Ghid de cumparare parchet de bambus
Adesea confundat cu o specie de dracena (bambusul din librarii) adevaratul bambus este o plata ierboasa care se gaseste in regiunile tropicale din Asia.
Plantele din genul Bambusa sunt variate ca dimensiuni de la cele mai mici pana la uriase. Bambusul este o planta ierboasa neobisnuit de inalta, cea mai inalta de pe planeta. Tulpina sa prezinta noduri din loc in loc si este goala pe interior. Rezistenta acestuia este incredibila si de aceea este tot mai des folosit in constructii, amenajari, si pentru realizarea de parchet, dusumele, sau mobilier mic. Este o resursa regenerabila intr-un timp foarte scurt. El creste pana la 30 de cm pe zi astfel in timp ce o padure de stejar se reface in 50 pana la 100 de ani o padure de bambus se reface in 5 ani. Un singur hectar poate produce pana la 10 tone de lemn de bambus acesta fiind materia prima pentru o varietatea foarte mare de produse, de la industria alimentara pana la cea textila.
Aspect in sectiune bambus
Decor
Parchetul de bambus reprezinta o pardoseala stratificata din lemn masiv de bambus. Pentru obtinerea acesteia straturile de lemn de bambus care se obtin dupa prelucrarea acestuia se lipesc intre ele cu adezivi special. Astfel in functie de orientarea acestor straturi bambusul poate:
- orizontal – straturile sunt dispuse longitudinal cu partea lata a taieturii astfel fiind vizibile foarte bine structura si nodurile acestuia
- vertical – straturile sunt dispuse longitudinal cu partea ingusta a acestora structura acestuia nefiind asa bine vizibila fata de cel orizontal
- densificat (strand woven) – fibrele de bambus sunt supuse unui proces de rasucire care confera o rezistenta suplimentara foarte ridicata fata de celelalte modele.
Deoarece lemnul de bambus este un produs 100% natural, parchetul de bambus va prealua aceasta caracteristica astfel suprafata obtinuta in urma procesului de productie nu este una perfect uniforma. Naturaletea acestuia consta in faptul ca apar diferente de nuanta intre fibrele din cadrul aceleasi placi sau de pe placi diferite. Astfel recomandam ca inainte de instalare sa fie desfacute un numar mai mare de pachete iar placile sa fie dispuse dupa bunul gust pentru obtinerea unui design optim al pardoselii.
Montaj
Parchetul de bambus se instaleaza prin montaj cu adeziv aplicanduse direct pe stratul de baza (sapa) imbinarea fiind clasica nut si feder. Dupa montaj trebuie lasat 24 de ore pentru a se intari adezivul sa se poata pasi, si 48 de ore pana uscarea completa a adezivului. Va recomandam un adeziv special pentru parchet masiv, mono sau bicomponent poliuretanic, EXCLUS adezivii pe baza de apa (vezi sectiunea Adezivi pentru parchet si mocheta). Consumul mediu pentru o sapa autonivelanta este de 1 kg/mp. Luati in calcul gradul de finisare al sapei cu cat va fi mai poroasa consumul de adeziv va fi mai ridicat. Pentru instructiunile complete despre montaj vezi rubrica Parchet – bambus – montaj.
Intretinere
Foarte important in cazul lemnului masiv este umiditatea aerului. Recomandam o umiditate intre 40% si 60%. Aceasta se poate controla cu ajutorul umidificatoarelor/dezumidificatoare. De asemenea temperatura aerului sa fie constanta, recomandam sa nu depaseasca 25 de grade si sa se evite variatiile bruste de temperatura. Curatarea se poate face prin aspirare saptamanala cu o perie adaptata pentru pardoseli, urmata de o stergere cu mopul aproape uscat folosind o solutie de detergent neutru. Folosirea stergatoarelor in zonele de intrare va retine o mare parte din murdarie, si poate prelungii durata de viata a pardoselii.