Feedback

Feedback

Tot ce trebuie să știi despre șeminee

Șemineele sunt acele accesorii din casa dvs. care, prin prezența lor, aduc un plus de eleganță și stil locului. Acestea completează atmosfera, făcând-o cu adevărat spectaculoasă.

Ce ar trebui să am în vedere înainte de a-mi cumpăra un șemineu?

Atunci când doriți să alegeți un șemineu trebuie să țineți cont de unele aspecte:

  • Doriți să folosiți produsul pentru încălzirea unei singure încăperi, a unei locuințe sau doar pentru decor?
  • Amplasarea va fi într-o cameră locuibilă sau într-o anexă a locuinței?
  • Șemineul se va plia unui decor rustic sau modern?

Ce fel de lemn se folosește?

Un factor important în funcționarea corectă a sobelor și a șemineelor este lemnul pe care îl utilizați; acesta trebuie să fie cât mai natural, lipsit de substanțe chimice impregnate și cât mai uscat. De preferință, este bine să achiziționati lemnul cu 2 ani înainte, să îi construiți o cameră specială, bine ventilată, unde să îl depozitați și abia dupa aceea să îl folosiți. Cel mai bine este ca bucățile de lemn să aibă grosimea între 5 - 15 cm.

Este cunoscut faptul că încălzirea cu combustibil solid este cea mai economică metodă datorită raportului preț - gradul caloric al combustibilului.

Lemnul umed este de putere calorică scăzută, iar vaporii rezultați în urma arderii contribuie la formarea funinginii, care se depune pe pereții camerei de ardere, a coșului de fum, țevi etc. Astfel, se reduce durata de viață a produsului și a instalației.

Când arde, lemnul eliberează aceeași cantitate de dioxid de carbon ca și atunci când ar fi lăsat să putrezească în natură. Din acest motiv, încălzirea cu lemne este ecologică și nu contribuie la efectul de seră, spre deosebire de combustibilii fosili.

Care sunt elementele componente ale unui șemineu?

Clapa de fum a canalului de fum se folosește pentru reglarea cantității de ieșire a gazelor arse de la sobă/șemineu la coșul de fum. Este ușor de folosit datorită mânerului situat în partea de sus a cazanului.

Coșul de fum are rolul de extragere a gazelor arse rezultate în urma procesului de ardere din șemineu și să le elimine în exterior. Coșul șemineelor trebuie dimensionat corect și, de aceea, este recomandat să consultați un specialist sau un proiectant. Burlanele trebuie să aibe aceeași dimensiune ca și terminația sobei.

Tirajul sau popular numit „tragerea” coșului este rezultatul combinației dintre înălțimea coșului și diferența de temperatură a gazelor arse evacuate și aerul extern. (Pentru mai multe informații, puteți citi și ghidul nostru despre coșuri de fum.)


Curățare unei sobe sau a unui șemineu se face când acesta este rece.

Ideal este să lăsați șemineul să se răcească natural, fără a forța în vreun fel procesul. Pentru înlăturarea cenușei sau a altor resturi se folosește grătarul mobil și scrumiera.

Cantitatea cenușei și a funinginii este influențată direct de calitatea combustibilului folosit și de condițiile de lucru.

Dacă șemineul este supradimensionat sau este folosit la temperatură joasă, cantitatea de funingină crește simțitor. De asemenea, și lipsa tirajului de la coșul de fum crește cantitatea de cenușă.

O dată cu încheierea sezonului de încălzire, șemineul și coșul de fum necesită o curățare generală.

Sfaturi pentru montajul șemineelor

Ca orice produs pe combustibil solid sau gazos, se recomandă ca instalarea să se facă conform regulilor și reglementărilor locale, respectând normele naționale sau europene.

Șemineul se asază orizontal pe pardoseală. Recomandat este să fie așezat pe un suport fix care să depășească partea din față a șemineului cu 50 cm și partea laterală cu 30 cm, iar în apropierea lui, pe o distanță de cel puțin 80 cm, nu trebuie să existe niciun fel de obiect ușor inflamabil sau degradabil la căldură.

Aportul de aer proaspăt care trebuie să alimenteze soba trebuie să fie minim de 4 m3/h pentru fiecare kW din capacitatea sa de căldură. în cazuri speciale, când aportul de aer proaspat nu este satisfacut, se poate asigura afluența din încăperile vecine sau aerul din exterior.

Mai jos, găsiți schema pentru montarea unui termoșemineu în sistem închis și produsele adiționale necesare pentru ca acesta să funcționeze în regim normal.

Tot ce trebuie să știi despre șeminee


  1. Manometru
  2. Theermometru 120º С
  3. Termostat electric
  4. Supapa termica de siguranta
  5. Supapa automata
  6. Supapa hidraulica de siguranta 1,5 bar
  7. Drenaj, scurjere
  8. Vas de expansiune inchis
  9. Filtru
  10. Pompa de circulatie
  11. Grup complementar automat

Tot ce trebuie să știi despre șeminee


Principalele motive pentru tirajul insuficient sunt urmatoarele:

  • Funinginea adunată în interiorul coșului, care reduce secțiunea lui și mărește rezistența gazelor arse care se ridică;
  • Peretele coșului crăpat sau rozeta slăbită;
  • Burlane slăbite sau burlane introduse adânc în coș, în acest mod reducând sau astupând complet secțiunea lui;
  • în cazul tavanului neizolat sau ferestrelor deschise, la etajul superior se obține efectul de „scară-coș”, care creează tiraj invers;
  • Dacă legătura este facută corect, service-ul și întreținerea sunt realizate în mod constant, șemineul nu emite emisii de fum în încăpere. Dacă totuși acest lucru se întâmplă, încăperea trebuie aerisită și trebuie descoperit și eliminat motivul returnării gazelor arse.

Atenție!

Calculul puterii necesare pentru încălzire este unul laborios. Totuși, există și un calcul simplu care prevede că pentru a încălzi un metru cub sunt necesari între 25 și 180 de wati, diferența constă în gradul de expunere, izolația încăperii și temperatura exterioară. Acești factori influențează și cât de des o să încărcați șemineul cu lemne.

Aceasta este o aproximare brută. Pentru un calcul exact, vă recomandăm să consultați un proiectant sau un instalator.

Atenție!

Nu ardeți: gunoi menajer, lemne vopsite sau lipite, plăci aglomerate din lemn, traverse din lemn sau alte materiale, care conțin amestecuri chimice artificiale, deoarece substanțele otrăvitore nu ard, ci doar își schimbă compoziția și atunci când sunt aruncate în atmosferă, poate să ducă la consecințe imprevizibile.