Feedback

Feedback

Ghid de cumparare gratare

Indiferent de cat de des faceti gratare, fie ocazional pe timp de vara sau sunteti adevarati maestrii ai gratarelor, fie ele de interior fie cele in aer liber, intrebarea este clara: preferati gratarul pe carbune sau pe cel pe gaz?

Chiar daca cele mai comune si cunoscute gratare sunt cele de exterior, pe carbune, veti fi surprinsi sa aflati ca nu e nevoie decat de o simpla butelie de gaz pentru a duce gratarul pe gaz in exterior.

Gratarul pe gaz

Este cel mai convenabil mod de a pregati o friptura de neuitat, chiar si in aer liber, deoarece nu ai nevoie decat de un gratar, o butelie pe gaz, carne proaspata si legume.

Ce ar trebui sa stii inainte de a cumpara un gratar pe gaz?

  • cu o simpla apasare a unui buton si deschiderea unui robinet de gaz, ai la indemana o sursa de caldura rapida si usor controlabila;
  • poti regla temperatura si alti parametri de coacere in functie de tipul preparatului ce urmeaza a fi copt, avand in vedere ca fiecare tip de carne are timpul sau optim de gatire (ex: puiul se va praji mult mai repede decat carnea de porc sau de vita, iar legumele mai repede chiar si decat carnea de pui);
  • investitia este putin mai mare decat in cazul gratarului cu carbune, pentru ca ai nevoie de un grill special;
  • ai neaparata nevoie de o butelie de gaz, care insa se poate umple dupa epuizare;
  • aprinderea rapida si faptul ca esti scutit de brichete, cutii de chibrite, adunatul de vreascuri si hartii pentru a porni focul pe care sa incingi carbunii (dupa care va trebui sa astepti o vreme);
  • pentru curatare este suficient sa stergi suprafata gratarului cu o perie de metal.

gratare de gradina

Avantajele gratarului pe gaz:

  • aprinderea se face cu usurinta, fara fum si sau vreun risc;
  • poate fi folosit in orice conditii exterioare - ploaie, frig, vant, ninsoare;
  • aprinderea se face ori de cate ori e nevoie si nu necesita mentinerea jarului pentru transe succesive;
  • functionand cu propan gratarul merge bine si iarna, la temperaturi foarte scazute, astfel incat preapararea gratarului nu mai este apanajul lunilor de vara;
  • nu necesita o supraveghere permanenta.

Intretinerea gratarului pe gaz

  • Inainte de a utiliza pentru prima ora grill-ul cu gaz, lasati arzatoarele grill-ului sa arda cca. 15 minute la maxim inainte de a pune efectiv produsele pe gratar. Acest lucru este necesar pentru a indeparta eventuale reziduuri ramase in urma procesului de fabricatie.
  • Inainte de aprinderea grilului cu gaz, ungeti de fiecare data gratarul cu ulei, pentru a impiedica lipirea produselor de gratarul fierbinte. Prin ardere, produsele vor adera la gratar si vor fi apoi greu de indepartat (recomandat cu un ulei mai gras, pentru prajit).
  • Curatati in mod regulat gratarul grill-ului cu gaz: gratarul se scoate de pe grill-ul cu gaz cand inca mai este cald si se curate; se clateste cu apa, se stropeste cu solutie de curatat gratare, se lasa un timp sa actioneze si se limpezeste bine cu apa.
  • Inlaturarea resturilor ramase pe gratar precum si curatarea barelor de aromatizare este foarte simpla. Incepeti curatarea prin ardere (tineti 15 minute toate arzatoarele grill-ului cu gaz aprinse simultan la maxim, cu capacul inchis) dupa folosirea efectiva a grill-ului cu gaz. Prin ardere, eventualele resturi se vor transforma in cenusa iar gratarul se poate curata imediat cu o perie pentru curatare.

Recomandari!

  • Curatati periodic orificiile arzatoarelor grill-ului cu gaz: infundarea, chiar si partiala, a orificiilor arzatoarelor are ca efect scaderea calitatii si a puterii termice a flacarilor sau determina chiar aprinderea cu dificultate a grill-ului cu gaz. Curatati periodic aceste orificii cu o perie moale. In cazul in care curatati grill-ul cu apa lasati-l sa se usuce complet inainte de utilizarea urmatoare.
  • In functie de gradul de utilizarea la interval de doi ani, e recomandat sa verificati etanseitatea conductelor, a furtunurilor si a asamblarilor, precum si eventuala prezenta a unor fisuri pe furtun. La intervale de cinci ani schimbati furtunurile cu altele noi, indiferent de starea celor vechi.

Atentie! Nu stropiti niciodata cu apa gratarul incins. Socul termic care se produce ar putea suprasolicita metalul si ar putea sa apara in timp deformari si fisuri.

Gratarul pe carbune

Ce ar trebui sa stii inainte de a cumpara un gratar pe carbune?

  • spre deosebire de gratarul electric sau cel pe gaz da carnii un gust deosebit, aceasta devenind afumata si crocanta;
  • caldura nu este uniforma si cu atat mai putin controlabila, dar te va ajuta foarte mult daca nu umpli gratarul cu carne pana la refuz, ci lasi spatii libere astfel incat sa prajesti carnea la inceput pe mijlocul gratarului, unde temperatura este mai mare si apoi sa le poti muta spre margine;
  • exista o mare varietate de modele;
  • in timp, veti mai investi in carbuni sau lemne, in plus va trebui sa aveti intotdeauna acestea consumabile la indemana, pentru a va putea gati preparatele.

gratare de gradina

Recomandari:

  • atunci cand utilizati pentru prima data gratarul pe carbune incingeti carbunii lasatii sa mocneasca continuu timp de aprox jumatate de ora;
  • umpleti maxim doua treimi din cuva gratarului intrucat umplerea sa in totalitate va face manevrarea acestuia dificila;
  • inainte de a pune carnea asteptati pana cand carbunii se acopera cu strat de cenusa;
  • folositi gratarul cu capacul inchis pentru a prelungi durata de ardere a carbunilor sau brichetilor si pentru a raspandi uniform caldura peste toate preparatele;
  • nu folositi apa rece pentru a stinge carbunii, deoarece aceasta poate deteriora gratarul;
  • curatati-l dupa fiecare utilizare, imediat ce acesta s-a racit folosind o perie pentru gratar adecvata.

Atentie!

  • Nu blocati orificiile de ventilatie ale gratarului cu carbune!
  • Nu turnati benzina sau alte substante petroliere pentru a aprinde sau pentru a intretine focul!
  • Nu utilizati gratarul in spatii inchise!
  • Nu mutati gratarul in timp ce focul arde sau carbunii sunt incinsi!
  • Asezati gratarul pe o suprafata dreapta!