Feedback

Feedback

Alegerea potrivita: lumina calda sau lumina rece?

Atunci cand ne alegem o sursa de iluminat, printre principalele caracteristici pe care le urmarim sunt dulia, consumul si puterea, insa un factor important il constuie si culoarea luminii emisa de aceasta.

Lumina reprezinta un factor important din viata noastra. Lumina inseamna viata si ne ofera cadrul pentru desfasurarea activitatii, energie si siguranta. Insa, atunci cand nu ne putem asigura o lumina naturala, apelam la lumina artificiala.

Mai putin cunoscut este faptul ca lumina poate avea diferite temperaturi de culoare si ca aceasta ne poate influenta energia si dispozitia. Daca vi s-a intamplat sa mergeti intr-o incapere, in care sa vi se schimbe de fiecare data starea de spirit sau energia, ganditi-va ca pe langa amenajarea decorativa a camerei, unul dintre motive poate fi si lumina emisa de sursa de iluminat. Temperatura de culoare a luminii se masoara in grade Kelvin. Astfel, becurile cu valori Kelvin scazute produc o lumina calda, relaxanta, iar cele cu valori Kelvin ridicate, o lumina rece, energizanta.

Alegerea potrivita: lumina calda sau lumina rece

Lumina calda este recomandata in spatiile unde dorim sa ne relaxam, deoarece are efect odihnitor pentru vedere si pregateste corpul pentru somn. Becurile cu lumina calda sunt recomandate in special in camere precum dormitorul, livingul sau holul. Acest tip de lumina este ideal pentru a crea un spatiu primitor, confortabil, intim.

Lumina rece este recomandata in spatiile unde este necesara o atentie sporita la detalii, avand efect energizant. Becurile cu valori Kelvin ridicate sunt utilizate in marile magazine, scoli, cladiri de birouri, biblioteci, sali de sport, muzee s.a. Acasa, lumina rece este recomandata in incaperi precum bucataria, biroul, baia sau pivnita. Acest tip de lumina stimuleaza concentrarea, fiind ideala pentru citit sau lucru si ofera o claritate sporita, facand diferenta mult mai bine intre culorile alb si negru.

Alegerea potrivita: lumina calda sau lumina rece

Pe langa toate acestea, trebuie sa tineti cont ca lumina influenteaza si aspectul camerei. Astfel, cu cat gradele Kelvin sunt mai ridicate cu atat lumina va tinde spre albastru, iar cu cat valorile Kelvin sunt mai scazute, cu atat aceasta va tinde mai mult spre culoarea portocalie, putand schimba culorile peretilor si a obiectelor din camera. Daca va doriti o lumina care sa nu modifice culorile incaperii, sau nu aveti o preferinta in privinta acesteia, puteti alege un bec cu o lumina neutra (intre 4000K si 5000K).

Alegerea potrivita: lumina calda sau lumina rece

Luminile pot fi si alternate, spre exemplu in bucatarie, deasupra blatului puteti aplica cateva surse de iluminat cu lumina rece, iar deasupra spatiului de servit masa puteti amplasa o suspensie cu lumina calda, oferindu-va o stare de relaxare si confort.

Alegerea tipului de lumina dintr-o incapere ramane, pana la urma, optiunea fiecaruia. Daca sunteti nehotarat in privinta temperaturii de culoare care vi s-ar potrivi cel mai bine intr-o incapere si vreti sa faceti o achizitie sigura, puteti opta pentru sursele de iuminat ce isi pot modifica temperatura de culoare. Astfel in functie de preferinta sau necesitate, puteti opta pentru o lumina rece sau calda, fara a mai fi nevoie sa schimbati becul.

Iata cateva exemple de surse de iluminat exprimate in grade Kelvin :

Lumanarea - aproximativ 1850 K;

Becul cu halogen - intre 2700 si 3000 K;

Lumina lunii - 4100 K;

Lumina naturala - intre 5000 - 5500 K;

Cerul innorat - aproximativ 6500 K;

Televizorul - intre 6500 si 9500 K.