• Bun venit la Dedeman
 • Ai o intrebare? Suna acum la Suport Clienti: 0234 525 525
Cuvinte cheie
  Categorii recomandate
   Produse
    Cosul
    meu
    0 produse
     

    Va rugam sa va actualizati browser-ul de navigare pe internet!

    Stimati clienti, pentru a va putea bucura de o experienta de navigare cat mai placuta si a putea beneficia de toate functionalitatile site-ului Dedeman, va rugam sa va instalati un browser compatibil.

    Va recomandam una din versiunile de mai jos:

    x

    DedeManualTM - Cum alegem anvelopele?

    Cum alegem anvelopele?

    Fiindca se apropie sezonul in care schimbarile meteo-climaterice si legislatia in vigoare ne obliga sa ne schimbam anvelopele, iata cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont inainte de cumpara anvelope.

    Inainte de toate, ar fi necesar sa aflam cum interpretam simbolurile (cifre si litere) de pe anvelopa:

    195: latimea anvelopei in milimetri
    65: raportul dintre inaltimea sectiunii transversale a anvelopei si latimea acesteia. 65 inseamna ca inaltimea reprezinta 65% din latimea anvelopei. (65% din 245)
    R: radial, constructia radiala a carcasei anvelopei
    15: diametrul cercului interior in inci
    91: indice de greutate. Indica sarcina maxima masurata in livre pe care o poate sustine o anvelopa la presiunea optima de umflare. Sarcina maxima masurata in livre si kilograme este mentionata in doua locuri pe flancul anvelopei. In acest exemplu, indicele de sarcina de 91 semnifica faptul ca anvelopa poate suporta pana la 615 kg la 2.5b. 

    M + S: reprezinta marcajele pentru noroi (MUD) si zapada (SNOW) Indica faptul ca anvelopa este, conform regulilor europene, o “anvelopa de zapada”
    DOT: Indica ca anvelopa este in conformitate cu US Department of Transportation (DOT)
    PDV9: Codul fabricii
    INHR: Codul dimensional
    049: Saptamana si anul fabricatiei - saptamana 4 din 2009    Definitii pentru alte marcaje:

    • Reinf: "Reinforced": anvelope cu un indice de sarcina superior pentru aceeasi dimensiune (simbolul este intalnit si sub forma de Extra Load
    • XSE: `X` referire la tehnologia radiala , `S` Siguranta `E` Economie. 
    • PR: In prezent, acest marcaj este un mijloc de identificare a versiunilor diferite de anvelope de aceeasi dimensiune, dar cu conditii de functionare Sarcina/Presiune diferite.Initial, acest marcaj reprezenta o indicatie a rezistentei carcasei anvelopelor sub forma unui numar (teoretic) de ranforsari (Ply).    De ce este necesar sa schimbam anvelopele?

    Anvelopele de iarna sunt mai moi si ofera o aderenta buna la temperaturi scazute. Pe timp de vara acestea sunt expuse deteriorarii mai rapide, isi pierd proprietatile dinamice si nu ofera securitate. Din acest motiv se recomanda utilizarea anvelopelor de vara care au un cauciuc mai rigid. Compozitia lor chimica va oferi nu numai un bun contact cu drumul, dar, si performantele de franare vor creste.

    Anvelopele all-season, propuse de producatori ca solutie intermediara, au avantajul costului initial mai mic in comparatie cu doua seturi diferite de anvelope. Totusi, cumparatorii trebuie sa tina cont ca acest avantaj este unul pe termen scurt.

    Utilizarea anvelopelor de iarna sau all seasons pe timpul verii prezinta urmatoarele dezavantaje majore: 

    • Distante de franare mai mari, atat pe carosabil ud, cat si uscat
    • Nesiguranta la viteze ridicate
    • Aderenta scazuta pe sosea
    • Manevrabilitate nesigura, instabilitate in viraje
    • Uzura si degradare rapida (O anvelopa cu o adancime de1,6 mm este considerata complet uzata si trebuie de urgenta inlocuita, conform recomandarilor producatorilor de anvelope)

    Pagina 1 din 3

    Opinii clienti

    CHIS a scris pe 11.11.2012
    INFORMARE TIPURI SI MARCA
    Raspunde
    damian a scris pe 09.12.2012
    o informatie utila,chiar si pentru cei "ecsperti" :)
    Raspunde

    2 Comentarii

    Adauga un comentariu

    Va rugam alegeti judetul

    Magazin online Dedeman

    Pentru a afisa preturile exacte ale produselor va rugam sa alegeti judetul si magazinul: Pentru a intra in magazinul online alege judetul si magazinul cel mai apropiat.