Ghid de cumparare stivuitor manual
Elementele componente sunt realizate cu o precizie ridicată, stivuitorul având astfel o durabilitate ridicată. Ridicarea este acţionată cu piciorul şi controlată cu mâna. Permite acţionarea de câtre operator fără a necesita mişcări grele sau poziţii dificile.
Cum utilizam corect un stivuitor manual?
- Stivuitorul se va acţiona numai manual, este interzisă realizarea unor sisteme de acţionare mecanizate.
- Este strict interzisa transportarea sau ridicarea persoanelor cu stivuitorul manual.
- Sarcinile nu trebuie menţinute un timp îndelungat pe stivuitor după terminarea manipulării lor.
- Înainte de utilizarea stivuitorului manual cu acţionare hidraulică toţi utilizatorii vor trebui să citească şi să asimileze instrucţiunile prezentate cartea tehnica
- În cazul în care s-a descoperit pe stivuitor orice defecţiune care ar putea pune în pericol siguranţă utilizatorilor, acesta va fi scos din folosinţă până la remedierea defecţiunii.
- Deplasarea stivuitorului cu furcile de ridicare aflate în poziţia inferioară este interzisă, deoarece apare o frecare pronunţată între furci şi pardoseală ceea ce duce la uzuri şi deteriorări.
- Este interzisă deplasarea stivuitorului dacă există încărcături ridicate pe furci, este permisă deplasarea numai dacă furcile sunt ridicate la o înălţime mai mică de 200 mm de la sol.
- Ridicarea furcilor se va realiza cu viteză constantă, evitând acţionarea bruscă sau violentă a pedalei.
- Se interzice introducerea membrelor sub furcile de ridicare, precum şi staţionarea sau trecerea sub furci dacă acestea sunt ridicate la o înălţime care ar putea permite acest lucru.
- Se utilizează doar pe o pardoseală netedă, dură şi orizontală
Cum se ridica paletii?
Pentru ridicarea şi transportarea mărfurilor paletizate se va urmări următoarea procedură. Se introduc furcile de ridicare sub transpalet sau greutate, se frânează roţile pivotante dacă este necesar, se apasă pedala pentru a acţiona pompa astfel încât uleiul hidraulic să intre din rezervor în partea inferioară a cilindrului şi să ridice pistonul.
Odată cu ridicarea pistonului furcile sunt ridicate indirect prin lanţul care este fixat la un capăt de cadrul stivuitorului iar de celălalt este prins de cadrul mobil a furcilor de ridicare. Se apasă repetat pedala pentru a ridica greutatea la înălţimea dorită.
Când furcile ajung în poziţia superioară uleiul pompat va trece înapoi în rezervor prin deschiderea ventilului, prin acesta se preîntâmpină ieşirea furcilor de pe ghidaje şi eventualele defecţiuni.
Atenţie!
Nu este recomandată acţionarea pedalei în vederea ridicării furcilor după ce acestea au ajuns în poziţia superioară.
Transportarea greutăţilor se poate realiza prin tragerea sau prin împingerea stivuitorului manual. Pentru a coborî greutatea este necesar să se apese pedala, astfel se deschide valva permiţând uleiului să treacă înapoi în rezervor. Acesta se realizează sub acţiunea forţei gravitaţionale date de încărcătură şi de greutatea furcilor, pistonul revine în poziţia închisă iar furcile coboară în poziţia inferioară, după acesta se trage stivuitorul de sub încărcătură.
Încărcarea ideală a încărcăturii pe furci este atunci când centrul de greutate a acestora este între furci
Intretinerea stivuitorului manual
Temperatura ambiantă în care stivuitorul manual cu acţionare hidraulică poate funcţiona este între -25 ~ 45°C.
Dacă stivuitorul nu a fost utilizat o vreme mai îndelungată există posibilitatea ca valva să fie blocată de uleiul uscat sau de impurităţi, ceea ce duce la imposibilitatea coborârii furcilor.
Remedierea defecţiunilor de acest tip se realizează urmărind paşi de mai jos:
- Se deşurubează valva, după care bila de otel va ieşi împreună cu uleiul hidraulic.
- Există un alezaj de Ø0.5 ~ Ø0.8 mm în corpul valvei care trebuie curăţat cu un ac de oţel subţire.
- După ce s-a realizat curăţarea valvei se introduce bila de oţel înapoi în locaş şi trebuie verificat să ocupe o poziţie ca şi pe figură, după care se înşurubează valva în locaşul ei, dacă nu este posibil acest lucru înseamnă că ştiftul este într-o poziţie incorectă sau este deteriorată.
Înainte de utilizare stivuitorul manual trebuie verificat dacă fiecare parte funcţionează normal şi dacă părţile articulate se pot mişca uşor.
Uleiul hidraulic trebuie filtrat şi menţinut în stare curată.
Când încărcătura este coborâtă cu viteză ridicată nu este recomandată închiderea bruscă a valvei deoarece se produce o presiune ridicată în acel moment cauzată de acceleraţia inerţială dată de greutatea încărcăturii şi a furcilor de ridicare.