Feedback

Feedback

Ghid de cumparare hote

Hota este un instrument extreme de util in bucatarie, mai ales atunci cand vrei sa mentii aerul curat si sa gatesti confortabil.

In functie de tipul mancarurilor preparate puteti alege una din urmatoarele:

Daca preparti in mod special mancaruri grase, aveti nevoie de o hota cu filtru de hartie (sintetic). Daca preparti preponderent prajeli atunci aveti nevoie de o hota cu filtru de carbon care necesita inlocuire periodica (aproximativ 3 luni). In schimb daca gatiti mixt atunci aveti nevoie de o hota cu filtru metalic care se curata periodic.

Cate tipuri de hote exista?

Tipuri de utilizare a hotei:

  • cu evacuare la exterior
  • in sistem de recirculare

Eficienta maxima se regaseste la tipul cu evacuare in exterior. Valva special prevazuta cu clapete de sens permite o evacuare eficienta si in acelas timp impedica intrarea curentilor de aer rece din exterior.

In cazul 2 se obtine doar recircularea aerului in bucatarie. Aerul absorbit este filtrat prin elementele de carbon activ. Utilizarea filtrelor de carbon este indispensabila. Acestea au proprietatea de a opri scurgerile de grasime si miros. Nu se pot spala sau reincarca si necesita o schimbare periodica.

In majoritatea cazurilor filtrele de carbon se achizitioneaza separat! Va recomandam sa specificati vanzatorului tipul de utilizare a hotei.

Sfaturi pentru montaj

Atentie! Hota se monteaza la o distanta de 60 - 75 cm fata de aragaz/plita (inaltime mai mica in cazul plitelor electrice si inaltime mai mare pentru plitele cu gaz).

Daca se monteaza mai jos, exista riscul deteriorarii componentelor datorita temperaturii ridicate, iar daca se monteaza mai sus, isi pierde eficienta.

Burlanul de evacuare a aerului in exterior trebuie sa aiba un diametru de minimum 120mm si o lungime de maximum 3m, pentru a nu fi afectata eficienta hotei.

Intr-o bucatarie in care se gateste in mod frecvent, asezarea la perete a hotei micsoreaza influenta curentilor de aer orizontali la nivelul plitei, curenti care deviaza drumul poluantilor spre hota.

Intretinere si protectie

Materialul de curatare nu trebuie sa contina particule ce ar putea sa zgarie suprafetele vopsite sau din otel inoxidabil. Folositi detergent lichid sau gel. Nu folositi materiale abrazive.

Hota se curata dupa fiecare folosire a ei prin stergerea cu o carpa inmuiata in prealabil in apa calda amestecata cu detergent.

Elementele componente ale unei hote

Filtrul este dispozitivul care separa, cu ajutorul unui material filtrant, particulele de grasime si mirosurile. Poate fi din hartie (sintetic), metal sau carbon. Se inlocuieste sau se curata in functie de tip.

Filtre metalice (anti-grasime)

Cu toate ca filtrele metalice sunt aproape indispensabile, ele prezinta doua caracteristici: protejeaza partile componente ale hotei, prin impiedicarea depunerii grasimii pe componentele electrice, si confera un aspect estetic deosebit. Filtrele metalice sunt lavabile, atat manual cat si in masina de spalat vase.

Motorul este componenta principala a hotei. Gama hotelor existente este definita printr-o varietate de modele, care, in functie de necesitati, vin echipate cu diferite tipuri de motoare. Capacitatea de absorbtie trebuie corelata cu mediul ambiant a bucatariei, precum si cu preferintele culinare personale.

Saturatia filtrelor

Dupa 30 de ore de functionare, unele hote vor emite un semnal luminos (in functie de model), care va avertizeaza asupra necesitatii curatarii filtrelor metalice, manual sau in masina de spalat vase. Similar, dupa 120 de ore de functionare, un semnal luminos diferit (in functie de model) va avertizeaza despre necesitatea schimbarii filrelor de carbon.


Functii & caracteristici comune ale hotelor

Absorbtia periferica

Hotele de ultima generatie sunt prevzute cu acest sistem. Datorita deschizaturilor inguste, acest tip de absorbtie confera o viteza crescuta a aerului. In acest fel se reduc scurgerile nedorite de fum in afara suprafetei de absorbtie.

Toate modelele care beneficiaza de acest tip de absorbtie sunt prevazute cu filtre anti-grasime de cea mai inalta calitate.

Temporizator

Este un sistem care odata activat, permite oprirea automata a hotei dupa o perioada de 15 minute.