Ghid de cumparare si exploatare plante de apartament
In notiunea de “plante de apartament” sunt cuprinse toate speciile si varietatile pe care omul le-a selectionat pentru valoarea lor estetica si mai ales pentru rezistenta lor.
Notiunea mai sus mentionata este una generica, reunind plante apartinand unor specii diferite ce au in comun capacitatea de supravietuire pe perioada mai scurta sau lunga in recipiente amplasate in spatii inchise. De la ferigi, suculente si cactusi si pana la bulboase si orhidee, toate au in comun faptul ca pot fi cultivate in interiorul unui apartament. Fiecare prezinta insa particularitati si necesitati variate de intretinere si in general de cultivare din stadiul de puiet/plantuta sau bulb si pana la maturizare.
Tehnici de cultivare, intretinere
1.Lumina
Este un factor determinant in viata plantelor deoarece fara lumina plantele nu pot supravietui. Expunerea la lumina (fie ea naturala sau artificiala) le va ajuta sa se dezvolte, sa isi mentina sanatatea.Cu toate acestea cantitatea de lumina de care are nevoie fiecare specie difera.O planta crescuta in jungla tropicala va avea nevoie de mai putina lumina fata de un cactus ce s-a dezvoltat in conditii de seceta si caldura intensa. Treptat, pentru a se adapta la conditiile vitrege, cactusul si-a inlocuit frunzele cu spini pentru a evita dispersarea apei. Daca veti pune cactusul intr-o incapere intunecoasa, rece, planta va creste foarte greu, pentru ca nu are frunze dezvoltate pentru a capta lumina si umiditatea necesara.
Lumina cea mai buna este cea naturala, cea din zona ferestrelor, de aceea pe cat posibil pozitionati plantele iubitoare de lumina in aceasta zona (pe o raza de 60-90 cm).Cand ferestrele sunt suficient de mari, lumina patrunde in interior in cantitate mai mare astfel ca puteti mari zona rezervata pentru pozitionarea plantelor iubitoare de lumina pe o raza de 2m.
Este important ca in momentul in care procurati o planta sa cereti detalii vanzatorului/ specialistului din magazin referitor la intretinerea ei. Majoritatea magazinelor specializate ofera si mici ghiduri/flyere cu detalii de intretinere pentru fiecare specie aflata la vanzare.
Dupa ce ati achizitionat o planta este bine sa o obisnuiti treptat cu conditiile din locuinta dvs. Nu o expuneti direct la lumina puternica, ci in decurs de o saptamana sau doua, incercati sa o mutati gradat spe pervazul ferestrelor. Cand lumina este prea puternica, puteti utiliza jaluzele sau perdele care opresc partial razele soarelui.
Lumina prea putina va cauza incetinirea cresterii plantei si a procesului de fotosinteza care este vital plantei. Fara lumina frunzele plantelor pierd din culoare, tulpinile sunt mai subtiri si nehidratate.
2.Udarea plantelor
Desi pare o operatie simpla, udarea ridica cele mai mari probleme deoarece de cele mai multe ori plantele de apartament mor din cauza udarii excesive.
Udarea excesiva provoaca putrezirea radacinilor, astfel ca planta nu mai poate absorbi substantele nutritive, ceea ce duce la ofilirea ei. In cazul acesta trebuie sa verificati radacinile si sa eliminati pe cele putrezite; eliminati apa stagnanta din vas. Planta isi poate reveni daca nu toate radacinele au fost putrezite.
Trebuie sa tineti cont de tipul de planta, de necesitatile ei de udare si de anotimp. Exista cateva reguli simple pe care le puteti urmari: primavara si vara cand planta are boboci si infloreste mariti putin cantitatea de apa pentru ca procesele sunt accelerate. Toamna si iarna, cand plantele intra de obicei in repaus vegetativ, udati-le mai putin. Urmariti cum se comporta planta si in functie de temperatura din camera unde este asezata. In incaperile calde, unde apa se evapora repede, plantele trebuie udate mai des.
Tipul de ghiveci in care este asezata planta este la fel de important - un ghiveci de plastic sau ceramica va mentine apa pentru mai mult timp. In ghivecele de teracota, apa se evapora mult mai repede, teracota fiind un material poros. Udati plantele dimineata, cand temperatura este mai ridicata. Primavara puteti sa le scufundati intr-o galeata cu apa pana la marginea superioara a ghiveciului si sa le scoateti imediat ce suprafata superioara a compostului e umeda.
Apa de la robinet, desi destul de calcaroasa potae fi folosita pentru udarea majoritatii plantelor. Sunt insa anumite specii care insa nu suporta calcarul - de exemplu aechmea - in cazul ei apa de la robinet trebuie fiarta si racita (sau utilizati apa de ploaie).
Unele plante iubesc umiditatea - in acest caz le puteti stropi zilnic cu ajutorul unui pulverizator sau puteti aseza un strat de pietris ud in farfuria in care stau ghivecele.
Cum intretinem plantele cand suntem plecati in vacanta
Cand plecati pe perioade scurte (3-4 zile), puteti uda plantele bine inainte de a pleca si nu veti avea probleme. In schimb, in momentul in care vacanta inseamna cateva saptamani, este bine sa pregatiti plantele din timp.
Fie ca va procurati un sistem de autoirigare (sunt disponibile in majoritatea magazinelor de bricolaj si in magazinele specializate pe vanzarea plantelor si accesoriilor pentru plante), fie utilizati „difuzori de apa” – sunt mici palariute care se umplu cu apa care se introduc in ghiveci si apa se scurge lent prin piciorus.
Pentru plantele de mari dimensiuni este bine sa folositi ghivece cu rezervor de apa. Se gasesc deja in comert si sunt foarte bine apreciate deoarece activitatea de udare se reduce. Trebuie sa verificati nivelul apei si sa reumpleti periodic.
3.Compostul
Este important sa folositi un compost adecvat fiecarei plante deoarece compostul contine compusii organici si sarurile minerale necesare plantelor.Unele plante prefera compostul pe baza de humus, altele pe cel care are la baza turba.
Diferitele composturi pe baza de humus care se comercializeaza in prezent contin in procente diferite cele 4 componente: turba, nisip, humus si ingrasamant. Turba retine apa, nisipul favorizeaza uscarea compostului pentru a evita saturarea, humusul e baza fertila de hranire a plantei si ingrasamantul ii asigura necesarul de substante nutritive. Compostul pe baza de turba se utilizeaza mai ales pentru plantele tinere.
4.Fertilizantii
Fertilizarea plantelor se face doar in perioada de crestere activa - intre aprilie si octombrie, evitati fertilizarea in afara acestei perioade deoarece nu va ajuta planta. In perioada de repaus este suficient sa fie udata corect.
Cele trei componente principale ale ingrasamintelor sunt: azotul, fosforul si potasiul.La acestea se adauga calciul, magneziul si sulful si o serie de micro-elemente.
Fosforul ajuta plantele in perioada de crestere si inflorire, potasiul favorizeaza regenerarea tesuturilor si dezvoltarea fructelor iar azotul e estential tuturor plantelor pentru dezvoltarea frunzisului.
Veti putea utiliza pentru plantele dvs fie ingrasaminte naturale care sunt mult mai bine apreciate de catre plante, fie ingrasaminte sintetice. Cele naturale se descompun mai lent si asigura hranirea plantei pe o perioada mai lunga - sunt cele provenite din faina de oase, peste, resturi organice, alge etc
Ingrasamintele sintetice actioneaza mai rapid, fiind direct absorbite de catre plante prin radacina. In comert veti gasi ingrasaminte simple dar si amestecuri gata preparate pentru diverse sortimente. Acestea sunt usor de procurat si sunt adecvate tipurilor de plante pe care dvs le cultivati.
5.Bolile provocate de paraziti
Cosenilele
Sunt destul de raspandite in cazul plantelor de apartament, ele intepand tulpina plantelor si hranindu-se cu seva lor. Le puteti combate cu uleiuri albe parafinice, insecticide pe care le veti gasi in magazinele specializate.Perioada de tratament e de preferat sa fie iarna, cand planta e in repaus, insa daca infestarea s-a produs in alta perioada a anului, trebuie sa inteveniti rapid pentru a o salva.
Musculitele albe – Aleuroide
Aceste insecte isi depoziteaza oule pe fata inferioara a frunzelor, fapt ce provoaca patarea frunzelor. Cele mai frecvent contaminate plante sunt azaleele, begoniile si ciclamenul. Daca atarnati de crengutele plantelor o serie de cartonase colorate si lipicioase, musculitele vor fi atrase de culoare si se vor prinde de cartonase, astfel veti putea reduce numarul lor.
Acarienii
Provoaca ingalbenirea si caderea frunzelor, dar fiind de foarte mici dimensiuni, de multe ori vor trece neobservati. La o atenta analiza a plantei bolnave si utiliand o lupa, ii veti repera pe partea inferioara a frunzelor, unde isi creeaza un fel de panza matasoasa. Ii puteti elimina cu ajutorul acaricidelor.
Afidele – paduchii
Intepaturile lor produc vestejirea plantei. Daca nu sunt numerosi, ii puteti indeparta cu apa calduta. In schimb daca infestarea e generalizata, trebuie sa utilizati insecticid.
Accesorii
E bine sa va procurati o stropitoare de buna calitate (cu gat lung si subtire) si un pulverizator. Acestea le veti utiliza foarte des si sunt mult mai eficiente decat o sticla cu care va veti chinui sa ajungeti la baza tulpinii plantei sau sa stropiti adecvat frunzele. Pentru a indeparta frunzele ofilite va sunt suficiente niste foarfeci mici, bine ascutite.
![]() |
![]() |