Feedback

Feedback

Sfaturi pentru intretinerea liliacului (Syringa sp.)

Intretinerea liliacului - Syringa sp.

Cum si cand plantez liliacul?

Cea mai buna perioada de plantare a liliacului este primavara, in lunile aprilie sau mai.

Pentru plantarea liliacului se recomanda terenurile bogate in humus si bine drenate. Suporta temperaturile joase, dar necesita-in timpul perioadei de inflorire, mai ales - soare si udari regulate.

Plantati liliacul intr-un loc insorit pentru ca cea mai frumoasa si deplina inflorire are loc in plin soare.

Intretinerea liliacului - Syringa sp.

Inmultirea liliacului se poate face:

  • prin altoire - pe butasi inradacinati de 1 an de Ligustrum ovalifolium in vederea eliminarii inconvenientul drajonarii. Se recomanda plantarea adanca a exemplarelor altoite (ingroparea zonei de altoire) urmarindu-se obtinerea unui sistem radicular propriu al altoiului. Toti puietii obtinuti prin altoire se scot dupa 1 an de la plantarea adanca, cand radacinile ramurilor-altoi sunt bine formate si se reteaza portaltoiul, urmand a fi replantati pentru formare.

  • prin marcotaj - prin musuroire aplicat la plantele tinere altoite, care se taie scurt in anul al II-lea dupa plantare. Se mai poate face si marcotajul arcuit, cu scoaterea unui inel de scoarta de 5-10 cm la ramurile de 1 an mai flexibile, putin deasupra solului.

Intretinerea liliacului - Syringa sp.

Cum se intretine liliacul?

Taierea va oferi mai multa energie plantei, care va produce mai multi muguri proaspeti. In primii ani, pana ajung la o inaltime de aproximativ 2 metri, tufele de liliac nu au nevoie de taieri.

Intretinerea liliacului - Syringa sp.

  • Momentul ideal pentru taierea tufelor de liliac este imediat dupa ce florile s-au ofilit, pentru a nu se ajunge la formarea semintelor in detrimentul viitoarei infloriri.
  • Nu este recomandat sa taiati mai mult de o treime dintre ramurile unei tufe de liliac pe an. Tufa ideala de liliac arei 8 si 12 tulpini de varsta diferita, toate avand diametrul cuprins intre 2,5 si 5 cm.
  • Taierea liliacului se incepe cu tulpinile si ramurile moarte sau bolnave,apoi continuati cu ramurile foarte subtiri care nu se vor dezvolta sanatos si nu vor produce flori.
  • Ramurile mai groase de 5 cm pot fi indepartate fara grija, la fel ca si cele ce se ating sau intersecteaza intre ele.
  • Liliacul comun este specie drajonanta, din acest motiv soiurile care se altoiesc pe el se pot salbătici cu timpul, daca nu se inlatura sistematic drajonii.

Intretinerea liliacului - Syringa sp.

Liliacul poate fi utilizat ca planta izolata, in grupari, garduri vii sau la marginea masivelor de arbori.

Pericole: Aceste specii pot fi atacate de cosenile, tipsidre sau diverse ciuperci, care se combat prin insecticide si substante specifice.

Intretinerea liliacului - Syringa sp.