Feedback

Feedback

Ghid de cumparare sisteme de irigatii

Indiferent ca avem o mica portiune de gazon si o gradina cu flori, pe care le udam periodic sau o amplasare unde cultivam legume, sistemele de irigatii au devenit o necesitate. Totusi inainte de a le cumpara ar trebuie sa avem in vedere unele aspecte.

Exista 2 mari tipuri de sisteme de irigatii:

 • Subterane
 • Supraterane

A) Sistem subteran de irigare a gazonului cu aspersoare telescopice

Este extrem de convenabil datorita instalarii permanente subteran. Nu mai este nevoie sa strangeti si sa mutati furtunurile sau aspersoarele (de suprafata) prin gradina in functie de zona pe care trebuie sa o udati.

Nu este nevoie nici sa mai demontati sistemul de irigare pe perioada rece de iarna pentru ca un astfel de sistem e protejat de inghet prin montarea valvelor automate de drenaj.

Componentele de baza ale unui astfel de sistem sunt: aspersoarele telescopice, hidrantii, conductele, conectorii, elementele de automatizare (programator udare, etc).


Sisteme de irigatii


Aspersoarele telescopice, instalate subteran, se ridica deasupra solului, uda exact unde este necesar si dispar din nou in gazon de indata ce si-au terminat treaba.


Conexiunea la robinet se realizeaza prin hidrant.


Piesele pentru conectare sunt disponibile cu filet de diverse dimensiuni (de ex. ¾; 1;etc) pentru conectarea sistemului Dvs de irigare direct la sursa de apa menajera.

Mai multe linii / canale de irigare pot fi conectate folosind o ramificatie 2 cai sau un distribuitor 4 cai. Ca o alternativa la distribuitor, liniile individuale pot fi operate manual prin valve de reglare si de inchidere.

Tehnica de conectare a componentelor prin intermediul conductelor trebuie sa fie simpla si rapida, iar conexiunile - conectorii - sa asigure etansare perfecta.

Pentru planificarea unui sistem de irigare este esential sa aveti la dispozitie urmatoarele informatii:

 • suprafata gradinii pe care doriti sa o irigati (inclusiv eventualele obstacole care nu trebuie udate - de ex. alei, pergola, piscina, gratar - si distanta intre pomi / randuri acolo unde este cazul);
 • pozitia sursei de apa / robinetului (hidrant / retea publica de alimentare cu apa);
 • presiunea / debitul apei sau mai simplu: masurati in cate secunde se umple o galeata de 10 L la robinetul dvs (cu robinetul deschis la maxim).

In principiu presiunea optima de operare este de 2 - 4 bar. Daca la locatia pe care doriti sa o udati nu aveti presiunea minima de operare - cca 2 bar - nici o componenta a sistemului de irigare nu va functiona la parametrii mentionati in cartea tehnica.

Pas cu pas se adauga toate componentele necesare sistemului:

 • modelele si numarul de aspersoare telescopice;
 • numarul de linii / canale de irigare / conducte;
 • conectarea conductelor;
 • conectarea aspersoarelor
 • componentele pentru controlul manual / automat al sistemului.

Aspersoarele telescopice:

 • Adancimea de montaj a aspersoarelor depinde de model: in medie este 20 - 30 cm
 • Distanta la care se monteaza aspersoarele depinde de presiunea si debitul apei.

Modelul de aspersor se alege in functie de forma si dimensiunea suprafetei de udat.

Pentru suprafete patrate si dreptunghiulare alegem aspersor telescopic oscilant - rectangular - in functie de zona de udat ii reglam latimea de stropire si raza.


Pentru alte suprafete alegem aspersoare telescopice circulare existente intr-o gama larga functie de aria maxima de udare (de ex pentru max 80 m²; 100 m²; 200 m²;380 m²). La astfel de aspersoare vom regla raza de udare si sectorul de udare in functie de ceea ce avem nevoie concret sa irigam.

Atentie! Exista modele de aspersoare telescopice care se pot combina intre ele pe aceeasi linie / canal - conducta de irigare, dar si modele de aspersoare care necesita linie separata de irigare.

Pentru suprafete mari, cu forma neregulata exista si model special de aspersor care uda uniform pe conturul gradinii. Ii puteti stoca in memorie un anumit numar de puncte cheie de contur al suprafetei dvs de udat si apoi aspersorul uda pe acel contur.


Controlul automat al sistemului de irigare

V-ati dori ca gradina dvs. sa fie udata in absenta dvs. - de exemplu si in timp ce sunteti plecati in concediu? Nici o problema! Cu ajutorul programatoarelor de udat, dvs. decideti cand si pentru cat timp se uda.

De la varianta simpla, cu programatorul conectat la robinet pentru controlul unei singure linii / canal de irigare pana la sistemele de irigare extinse, cu mai multe linii, programatoarele de udat comanda automat udarea gradinii fara ca dvs. sa faceti cel mai mic efort. Mai simplu decat atat nu se poate!

Sisteme de irigatii

In functie de modelul de programator de udare puteti selecta zilele de udare, timpul de udare, numarul de cicluri de udare pe zi.

Pentru sisteme de irigare mai complexe, cu mai multe linii/canale:

 • pentru controlul complet automat, fara cablu al oricarui numar de linii / canale de irigare exista si programatoare de udat portabile;
 • programatorul portabil se utilizeaza pentru programarea memoriei electronice, care se monteaza pe electrovalva.

Ca si tehnologie de economisire a apei se poate conecta si un senzor de umiditate a solului sau senzor de ploaie.


Sfaturi pentru montarea - instalarea sistemelor subterane de irigare:

 • testati sistemul inainte de a-l instala sub pamant;
 • valvele de drenaj trebuie instalate in punctele cele mai joase ale sistemului;
 • pentru a imbunatati drenajul si pentru a proteja valvele de drenaj, puneti dedesubtul valvelor un strat de material de drenare a apei care se va scurge (pietris grosier spalat bine);
 • in general aspersoarele si conductele rezista la presiunea de operare de pana la 6 bar. Daca presiunea apei este mai mare trebuie sa folositi un dispozitiv de reducere a presiunii. Este recomandat sa va adresati unui instalator autorizat daca aveti intrebari privind modul de conectare la reteaua de alimentare cu apa.

A) Sistem suprateran (de suprafata) de irigare

B1) Varianta simpla de sistem de irigare este aceea prin care conectam un furtun de gradina la robinet - prin intemediul mufelor conectoare -, iar la capatul furtunului montam un aspersor sau un pistol pentru stropit sau un spritzer pentru udat.


Sisteme de irigatii


Pentru confortul nostru vom alege un sistem care sa ne asigure cuplarea simpla, rapida, cu un singur click, a tuturor componentelor de la robinet la accesoriul de stropit. Si sa fie perfect etans.


Componentele unui astfel de sistem sunt:

 • stutul care face legatura cu robinetul de apa, se alege in functie de diametrul robinetului dvs si de tipul de filet (interior/exterior);
 • mufele conectoare care fac legatura intre robinet si furtun, dar si legatura intre furtun si accesoriul de stropit (aspersor, pistol, spritzer) - mufe conectoare standard sau mufe - conectori cu stop. Mufa cu stop ne este utila la capatul de iesire a furtunului: conectati = apa curge; deconectati = apa se opreste automat. Daca de exemplu trebuie sa mai extindem furtunul - sa innadim - utilizam suplimentar si un niplu intermediar de extensie.
 • furtunul de gradina.

Avem la dispozitie o gama larga de furtunuri de diferite grosimi (1/2"; ¾") si lungimi (role de 20m;25 m; 50 m). Un furtun bun si fiabil este evident acela care nu se rasuceste, nu se innoada, aluneca usor peste obstacole si este rezistent la presiune.

Pentru transportul comod al furtunului prin gradina putem folosi un carucior pentru furtun, astfel nu ne mai murdarim pe maini la operatiunile de rulare si derulare a furtunului.

Pentru depozitarea compacta a furtunului pe perete avem la dispozitie suporturi speciale de furtun si dispozitive de perete (inclusiv modele cu rulare automata a furtunului).


Spritzerele si pistoalele pentru stropit sunt ideale pentru diverse sarcini de curatare si udare in curti interioare, pentru plante in ghiveci, pentru gradini mici sau mari - straturi de flori, legume, plante ornamentale. Sunt utile modelele cu debit reglabil si jet reglabil - de la jet puternic la pulverizare fina.

Pistoalele pentru stropit ne ofera posibilitatea alegerii mai multor tipuri de jet: de exemplu jet puternic, plat, cu bule, pulverizare fina.

Aspersoarele de suprafata se utilizeaza in special pentru irigarea gazonului, se aleg in functie de dimensiunea si forma suprafetei de udat. Pentru zone patrate si dreptunghiulare se recomanda un aspersor oscilant, iar pentru celelalte zone sunt indicate aspersoare circulare (cu stativ sau cu spin pentru fixare in sol).

Exista si aspersoare de suprafata ideale pentru gradini cu forma neregulata. Astfel de aspersoare uda uniform pe conturul gradinii, se iriga astfel perfect si egal fiecare coltisor al gradinii datorita sistemului de programare a razelor de udare individuale.


B2) Irigarea gradinii cu economisirea apei - Sistem de micro-irigare (micro-picurare) - Udare exacta si economica

Sisteme de irigatii

Este modul ideal de udare picatura cu picatura a plantelor ornamentale, a gardului viu, bordurilor, a straturilor de legume, flori, serelor, si a plantelor de apartament, balcon sau terasa. Solul este udat usor si uniform, prevenind irosirea sau evaporarea apei pretioase.

Se asigura fiecarei plante exact cantitatea de apa de care are nevoie prin intermediul picuratoarelor (finale sau intermediare) si micro-aspersoarelor (mini-aspersoarelor circulare sau oscilante) pentru arii restranse. Sistemul poate fi controlat automat prin intermediul programatoarelor de udat.

Pentru udarea straturilor de plante cu nevoi diferite de apa trebuie sa alegem picuratoare reglabile. Pentru distribuirea uniforma a apei independent de presiunea apei din retea alegem picuratoare cu egalizarea presiunii.


Care sunt atuurile unor picuratoare de calitate?

 • control automat al presiunii pentru distribuirea uniforma a apei de-a lungul intregii conducte;
 • auto-curatare: filtru integrat pentru operare fara a fi nevoie de intretinere speciala;
 • picuratoarele se inchid automat cand opriti sistemul pentru economisirea apei.

Ce facem cu plantele de ghiveci si jardiniere cand suntem plecati in concediu?

Avem la dispozitie seturi de concediu speciale, automate pentru udat ghivece si / sau jardiniere. Apa este furnizata automat, independent de robinet, dintr-un container cu pompa. Se pot uda astfel pana la 36 de plante in ghivece, dar si pana la 5 - 6 m de jardiniere.

De asemenea, exista si seturi de conducte de micro-irigare cu instalare supraterana si / sau subterana.

Astfel de seturi de conducte sunt complete si gata de conectare cu picuratoare integrate, filtru reductor de presiune, conector si dopuri. Pot fi extinse in functie de ceea ce avem nevoie.