Feedback

Feedback

Ghid de cumparare mocheta

Acoperirile de sol textile sunt folosite din cele mai vechi timpuri. Mocheta este derivata din covor, folosind insa o tehnologie diferita. In timp ce covorul este tesut, mocheta este crosetata.

Destinatia principala a mochetei este zona de dormit, unde frecvent se circula descult. Asta datorita faptului ca mocheta este un excelent izolator termic si ofera cel mai bun confort la pasul cu piciorul gol. De asemeni, mocheta este alegerea nr 1 pentru camere de copii, mai ales cand acestia sunt de varsta mica si petrec mult timp pe pardoseala. Studiile au demonstrat de altfel ca pe mocheta copii merg mai repede deoarece nu se aluneca. Mocheta este si un excelent izolator fonic, contribuind la reducerea propagarii sunetului in interiorul cladirilor.

Avantaje si dezavantaje

Avantajele mochetei fata de alte pardoseli sunt date in primul rand de confortul oferit de mocheta si de izolarea termica superioara celorlalte tipuri de pardoseli. Mocheta este cel mai bun izolator termic si fonic dintre toate tipurile de acoperiri de sol. Tot un avantaj il reprezinta si mentenanta, care la mocheta se face prin aspirare periodica, pe cand la alte tipuri de pardoseli aspirararea este urmata si de o spalare cu mopul.

Un alt avantaj este dat de nivelul de pret. Practic se poate gasi o mocheta adaptata fiecarui buget. Desigur, aspectul, gradul de comfort si rezistenta in timp sunt diferite in functie de pret. Important in favoarea mochetei este costul total, daca la alte tipuri de pardoseala se poate ajunge la costuri aditionale cu montajul ce modifica semnificativ costul total al pardoselii, la mocheta instalarea este foarte usoara.

Ca si dezavantaje, mocheta se poate pata mai usor decat laminatul sau covorul PVC.

Specificatii

Fibrele din care se fabrica mocheta au o mare importanta in rezistenta ei in timp. Mochetele se pot fabrica din :

  • poliamida – mai matasoasa, mai rezistenta la uzura, nu atat de rezistenta la pete
  • polipropilena – mai rezistenta la pete, mai ieftina

Tipuri de mocheta. In functie de tehnologia de productie, sunt :

Mocheta batuta / impaslita – mai rezistenta la uzura, dar mai putin estetica si nu atat de confortabila Ghid de cumparare mocheta

Mocheta crosetata – foarte confortabila, estetica, rezistenta buna la uzura in spatii rezidentiale

Ghid de cumparare mocheta

In functie de modalitatea de finisare a suportului, mocheta poate fi :

Mocheta pe suport rasina – fibrele sunt intarite pe spate cu un amestec de rasini. Cel mai des intalnite la mochetele ieftine sau la cele de trafic intens.

Mocheta pe suport AB – action back. Suportul este reprezentat de o plasa de fibra de sticla ce asigura stabilitatea dimensionala. La montaj este recomandata utilizarea unui substrat suplimentar care sa sporeasca izolarea termica, fonica si sa asigure un grad mai mare de confort. Este tipul cel mai raspandit pentru mochetele de trafic intens destinate industriei hoteliere sau pentru spatii de birouri.

Mocheta Termo – se adauga un suport de pasla pentru a spori confortul, izolarea termic asi fonica. Cel mai raspandit tip de suport pentru spatiile rezidentiale.

Indiferent de tipul de support, toate mochetele se pot lipi, in functie de locul instalarii, fie cu banda dublu adeziva pe perimetru, fie pe toata suprafata.

Datorita tehnologiilor moderne, mocheta este cel mai versatil material de pardoseli. Are cea mai mare gama coloristica, texturile sunt din cele mai diverse si modelele sunt practic nesfarsite.

Instalare

Instalarea mochetei este foarte simpla, fiind necesar un minim de unelte ce se regasesc practic in orice gospodarie. Trebuie doar ca suportul sa fie drept, curat, uscat, fara crapaturi.

In spatii rezidentiale, dormitoare, camere de copii, camere de zi, se poate opta pentru instalarea libera fara lipire, mai ales in situatiile in care asezarea mobilierului va fixa mocheta. Recomandarea noastra este a se folosi totusi banda dublu adeziva pentru fixarea perimetrului si a centrului. De asemeni se va folosi banda dublu adeziva in dreptul caii de acces si la eventualele imbinari. In eventualitatea in care trebuie efectuata o imbinare, trebuie sa aveti in vedere orientarea firelor. Este necesar sa suprapuneti cele doua margini ce urmeaza a fi imbinate circa 3 – 5 cm si sa efectuati o taiere simultana a acestora in vederea obtinerii unei margini cu aceeasi amprenta. De asemeni, pe spatele mochetei se va folosi o banda adeziva armata pentru a mentine imbinarea lipita.

In situatia instalarii in spatii comerciale, cu trafic intens, recomandarea este de a apela la serviciile unui instalator profesionist. Se va lipi mocheta pe intreaga suprafata cu un adeziv specific stratului suport si tipului de mocheta ales. De asemeni, in cazul in care se doreste un confort suplimentar, se poate opta pentru folosirea unei baze de instalare. Acest strat suplimentar aduce un plus de confort si izolare termica si fonica, fiind de un real folos in cazul instalarii in camere de hotel.

In cazul aplicatiilor comerciale, mocheta este materialul optim pentru camere de hotel si zone de birouri, datorita proprietatilor ei. In spatii de birouri mocheta asigura un mediu fara praf, antistatic, confortabil si izolat fonic. In camere de hotel, confortul asigurat de mocheta si izolarea termica si fonica sunt apreciate de clienti.

In cadrul instalarii trebuie avute in vedere accesoriile : plinte, praguri de trecere, profile de imbinare.

Cum alegem, criterii de selectie

Primul aspect care trebuie avut in vedere in momentul in care alegem mocheta este traficul

Mocheta trafic comercial

Trebuie sa reziste conditiilor de trafic intens din hoteluri, cladiri de birouri, spatii comerciale. De regula este fabricata din fibre de PA - poliamiada, fiind insotita de pictogramele specifice spatiilor comerciale.

Mocheta rezidentiala

Rezistenta la trafic este adaptata solicitarilor dintr-o locuinta. De regula materialul folosit este fibra de PP – polipropilena, fiind insotita de pictogramele specifice spatiilor rezidentiale (locuibile)

Intretinere

Mocheta se intretine foarte usor, fiind necesara doar o aspirare periodica. Pentru a pastra mocheta in cele mai bune conditii, se recomanda aspirare frecventa.