Feedback

Pe o scara de la 0 la 10, cat de probabil este sa recomanzi
site-ul dedeman.ro unui membru al familiei, prieten sau coleg?

 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Dedeman
Toate Departamentele
Suport Clienti0234 525 525

Ghid de cumparare cuptoare electrice

Rolul principal al cuptorului electric este producerea de energie termică într-un spaţiu închis.

In comparaţie cu un cuptor pe gaz, care arde gaz natural, propan sau similare pentru a produce căldură, cuptorul electric este prevăzut cu rezistenţe de încălzire.

Aceste rezistenţe sau elemente de încălzire devin foarte fierbinţi (în funcţie de temperatura setată) şi cuplează / decuplează pentru menţinerea temperaturii setate. Elementele nu se încing la aceeaşi temperatură, dar sunt pornite sau oprite de un circuit electronic care controlează elementele de încălzire. Cuptoarele sunt prevăzute cu un termocuplu (senzor de temperatură care se regăseşte în vatră / cavitate) si care care comunică cu panoul de control.

Ce ar trebuie sa am in vedere inainte de a cumpara un cuptor electric?

Alegerea celui mai bun cuptor încorporabil poate fi deseori dificilă. Sunt multe criterii de luat în considerare, precum ar fi preţul sau alimentarea cuptorului, electrică sau cu gaz. Cuptoarele multifuncţionale electrice oferă nenumărate avantaje faţă de cele tradiţionale, cu gaz, în ciuda costului de achiziţie mai scăzut.

Deseori, multitudinea de informaţii despre modurile de gătit, funcţii, beneficii, etc., poate fi copleşitoare şi veţi simţi nesiguranţă în alegerea modelului ideal. Dar decizie nu este atât de dificilă precum pare. Tot ceea ce trebuie să faceţi, e, să luaţi în considerare următoarele sfaturi:

 1. Alegeţi în primul rând dimensiunea cuptorului, pentru a se potrivi cu mobilierul si in al doilea rand sa fie destul de incapator pentru nevoile culinare. Majoritatea cuptoarelor se incadreaza in doua dimensiuni 60cm (modele electrice, cu gaz si microunde) si 90cm.
 2. Incorporabil sau independent? Un cuptor independent (care este prevazut si cu plita) este mai usor de instalat, dar necesita un spatiu semnificativ, care s-ar putea folosi in alte scopuri. Modelele incorporabile va permit mai multa libertate in organizarea efiecienta a bucatariei si ofera un plus estetic si functional.
 3. Optati pentru un model cu un consum redus de energie. La prima vedere, deseori avem tendinta de a nu acorda importanta cuvenita acestui aspect. Dar in functie de timpul petrecut in bucatarie, in timp, se pot realiza economii substantiale, chiar daca investitia initiala intr-un model mai economic poate fi mai ridicata. Majoritatea cuptoarelor electrice beneficiaza de un consum redus de energie, clasificandu-se in categoria A de eficienta energetica.
 4. Alegeti tipul de alimentare: electric sau gaz?
 5. Static sau cu convectie? Modele cu convectie ofera performante superioare fata de cele statice. Majoritatea cuptoarelor electrice sunt prevazute cu un ventilator ce permite uniformizarea temperaturii si ajuta la o gatire uniforma si mai rapida.
 6. Verificati daca cuptorul dispune de usa cu sticla demontabila, ghidaje telescopice pentru tavi, programator electronic, functii automate de gatit sau alte optiuni care au scopul de a va usura procesul de gatire sau de intretinere.
 7. Lamuriti-va asupra termenelor si conditiilor de garantie oferite pentru modelul ales.

Temperatura

Credeţi că 200°C sunt 200°C? Ei bine, nu sunt.

Majoritatea cuptoarelor electrice sunt prevăzute cu o pereche de elemente de încălzire. Elementul « principal » este cel inferior, dar există unul similar şi în partea superioară a vetrei. Aceasta din urmă furnizează căldură deasupra alimentelor şi se utilizează pentru a frige sau a rumeni preparatele. Unele modele sunt prevăzute şi cu un mic ventilator, situat în partea din spate a cavităţii, care circulă aerul din interiorul cuptorului pentru o eficienţă sporită. Acest tip de cuptor se mai numeşte cuptor cu convecţie.

Există o variaţie ale termostatelor utilizate pentru detectarea temperaturii din cavitatea cuptorului. Exactitatea temperaturii depinde de calitatea şi acurateţea termostatului, de locul unde acesta este poziţionat, de calitatea elementelor de încălzire, de capacitatea de reţinere a căldurii şi de integritatea garniturii şi a uşii.

Datorită acestor factori şi a unei variaţii acceptate de 10-15% a temperaturii este recomandat să nu vă bazaţi în totalitate pe cifrele afişate, doar după o “testare” prealabilă a cuptorului.

De exemplu, dacă temperatura setată este de 200°C, luând în calcul o variaţie de 10%, temperatura poate fi între 180°C şi 200°C, cu o medie de 200°C. Aceste variaţii sunt mai des întâlnite la modelele mai ieftine.

Funcţiile cuptorului si importanta lor

 • Decongelare rapidă

Funcţionează ventilatorul şi becul, fără căldură.

Se foloseşte la decongelarea alimentelor utilizând ventilaţia. Astfel decongelarea va fi mult mai rapidă şi în comparaţie cu microundele, alimentele nu se încălzesc.

 • Gătire asistată de ventilator

Probabil, pentru majoritatea utilizatorilor este cea mai comună metodă de gătit.

Aerul fierbinte este împins uniform în jurul cavităţii. Desigur, precum am menţionat anterior, acurateţea depinde de calitatea cuptorului, dar pentru majoritatea modelelor existente pe piaţă probabil este cea mai eficientă funcţie.

Diferite tipuri de alimente pot fi gătite în acelaşi timp fără ca mirosurile sau aromele să se transfere. Puteţi găti în una dintre tăvi ciuperci, iar in cea de-a doua peşte, fără ca la servirea alimentelor ciupercile să fie cu gust de peşte.

Gătirea cu ventilatorul se pretează pentru majoritatea alimentelor, dar cea a preparatelor care necesită coacere va da rezultate mult mai bune cu un mod de gătire static.

Este de asemenea important să vă amintiţi că acest tip de gătire are la bază circulaţia liberă a aerului în jurul alimentelor. Învelirea grătarelor cu folie sau utilizarea unor cantităţi mai mari de hârtie de copt, decât cea necesară, nu este o idee bună şi poate conduce la rezultate nesatisfăcătoare.

 • Element inferior & superior (mod static)

Este un mod de gătire regăsit la cuptoarele multifuncţionale şi este cunoscut şi sub denumirea de gătire statică.

Acest tip de gătire este preferat pentru coacerea pâinii sau a cozonacului. Căldură este mai uniformă în partea superioară (de la mijloc în sus), astfel produsele de patiserie nu sunt expuse riscului, ca în cazul gătirii cu ventilatorul, de a fi coapte în spate, iar în faţă abia crescute.

Funcţia se poate utiliza, cu rezultate bune, şi în cazul fripturilor. Carnea se frige încet, rămânând astfel suculentă.

 • Element inferior

Utilizarea acestui tip de gătit este ideală pentru coacerea tartelor, pentru pizza sau pentru orice preparat care se doreşte a fi crocantă dedesubt. Este de asemenea folosit la prepararea mâncărurilor înăbuşite.

 • Element inferior & ventilator

După cum se poate demonstra, această funcţie oferă indiscutabil o temperatură mult mai stabilă. Este de preferat a fi utilizată pentru coacerea tartelor sau pentru pizza. Avantajul faţă de această metodă se reduce la o durată mai scurtă a procesului de coacere şi poate rumeni preparatele.

Metode de gătire diferite

Cuptoare statice / Gătire obişnuită

Modul static este cea mai veche metodă de gătit, funcţiile asistate de ventilator au apărut mult mai târziu. Majoritatea utilizatorilor preferă această metodă pentru coacerea preparatelor.

Este ideală pentru gătirea lentă a fripturilor şi pentru o coacere delicată a produselor de patiserie, dar în acelaşi timp nu este şi cea mai eficientă metodă de gătit.

Datorită fenomenului natural de ascensiune a aerului cald, partea inferioară a vetrei este mai rece decât cea de sus. Din această cauză multe reţete recomandă aşezarea tăvii pe mijlocul cuptorului preîncălzit. Motivul pentru această recomandare este faptul că zona de mijloc este cea mai stabilă din punct de vedere a temperaturii. Preîncălzirea se recomandă datorită faptului că timpii de gătire a majorităţii reţetelor sunt măsuraţi fără a lua în considerare intervalul necesar atingerii temperaturii setate.

Pentru atingerea unor rezultate optime, recomandăm utilizatorilor să « experimenteze » cu aparatul achiziţionat.

Cuptoare ventilate / Gătire asistată de ventilator

Cuptoarele prevăzute cu ventilator sunt cele mai comune în rândul modelelor încorporabile. Oferă multe moduri de gătire şi în unele cazuri puteţi renunţa la utilizarea microundelor. Cel mai mare avantaj oferit de ventilator este obţinerea unei temperaturi stabile în vatră, precum şi reducerea timpului destinat gătirii.

A fost folositoare informatia?
Distribuie:

Aboneaza-te la newsletter-ul Dedeman si bucura-te de promotii saptamanale