Feedback

Feedback

10 sfaturi pentru intretinerea centralelor pe peleti

Centralele pe peleti sunt recunoscute pentru usurinta in utilizare si intretinere. Dimensionarea potrivita si calitatea peletilor folositi sunt factori care determina frecventa de curatare. Intretinerea periodica asigura functionarea si arderea eficienta.

Centralele pe peleti ard un combustibil eficient, sunt caracterizate de functionare usoara si automatizata (la aprindere, alimentare si ardere), usurinta in exploatare si randament ridicat al arderii, eliminand dezavantajele centralelor clasice cu combustibil solid din punct de vedere al autonomiei de ardere si al intretinerii.

Acestea sunt centrale clasice (fara gazeificare), la care se monteaza un arzator pe peleti si un rezervor de peleti (buncar). Dimensionarea generoasa a rezervorului de stocare a peletilor asigura o autonomie de functionare pentru cateva zile (3-5 zile). Functionarea arzatorului pe peleti depinde in mod direct de calitatea si marimea peletilor utilizati.

peleti

Peletii sunt obtinuti din deseuri lemnoase reciclate, precum rumegus, aschii de lemn sau scoarta de copac, sunt deshidratate si comprimate, avand un continut scazut de umiditate. Rasinile si liantii existenti in mod natural in rumegus au rolul de a mentine peletii compacti, motiv pentru care acestia nu contin aditivi.

Aceste deseuri erau arse in trecut sau lasate pe camp. Economia realizata prin utilizarea peletilor se datoreaza atat preturilor scazute la materia prima si eficientei proceselor de fabricatie, cat si abilitatii oamenilor de a limita costul carburantilor pentru un an intreg, prin procurarea peletilor din timp, inainte de sezonul rece.

flacara peleti

Peletii reprezinta o solutie reala de castig atat pentru tine si familia ta, cat si pentru mediu, intrucat se produce o curatare de materialele poluante pentru sol.

Calitatea peletilor utilizati permit curatarea la intervale de timp mai lungi. Centralele pe peleti sunt usor de intretinut, dar trebuie să fie respectate periodic unele activitati de rutina, precum golirea cenusarului, curatarea arzatorului, silozului si eliminarea depunerilor de cenusa, pentru a asigura functionarea eficienta.

Intretinerea pe perioade scurte

  1. Camera de ardere, gratarul si locasul de sub gratar trebuie curatate de zgura si resturi de peleti saptamanal, inainte de fiecare aprindere a focului si ori de cate ori este necesar.
  2. Asigurati-va ca nu sunt resturi in ventilator si in zona clapetei de aer.
  3. Peletii contin praf rezidual, iar alimentatorul cu peleti trebuie curatat periodic, intrucat o cantitate mare de reziduuri reduce alimentarea cu peleti si va influenta blocarea snecului transportor.
  4. O data pe saptamana trebuie actionat de minimum 3 ori manerul schimbatorului de caldura pentru a elimina depunerile.
  5. O data pe luna trebuie curatat cenusarul.

Intretinerea pe perioade lungi

  1. O data pe an - inspectia si curatarea cosurilor de fum si a aerisirilor de catre un cosar autorizat, precum si programarea inspectiei de service profesionist in anotimpul rece.
  2. Arzatorul necesita o intretinere periodica, efectuata cel putin o data pe an, care trebuie sa fie efectuata de personal autorizat.
  3. Pentru a intrerupe functionarea centralei pe peleti pentru o perioada lunga de timp (la terminarea sezonului rece), aceasta trebuie sa fie bine curatata de cenusa, pentru a evita coroziunea.
  4. Trebuie sa goliti de peleti si reziduuri atat rezervorul, cat si sistemul de alimentare, intrucat peletii se strica de la umezeala (se umfla) si astfel se blocheaza snecul.
  5. Daca este oprit in timpul iernii, exista pericol de inghet, din acest motiv se recomanda golirea sistemului sau amestecarea agentului termic cu antigel.