sau acoperirea modulului electronic.
Incubatorul Cleo 5DTH automat este prevazut cu dispozitiv de intoarcere automata a oualor si cu un termohigrometru, pentru afisarea temperaturii si a umiditatii din interiorul incubatorului.
Umiditatea este asigurata prin umplerea cu apa a celor doua alveole (canale) din semicarcasa inferioara a incubatorului.
Umiditate: 60 ... 65% (cu apa in alveola A)
70 ... 75% (cu apa in alveola B)
80 ... 85% (cu apa in alveola A+B)
Capacitate: 41 oua gaina sau 74 oua prepelita sau 41 oua potarniche.
Sfaturi practice pentru o incubatie corecta:
- Ouale pentru incubat nu trebuie sa fie mai vechi de o saptamana sau mai proaspete de 3 zile.
- Pentru a favoriza ecloziunea, in ziua precedenta a punerii oualor la incubatie, ouale trebuie transferate intr-o incinta incalzita la 34°C, apoi in incubator unde suporta o noua dezinfectie.
- Limitele intre care trebuie sa oscileze temperatura din incubator sunt intre: +37,5 si +38°C.
- Incepand cu a treia zi, ouale se intorc de 3 ore pe zi la 180 grade, iar in ultimele 3 zile ouale nu se mai intorc. Pentru varianta cu dispozitiv de intoarcere oua, incepand cu a 3-a zi se intorc ouale de 3 ori pe zi, stanga-dreapta la 45 grade. In ultimele 3 zile ouale nu se mai intorc si se scot suportii lasand ouale direct pe gratar.
- Puiul ramane in incubator pana se usuca.
- Conditiile atmosferice din incaperea unde este tinut aparatul trebuie sa fie constante pe toata perioda de incubatie.
- Perioada de incubare a oualor: gaina - 21 zile; curca - 28 zile; rata - 27-28 zile; gasca - 30-32 zile; prepelita - 17 zile; potarniche - 24 zile.