Feedback

Feedback

Ghid de cumparare adezivi placari

Placajele ceramice reprezintă un tip de finisaj deosebit, frumos şi rezistent în timp. Dacă aruncam o privire la mostrele afişate în magazinele de specialitate ne putem da seama că nu există graniţe practice din punct de vedere creativ

Ce sunt placajele ceramice?

Placajele ceramice reprezintă un tip de finisaj deosebit, frumos şi rezistent în timp. Dacă aruncam o privire la mostrele afişate în magazinele de specialitate ne putem da seama că nu există graniţe practice din punct de vedere creativ ci dimpotriva o mare diversitate de culori, design, dimensiuni, tipuri de materiale.

În acest context alegerea adezivului potrivit este foarte importantă în asigurarea durabilităţii şi menţinerii aspectului estetic pentru cât mai mulţi ani. În tehnica lipirii placajelor în pat subţire, atât la pereţi cât şi la pardoseli, la interior sau exterior, pe suporturi absorbante sau nu, la clădiri noi sau renovări, locuinţe sau obiective speciale, primul şi cel mai important lucru este ca adezivul să lipească bine.

Ce este un adeziv pentru placari?

Adezivii pentru pentru placari sunt produse in general pe baza de ciment care fac legatura, lipesc placile ceramice de suprafetele suport.

Ce ar trebui sa am in vedere inainte de a achizitiona un adeziv pentru o placare ceramica?

In ceea ce priveste alegerea materialelor cu care se va executa placarea, cel mai important material este adezivul. Când alegem un adeziv pentru placări ceramice trebuie să tinem cont de tipul suprafetei suport, de tipul plăcilor ceramice si de conditiile de exploatare.

Cat tipuri de adeziv exista?

  • Adezivi standard sunt recomandati pentru placi ceramice absorbante sau medii absorbante si pentru suprafete stabile, nedeformabile, absorbante.
  • Adezivi flexibili sunt recomandati pentru toate felurile de placi ceramice, absorbante, medii absorbante, neabsorbante si pentru suprafete absorbante, neabsorbante, nedeformabile, deformabile chiar si critice functie de specificatiile producatorului.
  • Adezivi speciali sunt acei adezivi ( epoxidici, poliuretanici etc. ) pe care producatorii ii recomanda la lucrari mai speciale ex: hale de productie unde functie de domeniu, adezivul trebuie sa aiba rezistente deosebite la agenti chimici, la temperatura, etc.

În functie de sistemul constructiv al fiecărei clădiri, suprafata suport poate fi alcătuită în mod diferit. Pot fi suporturi rigide, suporturi cu posibilităti de deformare, pardoseli flotante, pardoseli încălzite. Toate acestea trebuie tratate diferit pentru a obtine rezultatele scontate.Când alegem sistemul de placare trebuie să tinem cont si de următoarea clasificare a tipurilor de fuprafete:

Cum aleg adezivul in functie de suprafata?

  • Suprafete suport absorbante: in această categorie se încadrează suprafetele suport rigide din beton, sapele, tencuielile traditionale.
  • Suprafete suport neabsorbante: in această categorie se încadrează suprafetele suport rigide cum ar fi mozaicul, placările ceramice anterioare, alte tipuri de suprafete neabsorbante.
  • Suprafete critice cum ar fi sape cu resturi de adeziv, plăci ceramice glazurate, plăci de PAL (OSB), pardoseli încălzite si toate celelalte suporturi flexibile cu posibilităti de deformare.

O pardoseală acoperită cu plăci ceramice trebuie ca, pe lângă rolul estetic, să îndeplinească si conditia de functionalitate. De aceea, când se alege sistemul de placare, trebuie să se tină cont de solicitările finale ale suprafetei suport, mai exact de conditiile de exploatare.

Sfaturi pentru punerea in aplicare

Pentru realizarea unor placaje de calitate, suportul trebuie să fie tare - rezistent, plan -fără denivelari şi curat - fără urme de praf, murdărie, uleiuri, grăsimi. Înainte de a trece la lipirea plăcilor, suportul trebuie pregătit.Trebuie îndepărtate - prin şpăcluire, periere, frecare, aspirare etc. - toate resturile şi urmele rămase de la alte materiale (mortare, adezivi, gleturi, vopsele etc.).

Crăpăturile, fisurile mari, rosturile, denivelările etc. se repară folosind mase de şpaclu speciale. În plus, pentru îmbunătăţirea aderenţei, pe suprafeţele suport pregătite, se aplică înainte amorse - grunduri.

La suporturile foarte absorbante de exemplu, dacă nu se aplică amorsa în prealabil, aderenţa adezivului poate fi afectată (adezivul se poate desprinde de suport). Un grund bun, întăreşte suportul, “leagă” praful, egalizează absorbţia, adezivul îşi păstrează proprietăţile şi, în final, aderenţa este optimă.

Suprafeţele de pe terase, sau pardoselile şi pereţii din camerele umede - băi, duşuri, supuse contactului cu apa - trebuie să fie izolate sigur contra umidităţii de aceea recomandam aplicarea prealabila a unei hidroizolatii

În functie de tipul plăcilor montate, de tipul de adeziv, de natura suprafei, de amplasarea ei in plan orizontal- vertical, de conditiile de exploatare se aleg si uneltele de lucru: pensule, bidinele, trafaleti pentru amorsare, spacluri, mistrii, gletiere cu dinti pentru aplicare, drisca de cauciuc, drisca de burete pentru chituirea si curatarea finala. Pregătirea adezivului trebuie să se facă conform specificatiilor de pe ambalaj, iar omogenizarea în mod obligatoriu cu ajutorul unui mixer electric pentru a se obtine un amestec omogen. In cazul in care amestecul obtinut nu este unul omogen riscurile ca placile sa se desprinda este unul foarte mare.

Sfaturi pentru alegerea corecta a chitului de rosturi

Ca si in cazul adezivilor in momentul in care vreau sa achizitionez un chit de rosturi trebuie sa iau in calcul cateva aspecte pentru a face alegerea corecta si anume:

  • Chiturile, la fel ca adezivii sunt si ele tot de trei feluri: standard, flexibile, epoxidice de aceea trebuie avut in vedere acest lucru, am cumparat degeaba un adeziv flexibil pentru o pardoseala incalzita care sa-mi preia dilatarile din suport daca chitul este unul standard si care nu suporta aceste dilatari, deasemeni am gresit flagrant daca am aplicat un chit standard la exterior, acesta nu suporta deformari, dilatari – contractii si exemplele pot continua.
  • Conditiile de exploatare. In bai, bucatarii, zone predispuse la umiditate trebuie ales un chit cu rezistenta la apa, la pardoselile incalzite, la peretii despartitori din OSB, PAL, gips carton se alege un chit flexibil, in incaperile cu destinatie industriala alegem un chit care sa corespunda cerintelor de curatare cu anumiti agenti chimici sau detergenti etc.
  • Dimensiunea rostului – fiecare chit are specificat de catre producator o dimensiune maxima a rostului in care poate fi aplicat. Nerespectarea acestui lucru duce la fisurarea si desprinderea chitului.
  • Culoarea chitului. O alegere incorecta afecteaza aspectul estetic al placarii.