Feedback

Feedback

Ghid de cumparare grunduri si amorse

Grundul este acel material care se aplica pe o suprafata din lemn, metal, zidarie, beton etc. cu rolul de a crea o punte de legatura intre suprafata respectiva si stratul urmator de material oricare ar fi el.

Ce este un grund si care este rolul lui?

In cazul grundurilor pentru vopsele lavabile, tencuieli decorative, sape, de cele mai multe ori ele se regasesc si sub denumirea de amorse. Este bine de stiut ca sub orice denumire s-ar gasi ele joaca acelasi rol general: de punte de legatura si alte roluri speciale bine definite de catre producator.

Deasemeni un alt rol important pe care il joaca grundul este acela de a proteja obiectele metalice impotriva coroziunii, iar in cazul lemnului de al proteja impotriva algelor, mucegaiului, carilor, muschilor etc. Cand vorbim de grunduri pentru suprafete minerale (amorse), acestea au si rolul de a fixa praful si a intari suprafata suport.

Este bine de stiut ca in afara celor trei categorii mai bine cunoscute ar mai fi o categorie de grunduri: speciale sa le denumim asa cu proprietati mai aparte definite de producator. Spre exemplu: grunduri care formeaza bariera de vapori pe baza de poliuretan, epoxidice, grunduri cu aplicatii speciale.

Cum imi aleg corect grundul pentru o lucrare?

In primul rand trebuie sa tin cont de felul suprafetei pe care urmeaza sa o grunduiesc dupa care sa o vopsesc: lemn, metal, suprafata minerala etc.

In al doilea rand trebuie sa stiu unde este amplasata suprafata pe care urmeza sa o grunduiesc: la interior, la exterior. Va fi supusa suprafata, piesa, obiectul grunduit unor conditii speciale, extreme?

Un alt aspect bine de stiut este acela ca odata cu cresterea poluarii la nivel mondial tot mai multi producatori au inceput sa creeze grunduri si vopsele diluabile cu apa. Daca optati pentru un grund diluabil cu apa, atunci si stratul final, vopsea, email, etc. trebuie sa fie de aceeasi natura si viceversa.

In cazul grundurilor de metal trebuie luata in calcul si natura metalului exista grunduri pentru metale feroase si pentru metale neferoase.

In cazul grundurilor pentru lemn trebuie sa luam in calcul daca lemnul este uscat, daca este afectat de cari, mucegai etc.

In cazul grundurilor pentru suprafete minerale ( amorse ), tin cont in primul rand de natura suprafetei: absorbanta, neabsorbanta, critica sau alta natura.

Sfaturi pentru aplicare corecta

In momentul in care am ales grundul care sa-mi satisfaca nevoile mai sus mentionate si am masurat suprafetele ce urmeza a fi grunduite trec la achizitia produsului facand un calcul prealabil al cantitatii necesare, in functie de specificatiile de consum date de catre producator si a numarului de straturi care urmeaza a fi aplicate. Este recomandat ca intreaga cantitate sa fie din acelasi lot pentru e evita eventualele diferente de nuanta.

Atentie! Nu uitatati diluantul, necesar dilutiei si curatarii uneltelor necesare in procesul de vopsire (excpetie cele diluabile cu apa ).

Dupa alegerea grundului functie natura suprafetei se trece la pasul urmator si anume pregatirea suprafetei la fel in stransa concordanta cu felul ei.

Cum aplic grundul in functie de suprafata

Suprafete metalice noi: se indeparteaza oxizii metalici, se degreseaza suprafata, dupa care se aplica un strat sau doua de grund respectand timptii de uscare dintre satraturi recomandati da producator cu ajutorul unei pensule, bidinele, trafalet, airless.

Suprafete metalice care au mai fost vopsite: se indeparteaza vopseaua veche care nu mai are aderenta: macanic, chimic dupa care se urmeaza aceeasi pasi ca mai sus.

Suprafete din lemn nou: in primul rand asigurativa ca lemnul este suficient de uscat, pentru a evita exfolierea datorata umiditatii din el, eliminati eventualele pungi de rasina in cazul rasinoaselor, slefuiti suprafata cu hartie abraziva si indepartati praful daca este necesar dupa care se trece la grunduirea efectiva folosind aceleasi unelte ca si la vopselele pentru metal.

Suprafete din lemn vechi: se indeparteaza vopseaua veche care nu mai are aderenta: macanic, chimic dupa care se slefuieste, se indeparteaza praful si se trece la grunduirea efectiva.

Suprafete minerale: se indeparteza toate straturile friabile din stratul suport, se fac reparatii, se asteapta uscarea zonelor reparate functie de specificatiile producatorului, se trece la grunduire ( amorsare ).