Feedback

Feedback

Ghid de cumparare tirfor

Cum functioneaza un tirfor?

Acţionarea este realizată de mecanismul de tensionare cu cleme prin blocul de fălci frontale şi de clema mobilă după ce cablul a intrat în interiorul tirforului, deschiderea realizându-se prin tragerea manetei din faţă sau a celui din spate pentru a opri înaintarea. După ce cablul de tracţiune este tras cu fălcile de strangere superioare şi inferioare, acţionează cleştii de tragere care vor rămane tot timpul în stare stransă,  datorită arcului de tensionare.

Datorită forţelor de frecare dintre suprafeţe şi tragerii încărcăturii, mecanismul cu cleme de prindere în patru puncte tot timpul se înclină în direcţia opusă încărcării astfel că clema se strange pe cablu. Cu ajutorul altor sisteme de parghii, falca frontală şi cea din spate a clemei prind cablul de tracţiune alternativ şi împing prin falca superioară şi inferioară, care formează o altă pereche utilizată pentru ridicarea şi coborarea greutăţii.


Avantajele tirforului

Utilizarea tirforului are avantaje deosebite cum ar fi sensibilitatea la lucru alternativ a arcului de pretensionare, mai puţine pierderi din cursă, randament mecanic ridicat, mai puţină frecare pe suprafaţa cablului,etc. Cleştii sunt reglabili în funcţie de capacitatea de lucru, remarcabile în deplasare continuă şi sunt prelucrate la o calitate excelentă având durabilitate în funcţionare deoarece fălcile sunt realizate din oţel de calitate şi finisate prin prelucrate.

Maneta din faţă nu are bolţ de siguranţa, ea va fi frânată când este acţionat violent sau supraîncărcat.


Ce ar trebui sa am in vedere inainte de a lucra cu tirforul?

Inainte de a lucra cu tirforul trebuie verificată strangerea şuruburilor şi de  a vedea dacă lipsesc din ele sau nu. La acţionarea manetei trebuie verificată dac tirforul funcţionează în bune condiţii  şi dacă cealaltă manetă se poate mişca. După ce capătul cablului a fost închis acesta poate fi introdus sau scos din tirfor, după caz. Cablul de tracţiune trebuie să fie curat, să nu prezinte îndoituri, să nu aibă fire ieşite, altfel tirforul nu va putea lucra în condiţii normale.

 

Cum se foloseste corect un tirfor?

  • Niciodată nu se acţionează manetele de acţionare simultan. A nu se acţiona maneta de desfacere după ce s-a început ridicarea sarcinii.
  • A nu se acţiona niciodată violent maneta de acţionare, pericol de distugere a bolţului de siguranţă. Se înlocuieşte bolţul de siguranţă numai cu bolţ fabricat de producător, în nici un caz nu se improvizează.
  • Nu se utilizează prelungitoare a căror lungimi a fost schimbată din diferite motive. Dacă totuşi  utilizaţi  va fi pe răspunderea Dvs.
  • Niciodată nu se va sta pe încărcătură, nu se lucrează pe ea (excepţie dacă se lucrează în cadru suspendat). In cazul în care muncitorul lucrează în cadru suspendat, greutatea suportată de cablu trebuie redusă la o treime, iar muncitorul din cadrul suspendat trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă pentru a preveni accidentele de muncă.
  • Nu este permis ca încărcătura să penduleze după ridicare, trebuie să aibă o poziţie stabilă.
  • A nu se utiliza cabluri de tracţiune(ridicare) alese de Dvs. fără a consulta producătorul. În caz contrar şi la producerea unor accidente din această cauză, răspunderea este a utilizatorului.
  • Când s-a atins o scădere în diametru a cablului, din diferite motive ex. uzuri, cu 10% acesta va trebui schimbat cu unul nou. Niciodată nu se trece cablul de la  cap prin tirfor şi direcţia cărligului nu trebuie să fie reversibilă. Dacă s-a procedat astfel lucrul nu se poate efectua şi există pericol iminent de producere de accidente. Sarcina ridicată trebuie ancorată corespunzător pentru a nu exista pericolul de producere de accidente cauzate de desprinderea sarcinii.
  • Mecanismul se menţine în stare curată, a nu se lasă cu pâmant, noroi sau cu alte mizerii după utilizare. Dacă s-a lăsat de mai multe ori murdară trebuie desfăcută şi curăţată. La reasamblare trebuie avut grijă ca părţile componente să nu fie montate greşit şi  să fie acoperite cu un strat de unsoare pentru a asigura o  stare de funcţiune corectă. 

Intretinerea tirforului

  • Utilizatorul este obligat să păstreze tirforul în bună stare tehnică pentru siguranţa manevrării.
  • În funcţie de intensitatea utilizării, dar cel putin o dată pe an acesta trebuie supus unei examinări.
  • Se va menţine tirforul curat. In cazul în care este foarte murdar acesta se va dezasambla în vederea curăţării. La reasamblare trebuie avută în vedere ungerea elementelor de mişcare.