Tuia - ghid complet de plantare si ingrijire
Tipuri de tuia intalnite la noi in tara:
Thuja occidentalis - Tuie occidentala – atinge in mod natural inaltimi de pana la 20 m, dar la noi deseori este intalnita ca arbust. Tulpina este dreapta, scoarta este brun - rosiatica, coroana piramidala, constituita din mai multe ramificatii, lujerii sunt comprimati, dispusi in planuri orizontale sau oblice, au culoare verde intunecat pe fata si palid verzui pe dos, fara pete albicioase. Frunzele sunt solziforme, asezate opus, pe 4 randuri, cele dorso-ventrale fiind prevazute cu cate o glanda rezinifera proeminenta, convexa. Iarna lujerii capata uneori o coloratie ruginie, reversibila.
Specia este originara de America de Nord, are o crestere inceata si nu are pretentii deosebit de mari fata de factorii stationali. Rezista bine la ger, suporta semiumbra, dar creste mai viguros in conditii de luminozitate buna.
Tuia Occidentalis Smaragd este un arbore ornamental frumos prin portul sau, prin culoarea si aspectul frunzelor. Se preteaza bine la plantarea solitara, in aliniamente, precum si sub forma de gard viu suportand foarte bine tunderea frunzisului.
Thuja plicata - Tuie gigantica - atinge inaltimi mari, de pana la 60 m (in tara de origine), dar la noi in medie ajunge la 25 - 30 m. Tulpina este dreapta, lemnul este valoros, usor, moale si foarte trainic. Coronamentul este piramidal, des, lujerii sunt verzi-inchis, pe dos cu dungi albicioase in forma de X, prin strivire emanand un miros aromat. Frunzele sunt solziforme, fara glande proeminente, verzi si peste iarna si sunt dispuse pe lujer foarte regulat.
Este o specie sensibila, mai ales in tinerete, la geruri si arsite. Necesita soluri fertile, umede, ferite de uscaciune si are un temperament aproximativ de umbra.
Thuja orientalis L - Tuia orientala sau Biota - specie cu dimensiuni mai ales arbustive (5-10 m), cu coroana mai rasfirata, ramurile ascendente, lujerii sunt mai subtiri decat la thuja occidentalis, de culoare verde inchis pe ambele fete, dispusi in planuri verticale.
Specia este originara din Asia (China, Coreea), este rustica (rezista bine la seceta), dar manifesta o oarecare sensibilitate fata de geruri.
Cand si cum se planteaza arbustii de tuia?
Tuia este un arbust care nu are mari pretentii de ingrijire si care poate fi plantat atat primavara, cat si la sfarsitul verii, toamna.
- pentru plantarea arbustilor de tuia, trebuie ales un loc insorit sau semiumbrit, de preferat un sol fertil, dar se va descurca bine si intr-un sol calcaros;
- la plantare se efectueaza gropi patrate, corespunzatoare marimii radacinilor 25/25/30cm; 30/30/35cm.
- puteti adauga si un ingrasamant pentru conifere, presarat pe fundul gropii, apoi se introduce planta si se acopera cu pamant un sfert de groapa;
- substatul de plantare se taseaza repetat de 2-3 ori in jurul puietului si se uda cu 2,5-3,5 l apa zilnic timp de 10 zile;
- pentru gard viu puietii de tuia se dispun la o distanta de 60-70 cm unul de altul, iar pentru aliniamente la minim 1,5 m unul de celalalt.
Cum se inmulteste tuia?
Inmultirea se realizeaza destul de usor:
- prin seminte, recoltate in septembrie (T. occidentalis si T. plicata) sau in octombrie (T. orientalis). Se seamana primavara (aprilie-mai), pe straturi bine pregatite, la adancimea de 1- 1.5 cm. Inainte de semanat se recomanda ca semintele de Thuja orientalis sa se tina in apa la temperatura camerei timp de 24 de ore iar cele de Thuja occidentalis si Thuja plicata se stratifica timp de 30-40 de zile in nisip umed, la temperatura de aproximativ 5 grade C. Se mai pot efectua semanaturi de toamna (octombrie-noiembrie) dar in acest caz culturile se protejeaza pe timpul iernii cu muschi si litiera de conifere sau se seamana in rasadnite acoperite si protejate cu paie, frunze, rogojini etc. In primul an plantele se umbresc, mai ales la Thuja plicata, iar dupa 1-2 ani puietii se repica in camp sau la ghivece.
- butasirea se face mai ales in august-septembrie, cei mai folositi fiind butasii cu calcai din ramuri de 1-2 ani, care se pun la inradacinat in rasadnite reci sau in sere.
- marcotajul – este metoda de inmultire prin care se ingroapa pur si simplu in sol o ramura mai joasa. Aceasta va prinde radacini si va da nastere unei noi plante, moment in care poate fi separata de planta mama.
Cum se ingrijeste tuia?
Ingrijirea plantelor de tuia se face in perioada sezonului de vegetatie si consta in irigare, administrare de substante nutritive, toaletare si combaterea daunatorilor, pentru a le asigura o viata lunga.
- Irigarea - tuia are nevoie de apa o data la doua zile, in timpul sezonului cald. Tineti cont de faptul ca, in primele doua saptamani dupa plantare, tuia va avea nevoie de apa zilnic. Apoi, arbustii pot fi udati o data la fiecare trei zile. Dupa prima luna de la plantare, puteti rari frecventa udarilor la doua pe saptamana, cu conditia ca temperatura sa nu fie prea ridicata. Dupa 6 luni de la plantare, tuia este deja bine inradacinata si nu mai are nevoie de apa in plus.
- Fertilizarea - in afara ingrasamantului pentru conifere, care este indicat sa fie adaugat in groapa unde puietul de tuia este plantat, acest conifer nu are nevoie de fertilizare decat daca solul este cu probleme si este lipsit de substante nutritive. Fertilizarea se recomanda a se face primavara devreme, dupa ultimul inghet sau toamna devreme.
- Toaletarea - prin taierea coroanei arbustului de tuia se obtine improspatarea frunzisului si se pot corecta unele defecte de forma sau se pot obtine forme deosebite, chiar spiralate. Arborele de tuia se tunde o data la doi trei ani, cea mai buna perioada pentru tunderea acestuia fiind sfarsitul iernii. Daca ati plantat tuia cu scopul de a forma un gard viu, atunci plantele trebuie tunse o data pe an, de obicei la inceputul sezonului cald.