Feedback

Feedback

Ce este gazonul?

Gazonul este un amestec de graminee, adica plante, care au, ca specificitate, capacitatea de a forma un covor ierbos. (popular numita iarba!).

Atentie! Gramineele furajere (iarba pentru pasunat) fac parte din aceeaşi familie cu cele de gazon. Ele sunt mult mai ieftine pentru ca sunt mult mai uşor de produs si de procurat (ele cresc haotic, foarte inalte, cu frunze foarte late, ceea ce dauneaza aspectului estetic al gazonului).

Ce ar trebui sa am in vedere inainte de a cumpara gazon?

Gazonul se alege in functie de destinaţia pe care doriţi sa i-o daţi covorului ierbos: un teren de joaca pentru copii, un spatiu verde pentru odihna, un aranjament combinat de gazon şi flori, un parc cu pomi, o bordura sau o alee de trecere. Este important sa adaptati tipul de gazon la spaţiul pe care doriţi sa plantati gazonul. Spre exemplu puteţi combina un gazon rustic in zonele mai aproape de casa cu gazon sport pe terenul pentru copii şi gazon umbra in jurul pomilor unde nu patrunde foarte mult soarele.


Cate tipuri de gazon exista?

Gazonul este compus din mai multe tipuri de graminee, care au diverse caracteristici, in ceea ce priveşte implantarea in sol, viteza de creştere, inalţimea de creştere, rezistenţa la calcare, adaptabilitatea la seceta sau umbra, aspectul estetic, etc.

Compozitia amestecurilor este formulata in functie de destinaţia pe care vrem sa o dam gazonului. (gazon rustic, sport, umbra, teren arid)

In limbajul international se disting urmatoarele tipuri de gazon:


LEGENDA

PROPRIETATI

LPG - RAYGRASS ANGLAIS (Raigras englezesc)

Crestere rapida - rezistenta buna la calcare - toleranta buna la semi umbra

PPG - PATURIN DES PRES

Rezistenta la smulgere - confera densitate gazonului - rezistenta la caldura

FA - FETUQUE ELEVEE (Festuca erecta)

Adaptabilitate buna la intemperii - rezistent la seceta si la temperaturi inalte - suporta exces de apa - rezistenta buna la calcare - rezistenta buna la boli

FRC - FETUQUE ROUGE GAZONNANTE (Festuca rosie)

Gazon estetic, subtire si dens - poate fi tuns foarte scurt si frecvent - excelenta perenitate - suporta bine umbra - aspect verde pe perioada de vara, in conditii de seceta de scurta durata – adaptabilitate buna la conditii de iarna - rezistenta medie la calcare

FRR - FETUQUE ROUGE TRACANTE (Festuca rosie)

Gazon estetic, subtire si dens - poate fi tuns foarte scurt si frecvent - excelenta perenitate - suporta bine umbra – isi pastreaza aspectul verde, in perioada de vara,insa este mai putin rezistent la calcare si cu fir mai gros decit celelate soiuri de Festuca rosie

FRT - FETUQUE ROUGE DEMI TRACANTE (Festuca rosie)

Gazon estetic, subtire si dens - poate fi tuns foarte scurt si frecvent - excelenta perenitate - suporta bine umbra – isi pastreaza aspectul verde, pe perioada de vara, daca seceta este de scurta durata – adaptabilitate buna la conditii de iarna.



Cum se pregateste solul inainte de semanat?

Este important sa aveţi o zona perfect plana, deoarece atunci cand veti tunde gazonul frunza acestuia sa poata fi taiata la acelaşi nivel pe tot terenul dvs. Astfel, se va evita aparitia unor pete, de culori diferite, in functie de nivelul taiat, care afecteaza aspectul gazonului.

In primul rand, trebuie pregatit “patul” de semanat, ceea ce inseamna ca trebuie pregatit terenul, inlaturand toate pietrele sau bulgarii mari de pamant. Daca terenul este invadat de burieni, este recomandat sa aplicaţi un erbicid total (pe baza de glyfosat). Semanatul poate fi efectuat la un interval de 10 zile dupa aplicarea acestui erbicid total. Este important sa aplicati acest tratament intr-o perioada fara vant şi fara umiditate (ploiaie, bruma, etc…) Trebuie sa va asigurati ca produsul se usuca pe frunza. Erbicidul va distruge planta nedorita, pana la radacina. Daca nu actionati rapid, in timp util, veţi fi nevoiti sa repetati tratamentul, pentru a scapa definitiv de burieni.

In al doilea rand, este de recomandat sa adaugaţi nisip, pe care sa-l amestecati cu pamant, pe o adancime de 15-20 cm (aprox 30-40% nisip). Se foloseşte o grebla, pentru a inlatura toate elemente de dimensiuni mari (pietre, bulgari de pamant) şi se aplica, ulterior, un tavalug (max 40-50 kg) pentru a nivela terenul.


Cum seamanam gazonul?

Odata ce este pregatit solul şi sistemul de irigaţie, veţi putea incepe semanatul.

Exista semanator manual, cu roţi, care poate fi folosit, ulterior, si pentru distribuirea nisipului si ingrasamantului, insa se poate semana foarte bine si manual. Important este sa semanaţi incrucişat pentru a acoperi omogen toata suprafaţa de teren.

Gazonul trebuie sa ramana la suprafaţa, insa pentru a optimiza semanatul, este preferabil sa daţi cu o grebla uşor la suprafaţa (fara a ingropa prea mult seminţele) şi sa udaţi, imediat, dupa ce aţi terminat semanatul. Aceasta va permite ca seminţele sa ramana in contact permanent cu solul.

Atentie!

In cazul terenurilor foarte argiloase, al caror pamant nu absoarbe suficienta apa, prin evaporarea acesteia, se formeaza o crusta. Aceasta crusta impiedica tinerele radacini sa mai aiba contact cu solul şi provoaca, in consecinta, uscarea lor. In acest caz, udaţi abundent zona.


De ce apar zone de culoare verde mai inchis pe gazonul meu?

Daca apar zone de culoare mai inchisa, in anumite locuri, pot fi cauzate de urina canina (in cazul in care aveti un catel femela) sau in cazul in care aţi tratat terenul, in zonele respective, cu o cantitate de ingraşamant mai mare decat ar fi fost necesar.

ATENTIE!

In cazul in care aţi depaşit cu mult dozele de ingraşamant recomandate, acesta poate arde gazonul Dvs şi-l poate distruge definitiv. De asemenea, ingrasamintele naturale, de tip balegar de vaca sau, mai ales, de pui sau porc, pot si ele sa arda gazonul, daca sunt aplicate in exces!


In cazul in care gazonul este irigat uniform, de ce prezinta zone in care se usuca?

Aceasta problema apare cand compozitia solului este eterogena. Solul este compus din mai multe tipuri de pamant, unele mai argiloase sau mai nisipoase decat altele, fapt ce poate provoca pete, de culori diferite, sau chiar zone uscate.

Este bine sa cultiv gazonul in pamant adus din padure?

Pamantul de padure are o compozitie foarte buna, insa poate fi, uneori, argilos ceea ce antreneaza compactarea solului şi in consecinta, sufocarea, in timp, a gazonului. Pamantul de padure are, in plus, un mare dezavantaj : este foarte posibil sa fie plin de seminţe de buruieni, care, prin irigare, se vor dezvolta puternic, sufocand gazonul. !


Care este tipul de sol ideal recomandat pentru gazon?

In general, gazonul poate creşte in orice tip de sol, insa ideal este sa aveţi un sol amestecat cu nisip, in proporţie de 40% (chiar mai mult, daca aveţi un sistem de irigaţie foarte bine pus la punct). Un sol mai nisipos va permite radacinilor sa patrunda mai adanc in pamant (pana la 40 cm). Este de preferat sa evitaţi tipurile de pamant foarte cleios sau argilos, care va ingreuna aranjarea gradinii Dvs, daca veti dori sa cultivati flori şi/sau legume.


Ce sistem de irigare sau metoda de udare sunt recomandate pentru gazon?

De multe ori, sistemul de irigare folosit nu este adaptat necesitatilor gazonului, insa de el depinde foarte mult implantarea şi aspectul estetic al acestuia. Un gazon frumos fara apa nu se poate! In cazul in care nu aveţi un sistem de irigare/udare, este recomandat sa achizitionaţi un astfel de sistem, inainte de semanat.

In perioada de plantare (la semanat) este foarte important sa aveţi un sistem de irigatie (furtun cu cap de stropire, stropitor automatic) care sa nu inunde terenul, care doar stropeşte. De asemenea, nu se recomanda folosirea sistemelor cu jet de apa, deoarece acestea pot inlatura seminţele şi, in consecinta, aparitia unor zone neacoperite cu gazon.

Un gazon care devine galben trebuie udat urgent!

Este ideal un sistem de irigatii ingropat in pamant cu dispozitiv de udare automatic, insa aceasta aparatura este destul de costisitoare. Exista, pe piata de specialitate, sisteme performante de udare tip stropitoare pe pichet sau pe sanie.

Care este ingrasamantul ideal recomandat pentru gazon?

Pe timp de primavara alegeţi un ingrasamant mai bogat in azot (N), decat cel aplicat toamna.

Atentie! Daca folositi ingrasamant granulat, este necesara irigarea din abundenta a gazonul.

Respectaţi strict dozele recomandate de fabricant.

De asemenea, puteţi folosi produse lichide de reinverzire care au particularitatea de a actiona foarte rapid (ex reinverzitor Vilmorin)

Cand se tunde gazonul pentru prima data?

Prima tundere se face cand gazonul atinge o inalţime de 10 cm, moment in care se tunde doar o treime (3 cm). Aceasta prima tundere va provoca infraţirea (creşterea altor fire de gazon), care va antrena acoperirea completa solului.

Cat de des trebuie tuns gazonul?

In general, este bine sa aveţi un gazon de o inalţime cuprinsa intre 3 şi 5 cm. Depinde foarte mult de spaţiul verde pe care-l aveţi la dispozitie şi de gusturile Dvs.

Un gazon poate fi tuns zilnic. Este de preferat sa inlaturaţi gazonul taiat, in special cand cantitatea de iarba tunsa este mare.


De ce nu rasare uniform gazonul pe terenul meu?

Gazonul germineaza bine cand temperatura solului ajunge la o temperatura de 12 grade Celsius. Prin urmare, daca temperatura exterioara este scazuta, in zonele foarte expuse frigului, gazonul sufera. De asemenea, gazonul se implanteaza mai greu cand temperatura este extrem de ridicata (35-40 Grade Celsius). In acest caz trebuie udat abundent.

Unele varietati se implanteaza mai tarziu (Festuca) - cateodata 3 saptamani dupa primele fire aparute.


Ce este scarificatorul si cum se foloseste?

Un scarificator este o unealta specifica pentru intretinerea gazonului, care este compusa din mai multe lame care au rolul de a patrunde in pamant ca sa taie, partial, radacinile şi pentru a inlatura iarba uscata. Acest lucrare are, ca obiectiv, in primul rand, de a aerisi terenul şi, in al doilea rand, de a inlatura partile uscate ale plantelor. Utilizarea scarificatorului provoaca creşterea noilor frunze la baza plantei, improspatand gazonul Dvs. Este de recomandat sa tundeţi gazonul inainte de operaţia de scarificare şi sa fertilizati, in acelaşi timp, gazonul. Aceasta unealta se gaseste in magazinele de specialitate, de diferite tipuri: manuale, electrice sau cu motor.


Am foarte multe buruieni pe gazon, cum pot scapa de ele?

Pentru a scapa de burieni exista 2 modalitati: le extirpaţi (le pliviti) din teren, manual (cu radacini); daca un sunt foarte numeroase, aplicaţi un erbicid selectiv – un erbicid specializat sau unul care este folosit pentru cultura de grau. Este recomandat sa folosiţi serviciile unor persoane specializate pentru astfel de operaţiuni.


Este posibil sa fi cumparat un gazon cu seminte de burieni in compozitie?

Daca ati cumparat seminţe controlate, este foarte puţin probabil ca va veţi intalni cu o problema de genul aceasta (eticheta verde, pe ambalajul de gazon, este certificatul de calitate – pe aceasta eticheta apare nr de lot si compozitia gazonului). Daca ambalajul unui gazon nu prezinta aceasta eticheta – nu cumparati produsul!

Orice distribuitor primeşte un certificat de calitate cu caracteristicile specifice de germinaţie si puritate, conform normelor europene.

Seminţele de buruieni se gasesc, de multe ori, in pamantul adus din exterior (mai ales in pamantul de padure). Ele cresc rapid cand sunt udate. Seminţe de buruieni pot aparea, in timp, prin vant (polenizare), insecte sau pasari, şi se pot extinde rapid pe un teren (ex : trifoi, papadie, liseron,etc)


Care este durata de viata a gazonului meu?

Daca aveţi grija de gazonul, puteţi pastra gazonul 7 ani fara probleme (si chiar mai mult). Aceasta presupune, insa, irigare şi tundere in mod regulat, fertilizare periodica şi erbicidare selectiva, iar, la nevoie, cu una sau scarificari pe an.


Sfaturi de intretinere

Primavara

  • Aerarea gazonului
  • Completarea golurilor si adios de nisip
  • Fertilizare (NPK)
  • Prima tundere

Vara

  • Udare regulate
  • Tundere si in tretinere
  • Fertilizare (N)

Toamna

  • Tundere de intretinere
  • Fertilizare cu P si K

Iarna

  • Eliminarea muschilor inainte de prima zapada