Ghid de cumparare chingi si franghii de ridicare
Cate tipuri de chingi exista?
1. Chingi de ancorare
Ce ar trebui sa am in vedere inainte de a cumpara chingi de ancorare?
La alegerea si folosirea chingilor de ancoraj se va tine seama de:
- Forta de ancorare necesara
- Modul de utilizare
- Natura marfurilor ancorate
- Dimensiunile ,forma si masa marfurilor ce urmeaza a fi ancorat
Din motive de stabilitate se recomandă folosirea întotdeauna a cel putin două chingi pentru imobilizare si a două perechi de chingi pentru ancorare pe diagonală.
Cum trebuie sa fie chingile?
Chingile alese trebuie să fie suficient de rezistente si suficient de lungi pentru scopul propus, iar lungimea trebuie să corespundă modului de ancorare.
Un sfat bun si practic!
Montarea si demontarea chingilor de ancorare este bine să fie planificată înainte de plecarea în cursă. În cazul unui traseu mai lung se va tine seama de eventualele descărcări partiale de pe traseu. Numărul necesar de chingi de ancoraj se determină pe baza normativului EN 12195. Este permisă utilizarea numai a acelor sisteme de ancorare la care forta normală de ancorare STF este insciptionată pe etichetă.
Cum utilizam corect chingile?
- se fixează cârligele în inelele sau ochiurile prevăzute în platforma camionului
- se introduce capătul liber al benzii în fanta din butucul de tensionare - se pozitionează banda peste obiectele de fixat si prin miscarea mânerului se tensionează banda
- pentru detensionare actionati pârghia din spatele mânerului si desfaceti banda de pe butuc.
Atentionari speciale!
Datorită comportamentului diferit si a modificărilor diferite de lungime sub sarcină se interzice folosirea a diferite sisteme de ancorare pentru aceeasi încărcătură (de ex. Lanturi de ancorare împreună cu chingi din fibră textilă). În cazul utilizării unor accesorii suplimentare si a altor dispozitive de ancorare, trebuie avut grijă ca acestea să se potrivească la chingile de ancorare.
În timpul utilizării chingilor de ancoraj cu cârlig plat trebuie ca banda să fie asezată în cârlig pe toată lătimea ei.
Desfacerea chingilor de ancoraj:
Înainte de desfacerea chingilor de ancoraj este bine să ne asigurăm ca marfa va rămâne stabilă si după desfacerea chingilor si nu există pericolul căderii sau prăbusirii acesteia nici după desfacerea chingilor de ancoraj. La nevoie, înainte de desfacerea chingilor de ancoraj se montează pe încărcătură celelalte accesorii necesare în continuare transportului pentru a evita astfel o posibilă cădere sau basculare a încărcăturii. Acest sfat este valabil chiar si atunci când pentru ancorare se folosesc elemente de tensionare ce permit o detensionare si o demontare sigură a acestora.
Înainte de începerea descărcării se vor slăbi chingile de ancoraj suficient încât încărcătura să rămână liberă iar pe timpul încărcării-descărcării se va acorda atentie eventualelor cabluri aeriene de joasă înăltime aflate în apropiere.
Materialele din care sunt confectionate chingile de ancoraj prezintă o rezistentă diferită la actiunea agentilor chimici. Se vor avea în vedere de aceea recomandările producătorului sau ale furnizorului dacă există posibilitatea ca chingile să fie expuse acestor factori. Totodată ,trebuie tinut cont si de faptul că actiunea agentilor chimici se poate intensifica odată cu cresterea temperaturii ambientale.
Cum avem grija de chingi?
Chingile de ancoraj trebuie scoase din uz sau trebuie trimise înapoi la furnizor pentru reparatie daca prezintă semne de deteriorare. Următoarele puncte trebuie considerate ca semne ale deteriorării în cazul chingilor den ancoraj :
- În cazul benzilor de ancorare (ce urmează a fi scoase din uz) : fisuri, tăieturi, rupturi, sfâsieri în zona cusaturilor de sigurantă, deformatii datorate influentei căldurii.
- În cazul elementelor metalice si a elementelor de tensionare : Deformatii, crăpături, semne de uzură pronuntată si coroziune.
Se vor pune în functiune numai chingile de ancoraj la care eticheta permite identificarea clară a chingii. Dacă chinga de ancoraj a ajuns accidental în contact cu substante chimice , se va scoate din uz si va fi cerută părerea producătorului sau a furnizorului.
Trebuie avut grijă ca chingile de ancoraj să nu fie afectate din eventualele muchii ascutite ale încărcăturii pe care se montează. Se recomandă o verificare vizuală regulată a chingilor înainte si după fiecare utilizare.
Este permisă utilizarea numai a chingilor ce au etichete inscriptionate lizibil.
Atentie!
- Nu este permisă suprasolicitarea chingilor de ancoraj. Forta manuală maximă de 500 N (50 daN pe etichetă, 1 daN ~ 1 kg) trebuie să fie aplicată cu o singură mână. Este interzisă utilizarea unor mijloace suplimentare de tensionare (răngi, tevi, leviere, manivele, etc.) , numai dacă acestea sunt parte a elemetului de tensionare.
- Este interzisă utilizarea chingilor de ancoraj înnodate.
- Trebuie evitată deteriorarea etichetelor dacă este posibil prin îndepărtarea lor de la muchia încărcăturii.
- Chingile de ancoraj trebuie protejate împotriva uzurii premature prin frecare sau abraziune precum si a deteriorărilor provocate de muchiile ascutite sau tăioase ale încărcăturii prin folosirea unor materiale de protectie corespunzătoare (huse, plăci si benzi de protectie).
2. Chingi de ridicare si franghii circulare
Pe eticheta de marcaj a fiecărei variante constructive a elementelor de legare a sarcinilor este trecută capacitatea portantă, cu sarcina legată în diferite moduri, de care trebuie ţinut cont în timpul utilizării elementelor de legare a sarcinii. Chingile de ridicare cu urechi si franghiile circulare sunt realizate conform EN 1492.
Cum utilizam corect chingile de ridicare si franghiile circulare?
Pentru exploatarea corespunzătoare a elementelor de legare şi de fixare a încărcăturilor se vor avea în vedere următoarele:
- Este interzisă utilizarea elementelor de legare a sarcinilor şi de fixare a încărcăturilor, la sarcini mai mari decât cele înscrise pe eticheta de marcare;
- Se interzice utilizarea elementelor de legare a sarcinilor şi de fixare a încărcăturilor în stare îngheţată;
- Se interzice utilizarea elementelor de legare a sarcinilor şi de fixare a încărcăturilor în alte scopuri (de ex. curele de transmisie, hamuri, etc.) decât cele prevăzute în prezentele instructiuni;
- Se interzice lăsarea şi păstrarea sarcinii în stare ridicată pe elemente de legare a sarcinilor;
- Dacă sarcina de ridicat prezintă muchii, colţuri ascuţite sau asperităţi pe suprafaţa care se leagă, se vor folosi chingi cu elemente protectoare corepunzătoare
- Este interzisă înnădirea chingilor. Este interzisă trecerea unei urechi prin cealaltă la chingile cusute.
- Formarea unui lat peste piesă este permisă numai în cazul frânghiilor circulare.
- Se pot folosi numai acele elemente de legare a sarcinilor şi de fixare a încărcăturilor la transport, la care eticheta de marcaj nu este degradată şi se pot citi datele de pe etichetă;
- Elementele de legare a sarcinilor se aşează în aşa fel pe sarcină,incat alunecarea acestora în timpul ridicării sarcinii să fie exclusă.
Se interzice folosirea chingilor sau a franghiilor de ridicare care nu culcă perfect în curbura cârligului.
Se interzice agătarea chingii sau a frânghiei pe vârful cârligului.
Intretinerea
Se recomandă păstrarea elementelor de legare a sarcinilor prin suspendare pe capre confecţionate în acest scop. Se pot păstra şi întinse pe jos sau adunate sub formă de colac.
Depozitarea elementelor de legare a sarcinilor şi de fixare a încărcăturilor la transport necesită încăperi uscate, ferite de agenţi corozivi şi de deteriorări mecanice. În aceste încăperi nu se pot depozita acizi şi baze.
Se interzice uscarea elementelor de legare şi de fixare a sarcinilor si a încărcăturilor în apropierea surselor de căldură cu flacără deschisă.
Se interzice păstrarea elementelor de legare a sarcinilor în apropierea surselor de căldură sau timp îndelungat sub efectul razelor solare puternice.