Feedback

Feedback

Ghid de cumparare centrala pe lemne

Create pentru zonele in care racordarea la gaz este una deficitara si, implicit, instalarea unor centrale murale este imposibila; producatorii au venit in intampinarea acestei probleme cu centralele termice pe combustibil solid.

Cate tipuri de centrale termice pe lemne exista?

Astfel de centrale termice reprezinta o solutie rapida ce poate oferi confort in sezonul rece, incalzind locuinta fie prin arderea clasica a lemnului si a combustibilului solid (carbune, cox, peleti, etc.), fie cu ajutorul principiului gazeificarii.

Centrale termice pe principiul gazeificarii: cum functioneaza?

In cadrul tehnologiei de gazeificare a lemnului, combustibilul solid din incaperea superioara a cazanului, in contact cu jarul produs pe gratar, da nastere „gazului de lemn”.

(1). In combinatie cu aerul primar (2), acesta este transferat prin duza din caramida refractara si se autoaprinde la aprox. 560°C in amestec cu aerul secundar introdus prin orificiile secundare ale duzei (3). In zona inferioara a focarului (4) se formeaza asa-numita „flacara rasturnata”.

centrala pe lemne - gazeificarea

Recuperarea caldurii are loc in schimbatorul primar de otel in care se regasesc agentul termic si tuburile de evacuare a gazelor arse. Aceasta tehnologie permite arderea aproape completa a lemnului. Astfel, se obtine nu doar o reducere a cheltuielilor, dar si un plus de confort prin reducerea cantitatii de cenusa ce se formeaza.

Avantaje

 • camera de ardere spatioasa permite incarcarea cu lemne de dimensiuni mari;
 • exhaustorul faciliteaza arderea, reduce afumarea cazanului la minim si asigura o ardere eficienta;
 • construit inteligent pentru o ardere eficienta;
 • usor de curatat;
 • functionarea automata a ventilatorului;
 • echipat cu serpentina de racire, element de protectie impotriva supraincalzirii;
 • ventilator controlat electronic, ce regleaza fluxul necesar de aer si garanteaza un randament ridicat si o functionare sigura;
 • umplere facila datorita compartimentului de alimentare de mari dimensiuni;
 • posibilitati multiple de instalare ca si cazan independent sau integrat, cum ar fi intr-un sistem mixt cu o centrala termica pe gaz.

Dezavantaje:

 • necesita numai lemne de buna calitate si foarte uscate, cu umiditate de sub 15%, de preferinta achizitionate cu un an sau doi inainte;
 • trebuie curatat mai des decat cazanul cu ardere clasica;
 • investitie mare initiala din cauza accesoriilor care insotesc cazanul (pompe circulatie, vase expansiune, puffere, sisteme de siguranta). Acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nefiind incorporate ca la celelalte centrale termice, intr-o singura carcasa.

Atentie! Odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. De aceea se folosesc puffere (acumulatoare de caldura), vase de expansiune deschise si se asigura circulatia naturala (termosifon) la cel putin 2 corpuri de incalzire.


Centrala termica pe lemne cu ardere clasica

Avantaje

 • pretul combustibilului solid este redus;
 • se pot folosi si lemne mai verzi;
 • investitia initiala mai mica.

Dezavantaje:

 • alimentari dese cu combustibil;
 • investitie mare initiala. Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe circulatie, vase expansiune, puffere, sisteme de siguranta. Acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nu sunt incorporate ca la celelalte centrale termice intr-o singura carcasa

La fel ca in cazul centralei cu gazeificare, intreruperea curentului electric implica introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce conduce la cresterea investitiei initiale. Astfel, daca la celelalte tipuri de centrale termice lipsa curentului electric nu prezinta probleme deosebite, la centralele termice pe combustibil solid lipsa circulatiei agentului termic prin instalatie poate genera probleme serioase. De ce? Pentru ca odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. De aceea, se folosesc puffere (acumulatoare de caldura), vase de expansiune deschise si se asigura circulatia naturala (termosifon) la cel putin 2 corpuri de incalzire.