• Bun venit la Dedeman
 • Ai o intrebare? Suna acum la Suport Clienti: 0234 525 525
Cuvinte cheie
  Categorii recomandate
   Produse
    Cosul
    meu
    0 produse
     

    Va rugam sa va actualizati browser-ul de navigare pe internet!

    Stimati clienti, pentru a va putea bucura de o experienta de navigare cat mai placuta si a putea beneficia de toate functionalitatile site-ului Dedeman, va rugam sa va instalati un browser compatibil.

    Va recomandam una din versiunile de mai jos:

    x

    DedeManualTM - Ghid de cumparare sisteme de irigatii

    Ghid de cumparare sisteme de irigatii

    Indiferent ca avem o mica portiune de gazon si o gradina cu flori, pe care le udam periodic sau o amplasare unde cultivam legume, sistemele de irigatii au devenit o necesitate. Totusi inainte de a le cumpara ar trebuie sa avem in vedere unele aspecte.       

    Exista 2 mari tipuri de sisteme de irigatii:

    • Subterane
    • Supraterane

    A)  Sistem subteran de irigare a gazonului cu aspersoare telescopice

    Este extrem de convenabil datorita instalarii permanente subteran. Nu mai este nevoie sa strangeti si sa mutati furtunurile sau aspersoarele (de suprafata) prin gradina in functie de zona pe care trebuie sa o udati.

    Nu este nevoie nici sa mai demontati sistemul de irigare pe perioada rece de iarna pentru ca un astfel de sistem e protejat de inghet prin montarea valvelor automate de drenaj.

    Componentele de baza ale unui astfel de sistem sunt: aspersoarele telescopice, hidrantii, conductele, conectorii, elementele de automatizare (programator udare, etc).

     

     

     

    Aspersoarele telescopice, instalate subteran, se ridica deasupra solului, uda exact unde este necesar si dispar din nou in gazon de indata ce si-au terminat treaba.

     

    Conexiunea la robinet se realizeaza prin hidrant. 

     

    Piesele pentru conectare sunt disponibile cu filet de diverse dimensiuni (de ex. ¾”; 1”,etc) pentru conectarea sistemului Dvs de irigare direct la sursa de apa menajera.

    Mai multe linii / canale de irigare pot fi conectate folosind o ramificatie 2 cai sau un distribuitor 4 cai. Ca o alternativa la distribuitor, liniile individuale pot fi operate manual prin valve de reglare si de inchidere.

    Tehnica de conectare a componentelor prin intermediul conductelor trebuie sa fie simpla si rapida, iar conexiunile – conectorii – sa asigure etansare perfecta.

    Pentru planificarea unui sistem de irigare este esential sa aveti la dispozitie urmatoarele informatii:

    • suprafata gradinii pe care doriti sa o irigati (inclusiv eventualele obstacole care nu trebuie udate - de ex. alei, pergola, piscina, gratar – si distanta intre pomi / randuri acolo unde este cazul);
    • pozitia sursei de apa / robinetului (hidrant / retea publica de alimentare cu apa);
    • presiunea / debitul apei sau mai simplu: masurati in cate secunde se umple o galeata de 10 L la robinetul dvs (cu robinetul deschis la maxim).

    In principiu presiunea optima de operare este de 2 – 4 bar. Daca la locatia pe care doriti sa o udati nu aveti presiunea minima de operare – cca 2 bar – nici o componenta a sistemului de irigare nu va functiona la parametrii mentionati in cartea tehnica.

    Pas cu pas se adauga toate componentele necesare sistemului:

    • modelele si numarul de aspersoare telescopice;
    • numarul de linii / canale de irigare / conducte;
    • conectarea conductelor;
    • conectarea aspersoarelor
    • componentele pentru controlul manual / automat al sistemului.

    Aspersoarele telescopice:

    • Adancimea de montaj a aspersoarelor depinde de model: in medie este 20 – 30 cm
    • Distanta la care se monteaza aspersoarele depinde de presiunea si debitul apei.

    Modelul de aspersor se alege in functie de forma si dimensiunea suprafetei de udat.

    Pentru suprafete patrate si dreptunghiulare alegem aspersor telescopic oscilant – rectangular - in functie de zona de udat ii reglam latimea de stropire si raza.

     

    Pentru alte suprafete alegem aspersoare telescopice circulare existente intr-o gama larga functie de aria maxima de udare (de ex pentru max 80 m²; 100 m²; 200 m²;380 m²). La astfel de aspersoare vom regla raza de udare si sectorul de udare in functie de ceea ce avem nevoie concret sa irigam.

    Atentie! Exista modele de aspersoare telescopice care se pot combina intre ele pe aceeasi linie / canal – conducta de irigare, dar si modele de aspersoare care necesita linie separata de irigare.

    Pentru suprafete mari, cu forma neregulata exista si model special de aspersor care uda uniform pe conturul gradinii. Ii puteti stoca in memorie un anumit numar de puncte cheie de contur al suprafetei dvs de udat si apoi aspersorul uda pe acel contur.

     

    Controlul automat al sistemului de irigare

    V-ati dori ca gradina dvs. sa fie udata in absenta dvs. – de exemplu si in timp ce sunteti plecati in concediu? Nici o problema! Cu ajutorul programatoarelor de udat, dvs. decideti cand si pentru cat timp se uda.

    De la varianta simpla, cu programatorul conectat la robinet pentru controlul unei singure linii / canal de irigare pana la sistemele de irigare extinse, cu mai multe linii, programatoarele de udat comanda automat udarea gradinii fara ca dvs. sa faceti cel mai mic efort. Mai simplu decat atat nu se poate!

     

    In functie de modelul de programator de udare puteti selecta zilele de udare, timpul de udare, numarul de cicluri de udare pe zi. 

    Pentru sisteme de irigare mai complexe, cu mai multe linii/canale:

    •   pentru controlul complet automat, fara cablu al oricarui numar de linii / canale de irigare exista si programatoare de udat portabile;
    •   programatorul portabil se utilizeaza pentru programarea memoriei electronice, care se monteaza pe electrovalva.

    Ca si tehnologie de economisire a apei se poate conecta si un senzor de umiditate a solului sau senzor de ploaie.

     

    Pagina 1 din 2

    Adauga un comentariu

    Va rugam alegeti judetul

    Magazin online Dedeman

    Pentru a afisa preturile exacte ale produselor va rugam sa alegeti judetul si magazinul: Pentru a intra in magazinul online alege judetul si magazinul cel mai apropiat.