Feedback

Feedback

Ghid de cumparare masini de cafea

In lume există aproximativ 100 de specii de cafea (arbuşti de cafea) însă pentru prepararea cafelei sunt folosite doar patru specii din două soiuri: arabica şi robusta.

Cafeaua Arabica are următoarele caracteristici: este mai fină, mai delicată şi mai puţin amară decât Robusta şi are un conţinut de cafea între 0,8% şi 1,5%. Cafeaua Arabica Robusta are următoarele caracteristici: este mai rezistentă şi mai amăruie decât Arabica, este mai consistentă şi un conţinut de cafea între 1,7% şi 3,5%.

Tipuri de preaparare a cefelei

Pad-uri

Cel mai simplu şi curat mod de a prepara cafeaua este folosirea pad-urilor. Pad-urile sunt de unică folosinţă şi oferă multe avantaje: sunt uşor de folosit, economisiţi timp şi garantează calitatea expresso-ului. Fiecare pad de cafea ESE conţine 7 g de cafea măcinată, presată şi etanşată ermetic între două straturi de hârtie de filtru.

Capsule de cafea

Capsulele de cafea sunt un sistem revoluţionar de ambalare a cafelei care permite menţinerea mirosului şi aromei urmând stricteţea tradiţiei italiene.

Aparate Espresso cu pompa

Din rezervor se pompează apă în boilerul în care se află elementul de încălzire. Apa din boiler ajunge la 92 grade C şi are o presiune de 15 bari.

Apa trece prin boilerul cu temperatură ridicată prin suportul filtrului ce conţine cafeaua măcinată sau pad-ul de cafea. Cafeaua curge în recipiente speciale sau direct în ceaşcă.

Espressoarele au evoluat semnificativ în ultimii ani şi folosesc sisteme variate: cafea tradiţională măcinată, pad-uri de cafea (pad-uri ESE sau pad-uri cafea delicată) sau capsule (plastic sau aluminiu).

Cafeaua espresso are o aromă puternică şi intensă, însă cu un conţinut redus de cafeină, deoarece apa trece rapid prin cafea. Un espresso gustos se poate recunoaşte după spuma de culoarea alunei.


Moka

Apa din partea inferioară a cafetierei moka (recipientul pentru cafea) ajunge la punctul de fierbere şi, datorită presiunii urcă în filtrul de cafea înainte de a ajunge în partea superioară a cafetierei.

Cantitatea de cafea măcinată şi apă se poate ajusta pentru o aromă mai puternică sau mai slabă.

Cafetiera tradiţională este o cafetieră pe gaz. Am înlocuit-o cu una electrică, ceea ce ne-a permis să oferim un espressor unic, cu funcţii inovatoare cum ar fi oprire automată şi funcţie de menţinere la cald.


Cafeaua la filtru

Cafetiera pentru cafeaua la filtru (cunoscută şi drept cafeaua americană) este mult mai uşor de utilizat decât espressorul.

Apa din rezervor este transportată în elementul de încălzire din partea inferioară a aparatului. Apoi, apa fierbinte trece printr-un tub cu o duză internă în partea superioară ca aparatului înainte de a trece prin filtrul de cafea. Cafeaua nu este măcinată foarte fin pentru ca apa să treacă mai lent. Apa este colectată într-un pahar sau o carafă termică.

Cafeaua are un parfum foarte delicat însă conţine mai multă cafeină decât espresso, deoarece apa rămâne în contact cu cafeaua pe o perioadă mai lungă de timp, absorbind astfel aroma, uleiurilor şi cafeina.

Aparate de cafea combinate

Acestea sunt o combinaţie între espressor + aparat pentru cafea la filtru sau vaporizator + aparat pentru cafea la filtru; perfect pentru cei pasionaţi de cafea care nu vor să renunţa la cafeaua la filtru.

Unele aparate combinate sunt dotate cu „sistemul cappuccino”, un dispozitiv care combină aburul, aerul şi laptele pentru a prepara o spumă consistentă şi bogată pentru cappuccino perfect.


Aparate de cafea fara pompa

Aparatul de cafea fara pompa a fost conceput având la bază cafetiera moka, procesul de extracţie a cafelei fiind foarte similar. În cafetiera moka, presiunea este de aproximativ 2 bari, în timp ce în aparatele de cafea fara pompa presiunea atinge 3,5 bari.

Rezistenţa de la baza maşinii încălzeşte apa din rezervorul de aluminiu, etanşat ermetic cu un capac de siguranţă.

Apa ridicată datorită presiunii trece prin suportul de filtru ajungând în recipiente speciale sau direct în ceaşcă.

Aroma este similară cafelei moka: o cafea delicată, fără frişca tradiţională de culoarea alunei.


Râşniţă de cafea

O cafea bună depinde şi modul în care este măcinată cafeaua. Aceasta nu trebuie să fie măcinată nici prea fin nici cu granule prea mari.

Râşniţele cele mai simple sunt cele cu lame care nu au un nivel constant de măcinare. Modelele moderne permit programarea numărului de ceşti de cafea şi indică pe deasupra (printr-un LED) şi dacă nivelul de măcinare obţinut este adecvat pentru espresso (fin) sau pentru cafea la filtru (granule mai mari).

Un alt tip de râşniţă este cel conic care foloseşte un tip diferit de tehnologie care permite un nivel aproape constant de măcinare. Pot avea pana la 12 setări pentru măcinare adecvate pentru orice tip de cafetieră de la moka la espresso şi filtre de cafea.


Sistem de menţinere la cald

Sunt cafetiere dotate cu un sistem de menţinere la cald. Cafeaua poate fi menţinută proaspătă şi caldă timp de 30 e minute (atât în versiunea mecanică cât şi cea cu timer), după care cafetiera moka se opreşte. Datorită funcţiei de oprire automată, cafeaua nu dă niciodată pe dinafară, nu este necesar să o supravegheaţi.


Suport filtru de spumare

Pentru unele Filtrul este dotat cu un sistem de spumare special, care garantează un espresso comparabil cu cel servit la bar. Un cauciuc special creşte presiunea apei în timp ce este filtrată prin cafeaua măcinată, creând spuma tradiţională de pe suprafaţa băuturii, element unic şi esenţial pentru un espresso reuşit.