Feedback

Pe o scara de la 0 la 10, cat de probabil este sa recomanzi
site-ul dedeman.ro unui membru al familiei, prieten sau coleg?

 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Dedeman
Toate Departamentele
Suport Clienti0234 525 525
‹ inapoi la ghiduri Generatoare de curent si accesorii

Ghid de cumparare generatoare de curent electric

Atunci cand aveti nevoie de o sursa de curent in zonele unde acesta nu este prezent, generatoarele de reprezinta solutia ideala. In orice caz inainte de a achizitiona un generator de curent trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

Ce ar trebui sa am in vedere inainte de a cumpara generatoare de curent?

 • Obiectivul pentru care il cumparati
 • Felul curentului de care aveti nevoie
 • Puterere necesara
 • Carburantul utilizat
 • Automatizarea
 • Calitatea curentului
 • Utilizarea unui UPS

 • Amplasarea sa

1. Obiectiv

Daca obiectivul care va fi deservit de generator este sau va fi vreodata alimentat de la reteaua nationala de alimentare cu energie electrica (ex: In cazul caselor de vacanta in anumite situatii reteaua nationala de alimentare este la o distanta atat de mare incat costurile legate de alimentarea de la retea sunt prohibitive si atunci puteti opta pentru alimentarea exclusiva prin grup ) in acest caz aveti nevoie de un produs de calitate superioara capabil sa functioneze non - stop pe perioada in care casa este locuita.

Observatie: Nu se recomanda aceasta solutie pentru o locuinta permanenta - curentul rezultat este extrem de scump.

2.Felul curentului de care aveti nevoie - monofazat sau trifazat

3.Puterea necesara:

Trebuie sa aveti in vedere ca puteti alimenta toti consumatorii sau doar o anumita parte a acestora pe care ii considerati indispensabili (consumatori vitali). Daca este vorba de un obiectiv nou sau aveti in vedere o renovare este bine sa montati un circuit separat care sa alimenteze consumatorii vitali. Exista mai multe feluri de consumatori si de aceea pot sa apara diferente intre parametrii ceruti la pornire si cei necesari in functionare.

Din acest motiv pentru determinarea exacta a puterii necesare cereti sfatul unui electrician autorizat. Puterea la generator trebuie sa fie mai mare cu 30% decat puterea de care aveti nevoie. Din acest motiv este necesara o rezerva de putere astfel incat generatorul sa nu fie suprasolicitat.

4.Carburantul utilizat

La prima vedere este o optiune foarte importanta dar aceasta imagine apare probabil de la decizia de achizitie a unui automobil. In realitate la un generator de curent puterea necesara este cea care determina tipul de carburant astfel:

 • pentru puteri mai mici de 4 kVA peste 90% din oferta este pentru motoare pe benzina
 • pentru puteri mai mari de 15kVA peste 90% din oferta este pentru motoare diesel

Optiunea reala benzina / diesel apare doar in intervalul 4 - 15 kVA si trebuie avut in vedere ca la un numar redus de ore de functionare diferentele de cost carburant si fiabilitate sunt irelevante. Ceea ce trebuie avut in vedere insa este pornirea mai greoaie la temperaturi scazute a motoarelor diesel precum si riscul mai mare de manipulare a benzinei fata de motorina.

5.Automatizarea

Acest echipament sesizeaza lipsa sau prezenta curentului si comanda pornirea sau, dupa caz, oprirea generatorului. Se recomanda in toate situatiile datorita confortului creat dar cu precadere daca lipsiti de acasa frecvent in perioade in care se intrerupe alimentarea cu energie dar anumiti consumatori trebuie neaparat alimentati (ex: pompa de recirculare la un cazan sau frigiderul)

Atentie! Decizia de achizitie a automatizarii trebuie luata in momentul deciziei de achizitie a grupului din acest motiv informati-va daca grupul este pre-echipat pentru automatizare.

6. Calitatea curentului

Majoritatea generatoarelor sunt echipate cu regulator electronic de turatie (AVR) ceea ce garanteaza furnizarea unui curent de calitate, astfel nu aveti nevoie de un stabilizator de tensiune. In cazul in care grupul are regulator mecanic anumite echipamente mai sensibile ( ex: echipamente electronice) trebuie protejate cu un stabilizator de tensiune.

7.Utilizarea unui UPS

In anumite situatii (ex: calculatoare) intervalul de timp intre intreruperea alimentarii de la retea si alimentarea de la grup (aprox.10 - 13 secunde ) nu este acceptabil si atunci se utilizeaza o sursa neintreruptibila de curent ( UPS ).

Atentie! Puterea UPS-ului nu trebuie sa fie mai mare de 70% din puterea pe care o furnizeaza grupul. Daca rezulta din calcul o putere necesara la UPS mai mare se va redimensiona grupul, in acest caz aveti nevoie de consiliere de specialitate pentru a face cea mai buna alegere.

8.Amplasarea generatorului

Acesta poate fi amplasat intr-o incinta bine ventilata, pe cat posibil in apropierea tabloului general de alimentare (ex.: garaj) dar se va avea in vedere evacuarea noxelor prin pozitionarea corecta a esapamentului si asigurarea unui flux corect de aer si faptul ca motorul termic emite un zgomot destul de puternic in functionare.

In cazul in care generatorul este prevazut cu caracasa de protectie el se amplaseaza la exterior dar in sezonul rece trebuie pornit periodic pentru a ramane in stare de functionare. Cel mai simplu se asigura acest lucru prin intermediul automatizarii.

Carcasa reprezinta un cost suplimentar iar daca nu exista o incinta disponibila trebuie vazut care este cea mai economica varianta - constructia uneia sau achizitia unei carcase.

Atentie! Decizia de achizitie a carcasei trebuie luata in momentul deciziei de achizitie a grupului.

Atentie! in orice situatie montajul si punerea in functiune se fac de catre un electrician autorizat.

Norme de siguranta:

1. Cititi cu atentie si urmati intocmai instructiunile primite odata cu achizitionarea produsului

2. Nu lasati niciodata un copil sa utilizeze produsul

3. Folositi intotdeauna echipamentul de protectie recomandat de producator

4. Nu atingeti niciodata accesorile in miscare in timpul functinarii

5. Nu folositi produsele in alte scopuri decat cele pentru care au fost construite si care sunt specificate in manualul de utilizare

6. Depozitati corespunzator produsul atunci cand nu il utilizati

A fost folositoare informatia?
Distribuie:

Aboneaza-te la newsletter-ul Dedeman si bucura-te de promotii saptamanale