Feedback

Feedback

Cum alegi gresia si faianta potrivita?

Gresia si faianta sunt elementele din casa noastra care dau un plus de personalitate acesteia, iar alegerea oportuna a lor poate face diferenta in spatiul nostru interior, oricare ar fi acesta, baie, bucatarie, hol sau balcon. Daca va simtiti inspirati, imbinarea creativa a acestora cu celelalte accesorii poate da nastere unui spatiu interior cu adevarat deosebit.

Ce este gresia?

Gresia este o roca din nisip cimentat careia ii sunt aplicate tratamente speciale in timpul prelucrarii. In tarile cu traditie in fabricarea gresiei, cum ar fi cele mediteranene, exista o adevarata cultura a stilului in domeniul gresiei si faiantei, ea fiind folosita in cele mai multe dintre incaperi. In schimb, in tarile nordice, aceasta este folosita doar unde sunt strict necesare, baie si bucatarie.

Ce ar trebui sa am in vedere inainte de a cumpara gresie si faianta?

Se recomanda sa tineti cont ca acestea sunt in principal de doua tipuri:

  • interior
  • exterior

Asa cum sugereaza si numele, gresia de exterior are un tratament special care-i permite sa reziste la inghet. De asemenea, aceasta are si o textura care impiedica alunecarea.

  • Inainte de a cumpara, asigurati-va ca placile cu acelasi cod au acelasi marcaj pe cutie, in ceea ce priveste calitatea si nuanta;
  • Inainte de montajul placilor, amestecati din mai multe cutii pentru a obtine o culoare uniforma pe suprafata placata;
  • Suprafata de montaj trebuie sa fie pregatita pentru placare, respectiv rezistenta, fara denivelari, curata si uscata;
  • Utilizati adezivi si chituri recomandate pentru placi ceramice, tinând cont si de particularitatile suportului de montaj si de conditiile meteo climaterice;
  • Folositi cu cel putin 10% mai mult decat calculul initial, intrucat suprafetele, colturile, spargerile necesita cumpararea mai multor placi.

Sfat! Daca optati pentru gresie portelanata, alegeti-o pe cea care imita materialele naturale exterioare cum ar fi piatra, caramida sau pietrisul.

Cate tipuri de gresie exista?

In functie de procedeul de coacere gresia poate fi:

  • smaltuita;
  • nesmaltuita

Cele smaltuite se obtin cu dubla coacere (bicottura) si o singura coacere (monocottura), iar cele nesmaltuite (din care fac parte gresia portelanata si gresia rosie) se obtin prin coacere simpla (cotto).

In functie de gradul de rezistenta si calitate (PEI) exista 5 clase de PEI, de la I la V, de la trafic redus pana la cel mai inalt nivel de rezistenta, gresii destinate traficului intens (spatii comerciale, holurile de la intrare si bucatarii).

Atentie! Gresia nu are proprietati izolante antitermice sau antifonice.


Faianta

Ce ar trebui sa stiu inainte de cumpara faianta?

  • Este prezenta intr-o varietate de modele si culori, de la modelele clasice cu nuante de alb, pana la modelele mai complexe cu aplicatii din diferite materiale;
  • Preturile pentru faianta difera in functie de anumite particularitati ale modelului pana la tara de provenienta, tratamente special aplicate etc.,
  • Verificati puterea de absorbtie a apei, daca faianta este de o calitate inferioara, apa absorbita o va face mai sensibila la aparitia crapaturilor;
  • Masurati cu atentie suprafetele peretilor si podelei si cumparati cu 10% mai multi metri de gresie si faianta, pentru a acoperi eventualele pierderi.

Tendinte in decorarea cu faianta

O alegere tot mai des intalnita este faianta in doua culori contrastante, cu nuanta sau culoarea inchisa in partea de jos a peretelui si o nuanta opusa spre la tavan sau cu brau vertical cu modele in relief, flori sau cu aplicatii.

O culoare des intalnita este wenge (o textura nelucioasa, cu striatii foarte fine pe verticala, care imita lemnul cu aceeasi denumire), prezenta pe nuante de brun inchis sau brun-roscat care se imbina cu nuante de crem, pe acelasi tip de textura. Daca va doriti nuante mai curajoase, puteti incerca alb si rosu sau alte culori tari.

Sfat! O gresie sau faianta de culoare inchisa va face ca un spatiu mic sa para si mai mic, in schimb culorile calde si luminoase, cu accente de rosu sau albastru puternic, vor crea impresia ca spatiul este mai mare.

De asemenea, va recomandam ca gresia si faianta sa fie aleasa in aceeasi nuanta ca si mobilierul de baie. De exemplu, daca ati optat pentru un mobilier wenge, gresia si faianta ar putea avea aceeiasi nuanta de beige sau wenge.

Daca alegem un mobilier alb, acesta are avantajul de a se asorta cu o gama mai larga de modele de faianta, tinand cont ca marea majoritate a mobilierului de baie este alb.

Pentru bai puteti opta pentru culorile reci, marine (gri, albastru, verde), iar pentru bucatarii se preteaza culorile calde de bej, orange sau galben. Un efect deosebit il creeaza placutele de faianta sau gresie in culori intense sau combinatiile de doua - trei placi de nuante diferite.

Pentru un efect spectaculos puteti opta pentru brauri sau borduri, acestea daca sunt bine alese si asortate, dau o nota deosebita incaperii.

De ce alte materiale mai am nevoie pentru montajul gresiei si faiantei?

  • adeziv;
  • ciment;
  • nisip;
  • ipsos;
  • chit pentru rosturi.

Atentie!

  • Cantitatile necesare finale difera in functie de calitatea peretilor si, in ultima instanta, de priceperea meseriasului.
  • Acordati o mare atentie adezivului, la fel ca si gresia, adezivul poate fi de interior sau exterior, cel din urma avand proprietati fizice si chimice speciale care-l fac rezistent.

Gradele de rezistenta la uzura PEI:

PEI1 - suprafete neexpuse la particula abrazive (dormitoare, bai, fara acces direct la exterior);

PEI2 - suprafete expuse ocazional unui volum redus de particule abrazive: camere de zi, balcoane;

PEI3 – placile se utilizeaza pentru suprafete expuse frecvent unui volum redus de particule abrazive: locuinte private – bucatarii, holuri, terase;

PEI4 – placile se utilizeaza pentru suprafete cu trafic normal, expuse frecvent unui volum ridicat de particule abrazive: intrari din exterior, bucatarii comerciale, hoteluri, sali de expozitii;

PEI 5 – placile se utilizeaza pentru suprafete cu trafic intens, expuse frecvent unui volum ridicat de particule abrazive: spatii publice.

Cum interpretam simbolurile de pe cutia de gresie si faianta?

placi ceramice pentru pereti (faianta)
placi ceramice pentru pardoseli (gresie)
glazura opaca (mata)
glazura lucioasa
rezistenta chimica
rezistenta la inghet
gresie rectificata