Feedback

Feedback

Montajul parchetului - nimic mai simplu!

Montaj parchet: sfaturi utile si pasi de urmat.

Parchetul laminat reprezinta alegerea potrivita atunci cand ne dorim o amenajare rapida si eficienta a pardoselii. Unul dintre cele mai importante avantaje ale montajului parchetului laminat este rapiditatea si caracterul flotant al acestuia.

Podelele din parchet sunt preferatele multora deoarece surprind prin durabilitate si usurinta intretinerii.

Montaj parchet: materiale si ustensile necesare

„Cum se monteaza parchetul?“ este intrebarea oricarei persoane ce isi doreste o schimbare de acest fel la nivelul pardoselii. In cele ce urmeaza, vom detalia atat materialele si ustensilele necesare pentru montarea parchetului, cat si pasii premergatori acestui proces.

Asadar, pentru montarea parchetului laminat in incaperea dorita, sunt necesare urmatoarele ustensile:

  • Parchet laminat;
  • Folie pentru izolare termica si fonica;
  • Plinta si sisteme de prindere;
  • Suruburi filet;
  • Pasta siliconica - aceeasi nuanta a parchetului;
  • Folie de nailon;
  • Banda izolanta de aluminiu;
  • Distantiere parchet.

Montarea parchetului laminat: procesul propriu-zis

Un prim-pas in montarea parchetului il reprezinta verificarea potentialelor defecte ale placilor. Se recomanda sa identificati elementele lamba si uluc (detalii in figura 1). De asemenea, pardoseala este cea care trebuie si ea verificata. Se recomanda ca aceasta sa fie una dreapta, lipsita de diferente de nivel, uscata si curatata.

Montarea parchetului laminat ar trebui sa inceapa din coltul stang al incaperii, iar ambele laturi ale lambei trebuie pozitionate pe directia peretelui (detalii in figura 2).

Se recomanda ca odata cu inceperea montarii parchetului sa pozitionati si distantiere fata de perete (detalii figura 3).

Ori de cate ori imbinati placile intre ele, este necesar ca cea noua sa fie montata oblic. Ulterior, se apasa pana cand placa va ajunge in pozitie orizontala pe suportul de pardoseala (detalii in figurile 3.1 - 3.2).

Ultima placa este cea care trebuie marcata la lungimea necesara si, ulterior, taiata. In ceea ce priveste, montarea celui de-al doilea rand, aceasta se poate realiza cu placa ramasa din primul rand (doar cu conditia ca lungimea sa fie de cel putin 200 mm).

Asemenea figurii 4, se recomanda sa asezati lamba pe latura inferioara proeminenta a primei placi din primul rand. Imbinarea placilor din acest rand se va realiza prin intermediul laturilor inguste, conform instructiunilor de mai sus. In continuarea, toate laturile inguste ale randului, vor trebui imbinate si ajustate (detalii in figurile 5 si 6).

Se ridica printr-o miscare usoara prima placa, respectiv prima sectiune de placa si se imbina cu muchia longitudinala de primul rand. Se continua pana cand tot randul este imbinat cu randul montat anterior (detalii in figurile 7 si 8).

Se recomanda verificarea placilor pentru ca acestea sa nu se deplaseze de-a lungul laturilor inguste. Marcarea ultimului rand pentru trasare se va realiza asezand placa ce trebuie montata exact pe penultimul rand. Cu restul de placa (latimea placii + latimea rosturilor marginale) se poate realiza trecerea dintre profilul de perete si element, la distanta.

Odata cu montarea parchetului laminat, se vor instala plintele si profilurile necesare.

Curatare, mentinere si intretinere

Pentru ca parchetul laminat sa se mentina in standardele dorite, intretinerea acestuia trebuie sa fie una corespunzatoare. In acest sens, este recomandata montarea unor suporturi antiderapante sub picioarele scaunelor, meselor si pieselor de mobilier.

Indepartarea petelor se poate realiza folosind o carpa uscata cu putina solutie de curatat. Nu se recomanda sa pulverizati aceste solutii direct pe pardoseala.

Dacă aveți de indepartat urme de cauciuc, plastic sau de tocuri de pe parchetul laminat, folositi o carpa uscata si putină acetona.