Ghid de cumparare radiatoare
Radiatorul este un corp de incalzire, alcatuit din tuburi sau coloane tubulare prin care circula un fluid incalzit in scopul de a emana caldura in mediul inconjurator.
Dezavantajul unui astfel de sistem este ca vom avea temperaturi mai ridicate la nivelul plafonului. Ceea ce inseamna ca o buna parte din energia consumata pentru a creea aceasta caldura se risipeste fara a se resimti indicele de confort termic.
Iar pentru a putea incalzi eficient o astfel de incapere este necesar pe tur o temperatura de 75 ºC atunci cand se foloseste o centralela murala pe gaz si 90 ºC atunci cand sursa de incalzire este un cazan pe lemn.
Radiatoarele si tipul instalatiilor de incalzire
Radiatoarele sunt foarte importante intr-un sistem de incalzire de aceea trebuie sa avem in vedere mai multi factori atunci cand dorim sa le achizitionam.
Principalul aspect pe care ar trebui sa-l avem in vedere inainte de cumpararea lor sunt diferitele materiale din care sunt create, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale.
Acestea pot fi din:
- otel
- aluminiu
- fonta
Cum aleg radiatorul?
Alegerea radiatorului este o alegere dificila care întotdeauna trebuie efectuată în funcţie de necesarul de putere termica care, luând în consideraţie funcţia primordială a radiatorului, este foarte importantă şi nu întotdeauna bine înţeleasă.
Este vorba de putere termică exprimată în waţi [W] pentru diferite temperaturi de alimentare şi revenire a factorului termic, influentand temperatură în încăperea în care radiatorul va fi montat.
Radiatorul trebuie ales în aşa mod încât puterea lui termică să fie mai mare sau cel puţin egală necesarului de căldură pentru încăperea in care urmeaza a fi montat tinand cont de caracteristicile clădirii, radiatorului, precum şi locul unde urmeaza a fi amplasat.
In cazul in care folositi o centrala murala in condensatie radiatoarele trebuie dimensionate corect pentru a se putea realiza condensatia.
Greseli frecvente
O greseala comisă des la alegerea radiatorului este determinarea puterii pe baza cubajului încăperilor (Lxlxh = V ). Această metodă este încărcată de o mare eroare doarece indicatorul necesarului de căldură în funcţie de suprafaţă poate oscila de la 40 până la 200 W/m2, unde 40 W/m2 reprezenta o izolatie foarte buna si 200 W/m2 o izolatie slaba.
Caloriferele din fonta
Caloriferele din fonta au o eficienta sporita datorita puterii termice specifice mari pe metru patrat de radiator si o rezistenta excelenta in timp. Ele beneficiaza de o suprafata mare de radiatie si de o presiune de lucru intre patru si sase bari. In schimb, radiatoarele din fonta sufera la capitolul estetica - fiind necesara vopsirea lor din cind in cind si in plus, sunt dificil de manevrat din cauza greutatii.
Caloriferele din aluminiu
Caloriferele din aluminiu au un design mai placut si un pret mai scazut. Cele din aluminiu au o buna rezistenta la presiune si temperaturi maxime si au de asemenea puteri termice mari pe metru liniar. In plus, au o greutate redusa, sunt usor de montat si se pot adapta oricarui stil de decorare. Ca dezavantaje, in cazul caloriferelor din aluminiu e de mentionat faptul ca au o durată de viata mica ( 10-20 ani) si necesită frecvent dezaerare.
Pentru sistemul public de distributie a agentului termic sunt potrivite caloriferele din fonta si cele din aluminiu.
Atentie! Suportii de prins pe perete si reductiile pentru robineti radiatoarele de aluminiu si fonta se vand separat.
Caloriferele din otel
Caloriferele din otel au o durata de viata si mai mica (5-10 ani) si o presiune de lucru de 10 bari. Sunt recomandate pentru incalzirea cu centrala termica de apartament, temperatura maxima putand ajunge la 100 °C.
Cum au un pret scazut, aceste calorifere sunt cele mai cumparate. In functie de sistemul de incalzire - centralizat sau cu ajutorul centralei termice de apartament - veti alege si tipul de radiator recomandat.
Atentie! In cazul caloriferelor din otel este necesara tratarea apei din instalatie
Atentie! Pentru radiatoarele montate in sistem de incalzire centralizat nu se beneficiaza de garantie.
Atentie! Pentru un maxim de confort recomandat este sa folositi la radiatoare robineti termostatati
Factori care determina pierderile de caldura:
- Temperatura exterioara care difera in functie de locatia geografica
- Protectia termica a cladirilor (materialele din care este construita)
- Tipul, dimensiunile si amplasarea ferestrelor
Recomandari:
- Este de preferat ca radiatorul sa fie montat sub fereastra astfel incat aerul rece care intra pe fereastra sa fie incalzit deja de radiator
- Pentru incaperile cu umiditate ridicata (ex.bai) ar trebui montate radiatoare protejate suplimentar pentru a rezista la umiditatea crescuta astfel de radiatoare sunt cele de baie.