Feedback

Feedback

Ghid de cumparare intrerupatoare

Intrerupatoarele, sunt aparate destinate comenzii iluminatului intr-o locuinta. Acestea au un rol foarte important atat din punct de vedere al functiei indeplinite cat si al amplasarii si al finisajelor.

Rolul lor este de a aduce armonie si confort in viata de zi cu zi a fiecarui utilizator, raspunzand cu precizie exigentelor actuale.

Astazi intalnim intrerupatoare simple (comanda un singur circuit de iluminat) sau duble (comutatoare care comanda doua circuite de iluminat), intrerupatoare cap-scara (permit comanda unui circuit de iluminat din doua puncte diferite) si intrerupatoare cruce (impreuna cu intrerupatoarele cap-scara permit comanda unui circuit de iluminat din mai multe puncte).

Functia de baza a intrerupatorului simplu este de a comanda aprinderea, respectiv stingerea unui singur circuit de iluminat.

Intrerupatoare se pot alege atat in varianta simpla sau prevazute cu bec martor sau cu lumina de control.

Intrerupatoarele cu bec martor sunt prevazute cu un led ce se aprinde odata cu lampile de pe circuitul pe care intrerupatorul este amplasat iar intrerupatoarele cu lumina de control sunt prevazute cu un led ce se aprinde cand lampile de pe circuitul respectiv se sting, oferind astfel avantajul ca intrerupatorul poate fi usor reperat in noapte pe perete.

Intrerupatoarele cap-scara au rolul de a comanda un circuit de lumina din 2 capete, insasi denumirea lor reprezentand una din functionalitati, respectiv utilizarea lor in comanda iluminatului pe o scara (de bloc, de vila cu mai multe etaje ). Ele se pot utiliza totodata pentru comanda din 2 capete a unui circuit de lumina aferent unui coridor, culoar, camera de dimensiuni mai mari.

Intrerupatorul cruce se foloseste pentru comenzi intermediare ce apar pe un circuit prevazut cu intrerupatoare cap-scara. De exemplu daca un bloc are 4 etaje, la parter si la etajul 4 se prevad intrerupatoare cap-scara iar pe etajele intermediare se prevad intrerupatoare cruce.

Din punct de vedere a realizarii efective a elementului de comanda, el se prezinta atat in varianta de tasta clasica iar in unele game de aparataj, mai avansate, oferta este mult diversificata, existand intrerupatoare clasice cu taste simple, intrerupatoare tactile sau cu senzor, intrerupatoare cu levier sau intrerupatoare silentios.

Pentru spatii de trecere intrerupatoarele automate prevazute cu senzor de miscare aduc un plus de confort si in acelasi timp economie de energie, lumina aprinzandu-se doar in prezenta unei persoane in camera respectiva.

Intrerupatoarele cele mai folosite in Romania exista in doua variante constructive. Varianta clasica (standard German) cat si modulara (atandard Italian).

Varianta in standard german prezinta avantajul ca sunt foarte usor de instalat, in cele mai multe cazuri intrerupatorul complet se instaleaza in dozele rotunde déjà existente in perete (nu necesita schimbarea dozelor). Standardul Italian are avantajul unei foarte bune modularitati putand monta mai multe intrerupatoare intr-un spatiu mai restrains. Standardul Italian prezinta dezavantajul necesitatii schimbarii dozelor, fiind necesare doze special dreptunghiulare, si in plus, pentru montarea unui intrerupator complet trebuiesc alese suportii, mecanismele si ramele decorative.

Din punct de verere al montajului ele se pot instala in montaj ingropat, necesitand doza si cablaj in montaj ingropat in perete, dar si in montaj aparent, pentru renovari, cand nu se mai pot sparge peretii , prin utilizarea unei doze aparente.

Totodata intrerupatoarele se pot monta in rame multipost atat vertical cat si orizontal, in functie de spatiul disponibil si de modul de incadrare in estetica peretelui.

Pentru montajul ingropat exista doze si suporti ce pot fi utilizati atat pentru montaj vertical cat si orizontal. In plus suportii se livreaza cu folie de protectie ce protejeaza echipamentul pe perioada cat inca mai sunt lucrari (finisare pereti, zugravire) in incaperea respectiva.


intrerupatoare

intrerupatoare

intrerupatoare

intrerupatoare

intrerupatoare

In functie de sistemul de fixare in doze acesta se poate face cu ghiare sau cu suruburi, in functie de tipul suportului asociat intrerupatorului.

In functie de forma si culoare exista o multitudine de forme si culori care permit asortarea prizelor cu decorul casei. Prizele au devenit din ce in ce mai mult un element de décor in cazul unei locuinte.

Game de aparataj in ultimul timp au fost create pentru ca functiunile de comanda sau de conexiune sa devina veritabile obiecte decorative atat in locuinte cat si in spatiile de imagine precum holurile de primire. Astfel intrerupatoarele exista intr-o multitudine de forme si culori si materiale, care permit asortarea intrerupatoarelor cu decorul casei.


Inainte de a cumpara intrerupatoare aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • adancimea mica a mecanismului ce permite un spatiu corespunzator realizarii conexiunii la bornele lui, in cazul folositii unor doze de aparataj obisnuite (adancime 40mm)
  • prezenta bornelor cu conexiune automata, care asigura un montaj mai usor si mult mai sigur. Bornele cu conexiune automata asigura contactele optime, micsorand rezistenta la contact si implicit incalzirea intrerupatorului si crescand durata de viata a contactelor.
  • prezenta schemei electrice de conexiune pe spatele lui, pentru a facilita conectarea intrerupatorului la reteaua electrica;
  • in functie de locul unde se amplaseaza intrerupatorul, poate aparea necesitatea unui grad de protectie mai mare al acestuia, respectiv un grad de protectie IP 44, IP55 de exemplu pentru bai, subsoluri, in apropierea surselor de apa sau pe terase descoperite, locuri in care aparatele sunt supuse efectelor puternice de praf si umezeala.

intrerupator

intrerupator


Exista intrerupatoare realizate cu aceste grade de protectie si totodata exista diverse tipuri de rame speciale(rame care asigura frontal un grad de protectie IP44) destinate acestei cerinte.

intrerupatoare

Cum se face instalarea lor?

Instalarea intrerupatoarelor si a oricarui aparat electric se recomanda sa fie efectuata de o persoana specializata (electricieni autorizati).

Pentru conectarea unui aparat electric (prize, intrerupatoare) la circuitul electric este obligatoriu deconectarea circuitului respective de la reteaua electrica pentru a preveni electocutarea accidentala.

Pentru conectarea unui intrerupator la circuitul electric de dezizoleaza 10-15mm capetele conductoarelor elecrice si se conecteaza la bornele intrupatorului. Pentru fiecare tip de intrerupator (simplu, dublu, cap scara, cruce) trebuie respectate schemele de legatura prezente pe intrupatorul respective.