Feedback

Feedback

Ghid de cumparare echipamente si consumabile de sudare

Echipamentele de sudare se diferentiaza in functie de procedeul de sudare utilizat dupa cum urmeaza:

Ghid de cumparare echipamente si consumabile de sudare

1. Sudarea manuala cu electrozi inveliti

In functie de felul in care se obtine curentul de sudare aceste echipamente pot fi de tip redresor (cu reglare mecanica sau electronica a curentului de sudare ) sau de tip invertor. Echipamentele tip invertor sunt mai compacte, mai economice dar mai scumpe.

Caracteristicile cele mai importante sunt amperajul furnizat si durata pe care poate furniza acest amperaj.Concret, ca exemplu: daca spunem ca o sursa poate livra 200 A la 60% aceasta inseamna ca la un ciclu de 10 minute, la o temperatura exterioara de 40 grade Celsius, obtinem 200 A timp de 6 minute dupa care 4 minute trebuie pauza. Este clar ca la alegerea echipamentului trebuie sa avem in vedere durata activa. In cataloage veti gasi recomandari ale amperajului in functie de diametrul si felul elecrodului si materialul de sudat.

Atentie! La amperaje mai mari este posibil sa aveti nevoie de alimentare trifazata.

Consumabile

Consumabilele utilizate sunt electrozii inveliti care constau intr-o tija metalica invelita intr-un material suport. Felul electrodului se stabileste in functie de materialul care trebuie sudat si de performantele cerute cordonului de sudura. Diametrul electrodului se alege in functie de grosimea materialului care trebuie sudat si in functie de aceasta grosime gasim amperajul de care avem nevoie.

Atentie! Respectati intotdeauna precizarile producatorului!

2. Sudare TIG ( WIG ) in atmosfera protectoare de gaze inerte - tungsten (wolfram) - inert - gaz.

Este un procedeu de sudare care presupune o calificare buna a operatorului. Este mai complicat intrucat sudorul se foloseste simultan de ambele maini.

Pentru a decide achizitia unui asemenea echipament aveti nevoie de consiliere de specialitate!

Materialul de adaos se prezinta sub forma de baghete - algerea se face in functie de tipul si grosimea materialului care se sudeaza.

3. Sudare MIG/MAG - metal inert/activ gaz

Este tot un tip de sudare in atmosfera protectoare de gaze inerte/active. Avansul sarmei de sudare se face prin interiorul pistoletului (automat), deci sarcina operatorului este mai usoara dar pistoletul este mult mai voluminous.

Aparatul nu permite accesul in locurile inguste iar preformantele sudurii sunt, in general, mai slabe decat la sudarea TIG. Acest procedeu este utilizat des pentru sudarea tablelor subtitiri - de exemplu in service-urile auto.

Materialul de adaos se prezinta sub forma de bobina - algerea se face in functie de tipul si grosimea materialului care se sudeaza

Ghid de cumparare echipamente si consumabile de sudare

4. Taiere cu plasma

Este un procedeu modern de debitare care inlocuieste taierea oxiacetilenica si exclude generatorul de acetilena si tuburile de oxigen, deci echipamentul este mult mai compact, ceea ce permite cresterea mobiliatii si scaderea costurilor.

In fisa echipamentului veti gasi grosimea maxima de taiere (exista taiere prin contact, taiere la distanta de calitate si taiere la distanta de separatie - dupa care muchiile rezultate au forma neregulata si trebuie prelucrate).

Atentie la durata activa: pentru a functiona, pe langa curent, echipamentul are nevoie de aer comprimat. Debitul si presiunea necesare se gasesc in fisele tehnice. Anumite echipamente mai mici au compresorul de aer incorporat.

5. Sudare si taiere cu flacara

Instalatia consta in butelii de gaze sub presiune sau generator de acetilena (gazele utilizate sunt: oxigen, acetilena, propan si amestec Ar/CO2), reductoare de presiune, furtune de transport gaze si un dispozitiv in care se amesteca gazele folosite numit brener. In functie de dispozitiv si de accesoriile utilizate se pot realiza operatii de taiere, sudare si incalzire.

Materialul de adaos la sudura se prezinta sub forma de baghete - algerea se face in functie de tipul si grosimea materialului care se sudeaza.

De asemenea, este foarte important sa aveti in vedere recomandarea producatorului in privinta regimului de utilizare. O unealta cu aceleasi caracteristici de baza poate fi construita pentru regimuri diferite de utilizare (profesionala, semiprofesionala sau uz casnic) diferenta consta in solutiile tehnice si materialele utilizate si de aici apar recomandari diferite.

Din acest motiv verificati intotdeauna concordanta dintre nevoia dumnavoastra si recomandarea producatorului - doar in acest fel veti fi multumiti de alegerea facuta.

Utilizati intotdeauna accesorii/consumabile de cea mai buna calitate - accesoriile si consumabilele de calitate inferioara sau uzate excesiv anuleaza avantajele oferite de echipament.

Ghid de cumparare echipamente si consumabile de sudare

Norme de siguranta:

1. Cititi cu atentie si urmati intocmai instructiunile primite odata cu achizitionarea produsului.

2. Nu lasati niciodata un copil sa se joace cu un echipament.

3. Folositi intotdeauna echipamentul de protectie recomandat de producator.

4. Nu atingeti niciodata accesorile in timpul functionarii.

5. Pastrati accesoriile curate si in perfecta stare de functionare.

6. Nu folositi echipamentele in alte scopuri decat cele pentru care au fost construite si care sunt specificate in manualul de utilizare.

7. Asigurati-va ca instalatia electrica pe care o aveti la dispozitie furnizeaza parametrii ceruti de producatorul echipamentului si ca nu lucrati intr-un mediu umed.

8. Pastrati ordinea si curatenia la locul de munca.

9. Depozitati corespunzator echipamentul atunci cand nu il utilizati.