Feedback

Feedback

Ghid de cumparare aparate de aer conditionat

In sezonul cald aerul conditionat ne ofera un grad sporit de confort termic, atat de necesar pentru activitatile noastre zilnice, indiferent ca suntem acasa sau la serviciu.

Ce ar trebui sa am in vedere inainte de cumpara aer conditionat?

Piata ofera o varietate solutii si oferte, de aceea oricat de usora ar parea achizitionarea unui aparat conditionat trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte fundamentale, cum ar fi:

  • Destinatia spatiului (locuibil sau comercial),
  • Numarul de camere si felul cum sunt amplasate,
  • Care sunt consumatorii electrici care degaja caldura,
  • Izolatia termica a cladirii,
  • Amplasarea cladirii fata de punctele cardinale,
  • Dimensiunile ferestrelor
  • volumul localului
  • tipul si caracteristicile fluidului vehiculat (aer curat, aer + praf, alte tipuri de fluide prezente in aer)

Exista o aproximare grosiera a necesarului de putere pentru racirea unui spatiu dar nu are nici o relevanta inginereasca riguroasa, este folosita ca idee generala pentru aproximare.


Puterea aparatului (BTU/h)

9.000

12.000

18.000

22.000


Birouri si Spatiincomerciale m²

14-22

20-30

33-40

40-50

Locuinte m²

18-25

24-35

40-50

60-70


Atentie!

Pentru o dimensionare corecta luati legatura cu un specialist deoarece in calculul corect se are in vedere mai multe aspect, cum ar fi:

  • orientarea ferestrelor (daca sunt orientate spre rasarit sau apus) numărul si dimensiunea lor
  • numărul persoanelor care lucrează sau locuiesc
  • puterea instalată a consumatorilor electrici ce emană caldură
  • gradul de izolare termică a pereţilor.

Pentru un calcul la ochiul liber al necesarului incăperii puteţi folosi un indice de 150 W/mp sau 50 de waţi pentru un metru cub de aer.

Un calcul ingineresc presupune dimensionarea puterii aparatului de aer conditionat adunand matematic toată căldura degajată in incăpere din orice sursă ar fi ea, doar asa obţinem necesarul de putere "frig".

Ventilatorul se alege tinand cont de urmatoarele criterii:

1. Calculul debitului de aer in functie de volumul incaperii

D (mc/h) = V (mc) x NC/h

  • D - debitul de aer
  • V - volumul spatiului
  • NC/h - numarul de cicluri de ventilatie intr-o ora

Calculul debitului de aer in functie de numarul de persoane :

  • activitate usoara 20-25 mc/h per persoana
  • activitate normala 45 mc/h per persoana
  • activitate grea 60 mc/h per persoana
  • conditii de fum 30-35 mc/h per persoana

De asemena se va tine cont de destinatia spatiului (industrial, comercial, casnic), destinatia instalatiei (purificare aer; aplicatii speciale; aport de aer proaspat sau/si extractie aer viciat), tipul instalatiei: ventilatoare axiale de perete/fereastra; sisteme pentru tubulatura; ventilatoare centrifugale.

De regulă, puterea aparatului este exprimată in BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate că in standardele europene/internaţionale puterea se exprima in W sau KW. Pe etichetele aparatelor este inscrisă obligatoriu puterea in KW, dar ca să facem conversia operăm o impărţire la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h: 3412 = 2,64 kW.

Ghid de cumparare aparate de aer conditionat

Cat de mult conteaza consumul de energie electrica?

Cantitatea de energie electrică consumată de un aparat de aer condiţionat depinde in mare măsură de clasa energetică a echipamentului. Fiind o pompă de căldură, aparatul are un coeficient de eficienţă energetică, in funcţie de clasa din care face parte.

Aparatele de clasă energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu pană la 40% faţă de cele de clasă C sau D.

Aparatul de aer conditionat functioneaza pe timp de vara aproximativ 8 ore pe zi. Daca este canicula timpul de functionare creste.

Montajul

In general montajul este realizat de firme specializate contra cost, platite fie de beneficiar fie de firmele vanzatoare, in cazul in care acesta este inclus in pret.


Sfaturi Practice

  • Nu vă instalaţi aparate subdimensionate, pentru că astfel le veţi "forţa" in exploatare punandu-le in pericol durata de viaţă.
  • Nu achiziţionaţi aparate depăşite tehnologic, de clase energetice inferioare. La raportul preţ/calitate, diferenţa de preţ intre unul de clasă A şi unul de clasă C se amortizează in primul an de funcţionare.

Ghid de cumparare aparate de aer conditionat

Cum se realizeaza efectiv procesul de ventilatie?

Ventilatia se realizeaza prin: evacuarea aerului viciat si introducerea aerului proaspat sau combinat

Evacuarea aerului viciat consta in eliminarea aerului viciat din interior, iar daca acesta nu este inlocuit cu aer proaspat din exterior se produce o depresurizare.

Prin Introducerea aerului proaspat se genereaza o presurizare si aerul iese prin orice deschidere existenta.

Ventilatie prin evacuare si introducere

Prin utilizarea ambelor procedee se realizeaza un sistem complet de ventilatie.

Trebuie avut grija ca extractia sa se faca in zona unde aerul este cel mai viciat, iar introducerea sa se realizeze astfel incat aerul proaspat sa patrunda in intreaga incapere, iar debitul ventilatoarelor de introducere sa il depaseasca pe cel al ventilatoarelor de extractie cu 10-20%, reducand senzatia de curent prin producerea unei mici presurizari ( cresteri a presiunii).

La evacuarea aerului viciat trebuie să se creeze o suprapresiune pentru a se evita pe cat se poate răspandirea acestuia in alte zone ale incaperii sau in alte incaperi;

Aerul proaspat introdus in incăpere trebuie să circule in acelaşi sens cu aerul viciat evacuat ( aspiratia se face pe o parte a incaperii si evacuarea pe parte opusa);

Sistemul trebuie să asigure o ventilare cat mai uniformă a incaperii pentru a se evita acumularea aerului viciat in unele zone ale acestuia


Stiati ca ...

In timpul răcirii

Aparatul elimină in exterior căldura din incăpere (de aceea unitatea externă trebuie montată intr-un spaţiu deschis).

In timpul incălzirii

incălzirea se realizează după principiul pompei de căldură spre deosebire de aparatele care folosesc rezistenţa electrică. Pompa de căldură extrage energia din aerul exterior şi o aduce in interior, de aceea aparatele care asigură răcire şi incălzire se mai numesc şi pompe de căldură.

Aparatul functioneaza in modul incalzire pana la temp -5º C.

Ghid de cumparare aparate de aer conditionat

Functiile ventilatorului

Ventilare: Unitatea interioară poate ventila aerul din incăpere utilizand doar un minim de energie.

Deumidificare: un factor important in senzaţia de confort este umiditatea, nivelul optim situandu-se intre 40% şi 60%. Deumidificarea aerului creşte senzaţia de confort. De asemenea, prin asigurarea unui nivel optim de umiditate este limitată dezvoltarea microorganismelor şi a mucegaiului.

Restart automat = in cazul unei intreruperi de curent in timpul funcţionării aparatul reporneşte automat păstrand setările de funcţionare.

Split = aparatul este alcătuit din două unităţi, una interioară (U.I.) montată in incăpere pe perete şi una exterioară (U.E.) montată pe peretele exterior (U.E. trebuie montată intr-un spaţiu deschis).

Funcţiile unui AC tip split:

  • modificarea temperaturii aerului din incăpere;
  • menţinerea temperaturii la valoarea setată;
  • curăţarea aerului de impurităţi;
  • deumidificare;

Split MONO = aparatul este alcătuit dintr-o unitate internă şi una externă.

Split DUBLU = aparatul este alcatuit din două unităţi interne şi una externă; unităţile interioare pot fi montate in aceeaşi cameră sau in camere diferite, dar apropiate; avantajul dublu splitului este acela de reducere a spaţiului necesar montării U.E.