Feedback

Feedback

Ghid de cumparare marmura, granit, travertin

Marmura este o roca metamorfica, compusa in cea mai mare parte din calcit (forma cristalina a carbonatului de calciu, CaCO3) si obtinuta prin metamorfoza calcarului. Numele sau provine din limba greaca veche. Cele mai obisnuite culori pentru marmura sunt urmatoarele: alba, cenusie, gri, neagra si rosie.

Marmura este folosita pentru placari la bai, seminee, pardoseli (livinguri, holuri), fatade, scari interioare si exterioare, balustrade. Granit (italiana granito, "granulat") este o roca magmatica masiva, cu granulatie grosolana (cristale cu dimensiunea de cativa milimetri), formata la adancimi mari (facand deci parte dintre plutonite), continand in principal cuart, feldspat sau minerale de culoare inchisa ca mica. Granitele se formeaza din magma acida bogata in silicati, care vine din adancime (fenomen favorizat de miscarile tectonice) si care in apropierea suprafetei pamantului (adancime de sub 2 km) se solidifica prin racire lenta in crapaturile scoartei avand uneori un diametru de cateva sute de kilometri; granitele cu o granulatie mai mare se numesc pegmatite.

Granitul este folosit la pavarea trotuarelor, datorită duritătii si rezistentei la erodare, intemperii, în constructie la:

  • pavarea străzilor, bordurii trotuarelor
  • cale ferată (terasamente)
  • acoperirea peretilor clădirilor cu plăci de granit, la ferestre și uși
  • în grădini la fântâni, sau pavaj

Travertin (in italiana travertino) este o roca poroasa de calcar (alcatuite din calcit, calcit slab magnezian si aragonit), care are o culoare galbuie pana la bruna. Roca ia nastere la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare sau traverseaza roci bogate in carbonati, ioni de carbonat de calciu ca si dioxid de carbon.

Travertinul se foloseste ca piatra de constructie, la placatul fatadelor, peretilor interiori si a pardoselilor sau ca blat de bucatarie sau baie.