Ghid de cumparare masini de gaurit / ciocane rotopercutoare
Masinile de gaurit cu fir sunt,in general mai puternice decat cele cu acumulator si pot indeplini foarte multe sarcini, din care enumeram: gaurire, gaurire cu percutie, amestecare ( pentru materiale putin vascoase), slefuire, polizare, insurubare.
Acestea au avantajul de a fi foarte practice, fiind printre cele mai utilizate unelte electrice. Masinile care au inclusa functia de gaurire cu precutie si la care percutia se realizeaza mecanic sunt destinate gauririi materialelor moi (caramida,BCA etc) iar pentru gaurirea betonului sunt necesare unelte cu percutie pneumatica.
Cele mai multe masini sunt prevazute cu un limitator de adancime (pozitionat paralel cu burghiul) care serveste pentru a controla adancimea de gaurire.
Avantaje
- doua trepte de putere, rotatie stanga / dreapta – permite executarea unor gauri mai curate si operatia de desurubare
- maner lateral suplimentar pentru o priza mai ferma (se poate demonta cand se utilizeaza masina in spatii inguste)
- mandrina rapida pentru schimbarea usoara a accesoriilor
- reglarea electronica a turatiei.
In cazul in care se doreste o gaurire precisa este indicata utilizarea unui suport care poate fi atat tip menghina cat si magnetic – la prelucrarea materialelor metalice.Pentru a pastra curat locul de munca este indicat sa utilizati un dispozitiv de aspirare.
In conditiile in care gaurirea cu percutie este aplicatia principala se recomanda achizitionarea unui ciocan rotopercutor intrucat percutia este pneumatica, puterile debitate sunt mai mari, diametrele de gaurire sunt mai mari.
Atentie! La gaurirea betonului nu se recomanda executarea succesiva a mai multor gauri cu diametre din ce in ce mai mari pana la diametrul dorit intrucat geometria burghiului nu permite acest procedeu. Procedeul se utilizeaza cu succes la gaurirea metalului.
Daltuirea
Suplimentar apare functia de daltuire care se utilizeaza atunci cand se doreste indepartarea unei cantitati de material. Un ciocan rotopercutor cu daltuire se poate utiliza ca demolator maxim 70% din timpul de lucru.
Demolarea
Atunci cand cantitatea de material care trebuie indepartata este mare si cand productivitatea operatiei este importanta se utilizeaza o unealta speciala conceputa pentru aceasta operatie care se numeste ciocan demolator. Avand in vedere ca solicitarile ciocanelor sunt mari sistemele de amortizare a vibratiilor devin foarte importante pentru o utilizare indelungata si mai usoara.
Urmati recomandarile producatorului
Este foarte important sa aveti in vedere recomandarea producatorului in privinta regimului de utilizare. O unealta cu aceleasi caracteristici de baza (ex:putere 650W; turatie 0 – 3000 rpm) poate fi construita pentru regimuri diferite de utilizare ( profesionala,semiprofesionala sau uz casnic ), diferenta consta in solutiile tehnice si materialele utilizate si de aici apar recomandari diferite. De aceea verificati intotdeauna concordanta intre nevoia dumnavoastra si recomandarea producatorului – doar in acest fel veti fi multumiti de alegerea facuta.
Utilizati intotdeauna accesorii de cea mai buna calitate intrucat accesoriile de calitate inferioara sau uzate excesiv anuleaza avantajele oferite de functionarea normala a sculei electrice.
Norme de siguranta:
1. Cititi cu atentie si urmati intocmai instructiunile primite odata cu achizitionarea produsului
2. Nu lasati niciodata un copil sa se joace cu o unealta
3. Folositi intotdeauna echipamentul de protectie recomandat de producatorul uneltei
4. Nu atingeti niciodata accesoriile (panze,discuri,cutite etc ) in timpul functionarii uneltei
5. Pastrati accesoriile curate si in perfecta stare de functionare
6. Nu folositi uneltele in alte scopuri decat cele pentru care au fost construite si care sunt specificate in manualul de utilizare
7. Asigurati-va ca instalatia electrica pe care o aveti la dispozitie furnizeaza parametrii ceruti de producatorul uneltei si ca nu lucrati intr-un mediu umed
8. Pastrati ordinea si curatenia la locul de munca
9. Depozitati corespunzator unealta atunci cand nu o utilizati
10. Nu priviti niciodata direct spre o sursa laser