Ghid de cumparare pavaje
Pavajele va ofera posibilitatea de a va crea un spatiu deosebit in curtea voastra, de care sa va bucurati la fiecare pas.
Datorita multitudinii formelor si modelelor acestea va provoaca sa va puneti creativitatea la incercare si sa creati astfel o lume minunata la picioarele voastre.
Ce ar trebuie sa am in vedere inainte de a cumpara pavaje?
- Destinatia spatiului care va fi pavat (orice suprafata supusa unui trafic auto)
- Tipul circulatiei la care va fi supus ( usor, mediu, greu)
- Grosimea pavelelor ( 8-10cm)
- Tipul de finisaj al suprafetei “vazute” (unicolor),
- Culoare (in functie de ambient, preferinte si functiune a spatiilor).
Unde se recomanda?
Pavajele industriale au proprietati speciale care le confera durabilitate si rezistenta crescuta. Prin grosimea mai mare si forma autoblocanta, pavajele industriale se preteaza la traficul greu si intens. Folosirea pavajelor industriale pentru parcari, strazi, statii de carburanti, spatii commerciale sau sedii logistice, contribuie la infrumusetarea si organizarea spatiilor considerate a fi doar utilitare.
Avantajele pavajelor
- Rezistenta mult mai mare la actiunea factorilor de mediu
- Durabilitate, durata de viata si exploatarea net superioara.
- Aspect estetic mai placut comparative cu cimentul (datorita gamei largi de forme si culori)
- Datorita procesului de fabricare (vibropresare) nu apar diferente de forma sau dimensiuni intre elemente.
- Asigura o stabilitate foarte buna a suprafetei pavate fara sa apara exfolieri, crapaturi, fagase sau gropi pe durata exploatarii sub actiunea traficului la care sunt supuse
- Permite aerisirea solului si un drenaj eficient al apei din precipitatii, datorita rosturilor dintre acestea (pastreaza circuitul apei in natura)
- Permite refacerea suprafetei, fara folosirea de materiale suplimentare in cazul unor interventii subterane ulterioare (retele edilitare)
- Suprafetele pot fi utilizate imediat dupa finalizarea lucrarii(nu necesita timp de asteptare pentru darea in folosinta)
- Costuri de intretinere si reparatii mult mai scazute, aproape inexistente.
Cum calculez necesarul de material?
Necesarul de material este reprezentat de suprafata care urmeaza a fi pavata exprimata in metri patrati, la care se adauga un procent de 2-10% pentru pierderile din taieturi. Necesarul de nisip pentru stratul suport se obtine inmultind suprafata cu (in metri patrati) cu 0,05 ( grosimea in metri) obtinandu-se necesarul in metri cubi. Necesarul de material pentru (piatra sparta, balast) este in functie de conditiile locale.
Ghid de montaj
Pavelele de monteaza manual, pe un strat de nisip pilonat, in grosime de 3-5 cm. In anumite cazuri, acestea se pot monta pe un strat de mortar de ciment (pe strat de fundatie rigida), caz in care se anuleaza caracterul drenant al suprafetei pavate.
Etapele montajului:
- Trasarea contururilor si a principalelor elemente care definesc suprafata care urmeaza a fi pavata: limitele, punctele obligate si cotele verticale care trebuiesc respectate.
- Decopertarea stratului de suprafata, existent, pana la realizarea cotelor de sapatura, de unde incepe realizarea stratelor structurii de rezistenta a infrastructurii.
- Realizarea straturilor infrastructurii conform conditiilor de teren pe care se realizeaza lucrarea, a traficului de perspectiva, si/sau a prevederilor din proiect, dupa caz.
- Montarea bordurilor, in cazul in care sunt prevazute.
- Nivelarea suprafetei ce urmeaza a fi pavata cu pante corespunzatoare asigurarii scurgeri apelor pluviale pe suprafata, spre gurile de scurgere sau zonele verzi, dupa caz.
- Asternerea patului de nisip de 3-5cm, care trebuie sa fie perfect neted.
- Montarea propriu-zisa a pavelelor una cate una, fixarea lor realizandu-se cu ajutorul unui ciocan de cauciuc prin batere usoare.
- Umplerea (colmatarea) rosturilor cu nisip.
- Compactarea finala a suprafetei, care se va realiza doar pe timp uscat.
Atentie: prin vibrarea pavajului, cota acestuia va scadea cu ~2 cm
Siguranta si protectie
- Respectati normele generale de protectie a muncii, care cuprind principalele masuri de prevenire a accidentelor de munca
- Operatiile de montaj prefabricate si finisaje se vor executa numai de personal calificat si instruit special pentru operatia respectiva, respectându-se întocmai instructia de circulatie si miscare, instructiunile tehnice, de exploatare, de protectie a muncii si P.S.I.
- Depozitarea prefabricatelor cu forma regulata se face în stive, cu sipci sau juguri între rânduri, astfel încât sa nu fie posibila rasturnarea acestora sau alunecarea prefabricatelor. La nevoie depozitarea se va asigura împotriva alunecarii, rasturnarii sau rostogolirii, prin asezarea unor sustineri speciale la marginea stivei sau a pieselor formate din stâlpi cu contra fise sau pene.
- Locul de depozitare a prefabricatelor din beton va fi bine curatat, nivelat si tasat, fiind interzisa depozitarea lor în locuri neamenajate în acest scop.
- Operatiunile de încarcare-descarcare si depozitare a prefabricatelor din beton armat se vor executa cu mijloace mecanizate