Feedback

Feedback

Cum sa alegi mobilierul de bucatarie

Bucataria este unul dintre putinele locuri in care ne putem simti cu adevarat „creativi”, insa trebuie sa tinem cont de cateva limitari.

Ce ar trebui sa am in vedere?

Necesitatile unei familii cu copii sunt total diferite comparativ cu persoanele proaspat casatorite. In alegerea bucatariei se tine cont, in primul rand, de utilitatea acesteia. Persoanele casatorite recent sau chiar cei singuri, vor servi masa, cel mai probabil, in oras. Atunci cand vorbim despre o familie cu copii mici, in mod cert aceasta va pregati si va servi masa in propria bucatarie.

mobilier de bucatarie

Factorul principal: spatiul disponibil

Cel mai important aspect atunci cand alegem un mobilier pentru bucatarie este reprezentat de spatiul disponibil. Fiecare centimetru trebuie masurat cu precizie, pentru ca, in caz de erori, corpurile de mobiler nu se vor potrivi sau nu vor incapea. Astfel, se recomanda sa iei in calcul lungimea peretelui (ai grija la elementele de constructie care iti pot micsora spatiul, cum ar fi incadramentul tevilor), inaltimea acestuia si adancimea maxima permisa.

mobilier de bucatarie

Cum se alege culoarea mobilierului?

Atat culoarea, cat si materialul mobilierului din locuinta sunt intr-o stransa legatura cu preferinta personala si bugetul. In functie de preferinte, poti opta pentru nuante neutre, sau, din contra, pentru un mobilier in culori puternice. Specialistii recomanda ca in procesul de alegere a culorilor sa existe intotdeauna un echilibru. Mai exact, un mobilier colorat va trebui sa fie completat de pereti cat mai simplu decorati si in nuante cat mai deschise.

In general, culorile sunt binevenite in bucatarie. Se spune ca acestea influenteaza apetitul si pofta de viata. Este suficient sa te gandesti la culorile vii ale alimentelor proaspete si iti gasesti pe loc inspiratia in alegerea nuantelor.

Un element la fel de important ca si culoarea, il reprezinta stilul de iluminare a bucatariei. Acesta reuseste sa creeze o ambianta placuta si intima in orice spatiu al locuintei. Asa ca, atunci cand alegi corpurile de iluminat, ai in vedere pozitionarea acestora (deasupra blatului de bucatarie, deasupra mesei) si tipul de iluminat (suspensii, spoturi pe bara).

mobilier de bucatarie

Compartimentarea bucatariei

Punctul de plecare pentru stabilirea mobilierului din bucatarie il reprezinta dulapurile. Din acest punct de vedere exista bucatarii cu forme si dimensiuni standard. De obicei, acestea sunt disponibile pentru a fi achizitionate de-a gata si pot fi montate pe loc. In cazul acestor bucatarii, stilurile sunt relativ limitate, insa avantajul suprem este reprezentat de pretul accesibil.

Exista si variante de corpuri semi-personalizate. In cazul acestora, poti alege dintr-o varietate mult mai mare de stiluri si poti crea un mobilier care sa se plieze nevoilor si spatiului tau. Proiectul se realizeaza tinandu-se cont de dimensiuni, stil, sisteme de glisare, material si culoare. Aceasta flexibilitate face mai usoara proiectarea bucatariei, insa ar trebui sa tii cont si de un cost mult mai ridicat decat cel standard.

mobilier de bucatarie

Montaj

Montajul necesita mare atentie intrucat mobilierul de bucatarie este format din multe elemente (rafturi, sertare). Din acest motiv, se recomanda sa urmezi cu strictete schita de montaj sau sa apelezi la ajutor specializat.

mobilier de bucatarie

Bucataria este inima casei si daca inima nu este in cea mai buna forma, atunci, in mod evident, restul corpului nu va performa.