Feedback

Feedback

Ghid de cumparare caramizi

Exista foarte multe tipuri de caramizi. Ele se clasifica dupa greutatea pe metru cub, categoria lor, profilatia exterioara sau domeniul de utilizare.

Dupa greutatea pe metru cub se impart in:

  1. caramizi LD: cu o greutate pe metru cub sub 1000 kg. Acestea sunt caramizi si blocuri ceramice cu o greutate relativ mica si sunt cel mai des intalnite caramizi in tara noastra. Ele se folosesc atat la constructii pe zidarie portanta cat si la constructii in cadre. In mod obligatoriu aceste caramizi se tencuiesc.
  2. caramizi HD: cu o greutate peste 1000 kg/mc. Se folosesc preponderent la zidarii aparente (netencuite). Au rezistente la compresiune mari.

In functie de clasa lor se impart in:

  1. caramizi clasa I: pot fi folosite fara restrictii la orice fel de constructii sau ziduri
  2. caramizi clasa II: pot fi folosite doar la ziduri neportante, de compartimentare

In functie de profilatia exterioara caramizile se impart, in principal, in:

  1. cu rost vertical continuu
  2. cu locas de mortar, cu nut si feder

Dupa domeniu de utilizare se impart in caramizi pentru:

  1. zidarie portanta (structurala)
  2. zidarie neportanta (nestructurala), de compartimentare, de umplutura
  3. pentru aplicatii speciale: gratare, seminee, cosuri de fum, elemente pentru ventilatie.

Ce trebuie sa am in vedere inainte de a cumpara caramizi? Cum imi dau seama daca, caramida este materialul de care am eu nevoie?

Cand achizitionezi caramida pentru o constructie trebuie sa ai in vedere:

  • tipul de structura
  1. zidarie portanta: caramizile trebuie sa aiba o rezistenta la compresiune de min 7,5 N/mmp si sa se poata realiza un zid cu grosimea de 240 mm cel putin
  2. constructie in cadre: caramizile trebuie sa aiba rezistenta la compresiune trebuie sa fie minim 5 N/mm
  • grosimea zidului
  • rezistenta la compresiune minim necesara: in general este prescrisa de inginerul proiectant
  • conductivitatea termica: duce la scaderea costurilor cu consumul de energie
  • izolatia fonica: asigurarea linistii caminului tau
  • greutatea pe mc (kg/mc): o caramida mai usoara va face punerea in opera mai usoara
  • abateri dimensionale sau/si abateri de la rectiliniaritate: o caramida “stramba” va duce la un zid “stramb”, cu abateri mari si consum mare de manopera si mortar

Pentru structurile de zidărie structurală armată, consumul de beton în stâlpişori este cu cel puţin 50% mai mic decât pentru structurile pe cadre. Şi consumurile de fier beton sunt mai mici decât în cazul structurilor în cadre: mai puţine bare de armătură, diametre mai mici ale acestora, un număr de etrieri redus la jumătate faţă de structurile pe cadre.

La realizarea unei case este indicat sa folosim caramida chiar si pentru zidariile neportante.

1) Confort termic. Pentru ca o locuinta sa fie confortabila atat in timpul iernii cat si in timpul verii, peretii locuintei, peretii anvelopei trebuie sa raspunda mai multor criterii de performanta, dintre care cele mai importante 3 sunt:

2) Rezistenta termica: adica se diminueaza pierderile termice prin perete;

3) Inertie termica: presupune acumularea unei mari cantitati de caldura, care ulterior va fi redata interiorului locuintei, astfel se diminueaza variatiile de temperatura in interiorul cladirii;

4) Defazaj: adica se diminueaza (in interiorului locuintei ) efectele variatiilor puternice de temperatura existente in cursul unei zile calduroase, de vara;

Pereţii din cărămidă reduc variaţiile de temperatură de la zi la noapte, permiţând utilizarea la maxim a căldurii solare. Vara, pereţii din cărămidă se răcesc în timpul nopţii, ceea ce face ca în casă să fie răcoare şi în timpul zilei. În timpul iernii, pereţii din cărămidă expuşi radiaţiei solare se încălzesc, eliberând treptat în casă căldura solară pe care au stocat-o. Pe lângă avantajul economiei de agent termic, inerţia termică a pereţilor oferă o senzaţie de confort, prin faptul că suprafaţa interioară a acestora nu este rece.

5) Izolatie fonica. Elementele din argila arsa sunt cu cel putin 15% mai bune izolatoare fonic decat alte materiale pentru zidarie.

Este necesar un zid de 25 cm pentru a asigura linistea dormitorului tau sau doar 30 cm pentru a te feri de zgomotele exterioare caminului tau fie ca locuiesti la bloc in centrul orasului sau la casa.

6) Sanatate inainte de toate

Peretele din cărămidă “respiră”. Porii mici, deschişi, ai cărămizii favorizează difuzia vaporilor de apă; umiditatea din încăpere este absorbită şi eliminată în exterior, iar pereţii rămân uscaţi indiferent de anotimp, asigurând un climat interior confortabil.

Casa ta este ferită de riscul apariţiei mucegaiului, extrem de periculos pentru organism, de invazia acarienilor sau a gândacilor, ce pot răspândi multe boli, şi de pericolul dezvoltării unor boli respiratorii, în special la copii.

Cerintele esentiale pentru o constructie sunt intrunite cu succes folosind caramida:

  • rezistenta mecanica si stabilitate
  • securitate la incendiu
  • igiena, sanatate si mediu:
  • siguranta in exploatare:
  • protectie impotriva zgomotului:

Putem spune ca prin comparatie cu alte materiale de constructie, caramida este cea mai avantajoasa solutie deoarece satisface toate cerintele esentiale si in plus reprezinta o solutie ieftina de constructie, costul caramizilor necesare pentru o constructie este in medie de doar 4% din costul final al constructiei.

Siguranta si protectie

Pe durata transportului se iau măsuri de păstrare a integrităţii produselor. Se interzice descărcarea prin aruncare sau basculare. În perioada de îngheţ se vor lua măsuri de protejare pentru asigurarea integrităţii produselor astfel încât să nu pătrundă apa în paletul înfoliat şi produsele să nu fie supuse la îngheţ-dezgheţ. Paleţii cu produse se depozitează pe suprafeţe plane, solide și drenate și se stivuiesc pe maxim trei rânduri. În cazul unor eventuale reclamaţii, dacă se constată că deteriorările provin din depozitarea în condiţii improprii sau manipulare inadecvată, producătorul nu îşi asumă răspunderea. Folia contractibilă rezistă la radiaţiile UV maxim 6 luni.

Măsuri de protecţie a mediului

Cărămizile și blocurile ceramice din argilă arsă sunt produse ecologice.

Paleţii din lemn se returnează la vânzător. Ambalajul din folie de polietilenă se colectează în containere, separat de alte ambalaje. Cioburile rezultate din spargerea blocurilor ceramice se pot utiliza la amenajarea de alei în grădini sau la drenajul apei de la rădăcina plantelor ornamentale.