Feedback

Feedback

Plantarea pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi se poate face in trei perioade: toamna, in "ferestrele iernii" si primavara devreme. Plantarea de toamna va asigura ca pomii intra mai repede in vegetatie si solicita mai putine udari dupa plantare, datorita umiditatii naturale din sol, in timpul toamnei si iernii.

Calendaristic, perioada cea mai potrivita incepe pe la mijlocul lunii octombrie si tine pana la jumatatea lunii noiembrie, sau chiar inceputul lunii decembrie, daca nu a dat inghetul.

Toamna, temperaturile sunt constante si scad treptat, astfel incat pomii si arbustii fructiferi se pot pregati pentru venirea iernii. De asemenea, toamna, pomii fructiferi se afla in stare de repaus si vor utiliza toata energia pentru dezvoltarea radacinilor si adaptarea la noul mediu.

Cantitatea de precipitatii este mai mare in aceasta perioada, iar udarea nu mai este necesara decat imediat dupa plantare sau in caz de seceta.

Precipitatiile bogate din timpul toamnei si iernii, ajuta pomii sa intre in vegetatie in primavara, mai devreme cu aproximativ 2-3 saptamani, astfel incat acestia se vor bucura din plin de sezonul de crestere, vor acumula substante nutritive si isi vor dezvolta optim coronamentul.

Plantarea de primavara se face, de obicei, din luna martie pana la sfarsitul lunii aprilie, inainte de inceperea perioadei de vegetatie.

Plantarea pomilor fructiferi:

1. Alegeti locul de plantare cu grija astfel incat sa fie asigurate cerintele fata de lumina si sol.

2. Hidratati bine radacinile pomilor cu cateva ore inainte de plantare.

3. Pregatiti o groapa cat mai larga, de cel putin doua ori mai mare, ca volum, decat radacina. Pamantul scos din groapa se va marunti foarte bine.

4. Fasonati radacina pomilor: indepartati radacinile lovite, rupte, dar aveti grija sa nu taiati prea mult, in special radacinile mai groase.

5. Pe fundul gropii faceti o gramajoara de pamant maruntit bine si asezati pomul cu radacinile cat mai rasfirate. Asigurati pomului aceeasi inaltime de plantare ca si cea din pepiniera, astfel incat puncul de altoi sa fie la 2-3 cm deasupa solului tasat, dupa plantare.

6. Puneti pamant maruntit peste radacini si presati usor, pentru a ramane goluri de aer.

7. Udati abundent, iar daca nu este o toamna umeda, repetati udarile.

8. Inainte de a da inghetul, musuroiti pomul, pentru a va asigura ca va trece iarna cu bine, avand radacinile protejate de frig si uscaciune. Pamantul cu care musuroiti sa fie bine faramitat, altfel aerul rece va ajunge la radacini.

9. Taiati pomul, pana la 60-70 cm daca este nuia, sau incepeti sa-i formati coroana, daca are mai multe crengi.

10. Protejati tulpina cu plasa de rabitz sau o bucata de polietilena dura, iar daca va aflati intr-o zona cu vanturi puternice, va puteti ajuta de un tutore, pana ce pomul va fi mai mare.