Ghid de cumparare parchet triplustratificat
Pentru ca detaliile fac diferenta, in procesul de amenajare a caminului nostru trebuie sa acordam atentia cuvenita fiecarui element. Pardoseala este un element cu rol multiplu in cadrul unei locuinte. Ea are rol atat functional, cat si estetic si prin alegerea noastra trebuie sa gasim varianta optima de satisfacere a ambelor necesitati.
Din punct de vedere functional, pardoseala este un element de mare importanta, intrucat asigura suportul pentru restul elementelor din incapere (mobilier, aparate electrocasnice, etc). De asemeni, pardoseala este folosita zilnic, fiind supusa unor solicitari mecanice de impact si abraziune, mai mult decat orice alt element din cadrul locuintei.
Din punct de vedere estetic, pardoseala este un element de o deosebita importanta in decorarea unei incaperi. Varietatea stilurilor si multitudinea de optiuni oferite de piata ne pun cateodata in dificultate, fiind greu sa decidem in privinta unei anumite solutii. De aceea va oferim un mic ghid de alegere a pardoselii potrivite.
Ce este parchetul triplustratificat?
Parchetul triplustratificat reprezinta combinatia perfecta dintre parchetul masiv si laminat. Doua sau mai multe straturi de lemn, de esente diferite. Stratul superior, din lemn nobil, permite de regula 3 - 5 raschetari. Destinatiile principale a parchetului sunt spatiile rezidentiale, el fiind alegerea tuturor ce doresc o ambianta eleganta, calda, naturala. Parchetul, prin unicitatea fiecarei placi, ofera un aer stilat, elegant, oricarui interior. In alegerea unui parchet, primul si cel mai important detaliu este faptul ca lemnul este un material natural. El va avea un décor si o granulatie naturala, micile “defecte” fiind caracteristica naturaletii acestuia.
Lemnul trebuie sa beneficieze de un climat interior cat mai stabil din punct de vedere al temperaturii si umiditatii, fara variatii mari si bruste. De asemeni, expunerea indelungata la lumina solara puternic, directa, poate afecta aspectul lemnului. Nu se recomanda a se folosi parchetul in spatii in care umiditatea relativa in aer este mai mare in mod regulat de 70%. De asemeni trebuie avut in vedere faptul ca parchetul este usor de deteriorat accidental prin zgariere.
Dupa modelul stratului superior acesta poate fi:
clasic, 3 lamele de lemn dispuse longitudinal | |
dusumea, o singura scandura (lamela) |
De asemeni, suprafata poate avea diverse tratamente care sa puna in evidenta fibra lemnului (periere), canturile pot fi evidentiate prin sanfrenare sau culoarea poate fi modificata prin baituire.
Aspect dupa periere:
Avantaje
Fata de parchetul masiv acesta se poate instala flotant prin sistemul click fara a fi nevoie de adeziv. Daca luati in calcul o refinisare (raschetare) ulterioara peste cativa ani este indicat ca acesta sa fie lipit de pardoseala cu un adeziv pentru parchet masiv.
Atentie pot fi supuse raschetarii doar modelele care au finisajul facut in toata masa stratului de lemn superior NU doar la suprafata acestuia. Produsul este deja lacuit din fabrica.
Parchetul stratificat vine cu o serie de avantaje, cel mai important fiind costul instalarii mai redus. De asemeni, parchetul stratificat este mai stabil dimensional datorita structurii stratificate. Fata de laminat, parchetul ofera o suprafata naturala, irepetabila, de o eleganta calma. De asemeni, lemnul este un izolator termic si fonic de exceptie. Daca doriti o bucatica din natura direct in caminul dumneavoastra, parchetul este cel mai usor mod de aceasta. De asemeni, prin structura stratificata, lemnul este posibil a fi instalat peste sistemele de incalzire in pardoseala, cu mentiunea ca in acest caz trebuie respectate instructiuni speciale de montaj si utilizare (vezi recomandarile producatorului).
A - Stratul de balansare, are rol de inchidere a sistemului si de a asigura stabilitatea placilor. B - Stratul median – asigura stabilitatea intregului sistem, el fiind stratul in care se profileaza sistemul de imbinare C - Stratul superior, din lemn de esenta tare. Are grosimi intre 2,6 – 3,6 mm. specia de lemn din care este fabricat da denumirea parchetului. D - Stratul de lac, preia toate eforturile de trafic si protejeaza frumusetea naturala a lemnului |
Stratul de lemn da si duritatea, rezistenta in timp. In functie de duritate, lemnul se clasifica astfel:
Montajul
Montajul este simplificat de sistemul de imbinare dublu – click. Este necesar a se respecta intocmai instructiunile fiecarui producator ce se regasesc in pachetele de parchet. Se poate monta atat flotant deasupra pardoselii oarbe, fie lipit de aceasta. In cazul suprafetelor mari, sau in cazul unor zone de trafic mai intens, este de preferat montajul lipit. In cazul montajului lipit, o importanta deosebita o are pregatirea suportului. E de preferat ca aceasta operatiune sa fie executata de un parchetar profesionist. Consumul specific de adeziv depinde de gradul de absorbtie a pardoseleui oarbe, de gletiera folosita si de tipul de adeziv. Orientativ, consmul specific de adeziv se incadreaza intre 900g – 1500 g/mp.
Pentru informatii detaliate referitoare la montaj vezi sectiunea Ghid instalare parchet stratificat
Durata de viata in conditii optime a parchetului stratificat este intre 20 - 50 de ani, in functie de grosimea stratului superior si de nr de raschetari. De regula garantia produslui este de 2 ani de la data achizitionarii.
Intretinere
Este foarte facila, de regula produsul fiind lacuit din fabrica. Se intretine prin aspirare zilnica / de cate ori este nevoie, urmata de stergere cu un mop aproape uscat. Se va folosi o solutie slaba de detergent neutru.