Feedback

Feedback

Sapa de egalizare este un strat din mortar de ciment, ce se aplica pe santier direct pe stratul suport, cu sau fara aderenta (pe folie de PVC), sau pe un strat intermediar de termoizolatie.

Ce ar trebui sa stiu inainte de alegerea unei sape?

  • amplasamentul pardoselii, la interior sau exterior
  • grosimea maxima a stratului de sapa
  • cerintele de rezistenta, umiditate ale stratului suport impuse de tipul de finisaj care urmeaza sa se aplice peste sapa
  • conditiile atmosferice de lucru

Ce este o sapa de egalizare?

Sapa de egalizare este un strat din mortar de ciment, ce se aplica pe santier direct pe stratul suport, cu sau fara aderenta (pe folie de PVC), sau pe un strat intermediar de termoizolatie.

Care este rolul sau?

  • asigurarea unei anumite cote a pardoselii
  • posibilitatea aplicarii unei imbracaminti (strat de uzura)
  • sa preia si sa transmita stratului suport sarcinile statice.

Atentie! Sapele de egalizare se aplica in minim 3 cm si grosimea lor creste in functie de mai multi factori, daca pardoseala este incalzita, este termoizolata, traficul la care va fi supusa etc., De aceea va sfatuim sa consultati fisa tehnica a produsului care sa va edifice asupra grosimii minime de turnare si a necesitatii armarii ei sau nu.


Ce este o sapa autonivelanta?

Sapa autonivelanta este un mortar special, uscat, predozat, sub forma de pulbere, alcatuita din ciment sau sulfat de calciu (ipsos), nisipuri fine, adaosuri minerale si aditivi care in amestec cu apa formeaza in stare proaspata, o masa de nivelare cu o buna lucrabilitate, iar in stare intarita un strat superficial continuu, fara fisuri, rezistent la socuri si uzura, aderent la support.


Unde se utilizeaza?

Sapele autonivelante se utilizeaza la corectarea problemelor de neplaneitate, a denivelarilor locale sau generale ale suprafetelor din beton (sapa de ciment, ipsos, magnezit) la plansee din beton armat prefabricat sau monolit precum si la betoanele de pardoseala. Aceasta se utilizeaza la interior sau exterior, la cladiri civile, hale industriale, garaje, parcaje, alei, etc, pentru corectarea stratului suport peste care urmeaza sa se aplice finisaje de pardoseala, calde sau reci.

Atentie! Inainte de aplicarea sapei autonivelante este obligatorie o amorsare (grunduire) prealabila a suprafetei suport

Amorsa se aplica pe suport inainte de sapa autonivelanta in scopul asigurarii si imbunatatirii aderentei acesteia, cat si pentru intarirea suportului.

Amorsele sunt incadrate in trei mari categorii in functie de stratul suport:

  • pentru suprafete absorbante (betoane, mortare etc)
  • neabsorbante ( mozaic, placari anterioare etc. )
  • critice ( suprafete cu resturi de adezivi, cu umiditate mai mare decat specificatiile cerute, cu rezistenta scazuta etc.

Instructiuni de lucru

Sfaturi de lucru efectiv cu sapa autonivelanta

Suportul trebuie sa fie rezistent / portant

  • betonul sau sapa din stratul suport trebuie sa fie compacte, continue, sa nu fie friabile, sa nu fie segregate, sa nu prezinte crapaturi sau fisuri.
    • in cazul in care suportul nu indeplineste aceste conditii, este recomandat sa consultati un specialist, in vederea stabilirii solutiilor de remediere a defectelor (fisuri, crapaturi, goluri, segregari etc) si de imbunatatire dupa caz a rezistentei superficiale prin impregnare.
  • daca se constata ca materialul din stratul suport este friabil numai la suprafata, sau stratul superficial de lapte de ciment sau ciment sclivisit, se desprinde de stratul de baza, atunci acesta trebuie indepartat.

Nerespectarea cerintelor mai sus mentionate, conduce la desprinderea sapei autonivelante in general cu parti din suport!

Suportul trebuie sa fie uscat

  • Betonul sau sapa suport trebuie sa fie bine uscate, durata de uscare necesara, sau umiditatea maxima admisa a suportului este precizata in fisa tehnica a produsului
  • In cazul aplicarii sapelor autonivelante, pe suporturi umede, exista riscul ca presiunea de vaporizare din stratul suport sa conduca la desprinderea sapelor.

Suportul sa fie curat, aderent

  • Stratul suport trebuie sa fie curat, ceea ce presupune indepartarea prin suflare cu aer sau prin aspirare a prafului, partilor friabile si a altor tipuri de impuritati. Suportul nu trebuie sa prezinte pete de uleiuri, grasimi.
  • Daca suprafata suportului este prea neteda (strat de uzura elicopterizat, mozaic turnat, strat de sapa sclivisit, ciment rolat, suprafata vopsita etc.) atunci suprafata trebuie asperizata prin sablare, dupa caz frezare sau frecare cu materiale abrazive.
  • Suportul nu trebuie sa fie inghetat, temperatura minima trebuie sa fie de minim 100C.
  • Suportul nu trebuie umezit.

Riscul aplicarii sapelor autonivelante pe suporturi care nu indeplinesc cerintele mentionate este acela al nerealizarii aderentei si in consecinta al desprinderii stratului de sapa.


Prepararea amestecurilor de sapa

  1. Se pune intr-un vas curat, cantitatea de apa corespunzatoare, aceasta fiind inscriptionata pe sac pentru fiecare tip de sapa in parte.
  2. Apa de amestecare trebuie sa fie apa potabila curata.
  3. Pe masura ce se rastoarna materialul din sac in apa se amesteca continuu, cu un mixer electric, cu turatie redusa; amestecarea continua dupa golirea sacului, pana la obtinerea unei paste omogene (fara aglomerari – cocoloase).
  4. Atentie! Utilizarea unei cantitati de apa mai mare decat cea prescrisa, in scopul maririi lucrabilitatii – chiar pe timp calduros – nu este recomandata; aceasta poate conduce la fenomene de sedimentare si fisurare a sapei.
  5. Dupa alegerea amorsei in functie de natura suprafetei suport aceasta se aplica continuu si uniform pe suprafata suport, bine curatata in prealabil, cu peria, bidineaua, trafaletul funtie de recomandarea producatorului.

Turnarea sapelor autonivelante

  1. Dupa preparare, sapa autonivelanta se toarna pe suport, intr-un singur strat fara a depasi grosimea maxima prevazuta
  2. Intinderea, nivelarea si uniformizarea sapei la grosimea dorita se face folosind dupa caz dreptarul, fierul de glet, drisca cu dinti, grebla, trafaletul din plastic cu tepi etc., pentru realizarea grosimii si cerintelor de planeitate pot fi folosite diferite tipuri de martori.
  3. In cazul unor suprafete mari, sapele autonivelante pot fi puse in opera mecanizat, utilizand, de exemplu, pompele de tencuieli mecanizate.
  4. Se recomanda ca la contactul cu peretii, stalpii, sa se creeze rosturi de izolare, folosind banda de buret sau polietilena expandata.
  5. Rosturile de contractie / dilatatie, din stratul suport trebuie sa se regaseasca si in stratul de sapa autonivelanta; rosturile trebuie sa se suprapuna cat mai exact peste cele din suport. Realizarea lor se poate face prin taiere sau folosind profile de rost corespunzatoare.

Protejarea sapelor

Dupa turnare, se recomanda protejarea sapelor impotriva uscarii fortate, cu alte cuvinte nu se recomanda folosirea tunurilor de caldura, nu se recomanda a se forma curent intr-o incapere prin deschiderea usilor si a ferestrelor sau alte metode de a forta uscarea.

Aplicarea finisajelor

Pentru aplicarea finisajelor: placare ceramica, PVC, parchet, epoxi etc, trebuie verificata indeplinirea conditiilor de umiditate maxima admisa pentru finisajul in cauza.