Feedback

Feedback

Ghid de cumparare borduri

Bordurile sunt elemente din beton semiuscat, realizate prin vibopresare, avand forma paralelipipedica cu diferite tipuri de sectiuni si dimensiuni avand rolul de a incadra, delimita sau evidentia diferite tipuri de amenajari ale spatiilor (strazi, trotuare, alei pietonale, piste biciclisti, platforme, etc).

Unde se recomanda

  • Se recomanda la incadrarea si delimitarea spatiilor cu circulatie strict pietonala cand nu sunt adiacente unui spatiu de circulatie auto.
  • Sunt obligatorii la incadrarea si delimitarea spatiilor cu ciculatie auto (strazi, plarforme, parcari, accese, etc.)

Inainte de cumpara borduri aveti in vedere urmatoarele aspecte:


  • scopul si destinatia lor
  • dimensiunile bordurilor. Acestea se aleg in functie de marimea corpurilor cu care risca sa vina in contact (autocamioane, autoturisme, pietoni sau combinat)
  • necesitatea incadrarii anumitor tipuri de imbracaminti pentru a evita dislocarea sau deteriorarea la extremitati, preluarea diferentelor de nivel de pana la 15 cm (in cazul bordurilor) si 30 cm in cazul palisadelor) si nu in ultimul rand delimitarea intr-un mod elegant a diferitelor tipuri de suprafete (auto, pietonale, spatii verzi, etc,)
  • locul unde vor fi montate, adiacent unui carosabil, trotuar, aleee pietonala sau spatiu verde

Avantajele bordurilor vibropresate

  • Bordurile din beton vibropresat nu prezinta muchii vii precum bordurile din piatra naturala, protejand cauciucurile in cazul unor incidente nedorite.
  • Au aspect estetic mai placut decat cele turnate monolit si sunt mai rezistente decat acestea la actiunea factorilor de mediu.
  • Datorita procesului de fabricare (vibropresare) nu apar diferente de forma sau dimensiuni intre elemente, spre deosebire de cele din piatra sau beton turnat in cofrag de lemn sau plastic.

Sfaturi pentru montaj

Bordurile de monteaza manual, pe o fundatie din beton semiuscat cu rol de fixare. Dimensiunile fundatiilor variaza in functie de dimesiunile bordurilor. Ocazional, la bordurile mari (20x25cm), se pot folosi clesti pentru manipularea de catre doua persoane.

Asezarea bordurii pe fundatia de beton se face manual, de unul sau mai multi muncitori, în functie de greutatea acesteia, astfel ca muchia interioara sa urmareasca sfoara care materializeaza linia bordurilor; eventualele corectari de pozitie se fac prin lovire cu un ciocan de cauciuc. Dupa pozitionarea corecta si definitiva, se toarna pana de beton in spatele bordurii pentru realizarea unei incastrari corespunzatoare

Rostuirea bordurilor (optionala), implica colmatarea (umplerea) cu mortar a spatiului ce ramâne între doua borduri alaturate.

Etapele montajului:

  1. Trasarea pozitiei
  2. Excavarea (saparea) santului
  3. Turnarea betonului in fundatie
  4. Pozitionarea bordurii
  5. Realizarea panei de beton.

Atentie! Se recomanda folosirea de personal specializat.

Siguranta si protectie

Depozitarea bordurilor se face în stive, cu sipci sau juguri între rânduri, astfel încât sa nu fie posibila rasturnarea acestora sau alunecarea lor. La nevoie depozitarea se va asigura împotriva alunecarii, rasturnarii sau rostogolirii, prin asezarea unor sustineri speciale la marginea stivei sau a pieselor formate din stâlpi cu contra fise sau pene.

Depozitarea se va face astfel încât sa nu se blocheze calea de rulare sau zona de manevrare a mijloacelor de ridicat, drumurile de circulatie si trecerile pentru personalul muncitor.

Locul de depozitare a prefabricatelor din beton va fi bine curatat, nivelat si tasat, fiind interzisa depozitarea lor în locuri neamenajate în acest scop.

Operatiunile de încarcare-descarcare si depozitare a prefabricatelor din beton armat se vor executa cu mijloace mecanizate.