Feedback

Feedback

Ghid de cumparare termosistem

Atunci cand vrei sa cumparati termoizolatii nu alegeti ca prim criteriu de cumparare pretul. De cele mai multe ori calitatea se reflecta in pretul produselor, iar termoizolarea unei cladiri nu este o operatie care sa se faca anual ci una care trebuie sa fie de cat mai mare durata.

Cum aleg materialele pentru a obtine un termosistem eficient si de calitate?

Toate materialele folosite la executia unui termosistem: adeziv, polistiren, plasa de armare, accesorii, amorsa, tencuiala decorativa, trebuie alese cu mare atentie si asta datorita faptului ca vorbim de o investitie pe termen lung. Pentru a intelege mai bine importanta acestei alegeri vom da mai multe detalii despre categoriile de produse folosite la termoizolarea cladirilor.

Adezivii folositi la termoizolatii sunt impartiti in doua categorii: adezivi pentru lipire si adezivi pentru spacluire. Cei recomandati pentru spacluire se pot folosi la ambele operatii. Ei au calitati net superioare celor din prima categorie, au rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet, au un anumit grad de elasticitate, cei mai multi dintre ei sunt armati cu fibre pentru a se evita fisurarea. Folosirea adezivilor pentru lipire ca masa de spaclu nu este recomandata intrucat acestia fisureaza in timp.

Polistirenul poate fi clasificat dupa mai multe criterii. Primordial de stiut este faptul ca exista polistiren:

  • Extrudat – este acel polistiren galben, roz, verde etc. cu densitate mare (30 Kg/mc) recomandat la termoizolarea pardoselilor, soclurilor, altor zone care necesita o rezistenta mecanica mare. Nu se recomanda la termoizolarea fatadelor.
  • Expandat – este acel polistiren in general alb folosit in mod uzual la izolarea termica a cladirilor. Este bine de stiut faptul ca: acest polistiren, exceptand dimensiunile diverse mai poate fi clasificat dupa calitate si dupa densitatea pe care o are pe metru cub. Astfel pentru izolarea cladirilor este recomandat un polistiren calitate fatada si nu calitate constructii, cel din urma este inferior primului. Aceasta diferenta reiese din procesul de fabricatie. Deasemeni recomandat la termoizolare este un polistiren densitate 15 – 16 Kg/mc. Scazand densitatea se micsoreaza rezistenta mecanica a termosistemului iar marind-o scade permeabilitatea la vapori. Grosimea minima recomandata este de 80 mm.

Ce include un termosistem complet?

Plasa de armare (tesature fibra sticla ) se imparte in mai multe categorii dupa densitatea ei pe metru patrat. Petru termosistem se recomanda o plasa de minim 145g/mp. Plasele foarte ieftine nu au un tratament care sa le confere rezistenta alcalinitatii din adeziv si in timp se “topesc” in adeziv.

Accesoriile: profile de colt cu plasa, profile cu picurator, profil de soclu, dibluri, profile folosite pentru rosturi de dilatare alte tipuri de profile. Tote acestea au roluri bine definite in cadrul unui termosistem bun calitativ.

Profile de soclu – sunt primele care se monteaza la un termosistem. Cu ajutorul unei nivele sunt pozitionate corect, dupa care fixate in dibluri. Odata montate, polistirenul se lipeste mai usor in pozitia corecta atat pe orizontala cat si pe verticala. Folosind profilul de soclu se evita “chiriasii”nepoftiti (soareci, sobolani, alte rozatoare ) care ar putea ravni la confortul oferit de polistirenul din compozitia termosistemului, deasemeni se evita perlingerea apei el fiind prevazut cu lacrimar.

Diblurile – asigura o fixare suplimentara, mecanica a polistirenului

Profile de colt cu plasa – se folosesc pentru obtinerea unor muchii drepte si pentru a suplimenta rezistenta mecanica a acestora. Se fixeaza inainte de plasa de armare pentru ca aceasta din urma sa le suprapuna.

Profile cu picurator – se folosesc la balcoane sau la glafurile superioare ale ferestrelor pentru a impiedica preligerea apei pe partea din interior a balconului sau glafului si deteriorarea acestora in timp. Se fixeaza inainte de plasa de armare.

Profile pentru rosturi de dilatare – se folosesc la imbinarea dintre doua structuri apropiate care actioneaza independent una fata de cealalta.