Feedback

Feedback

Ghid de cumparare usi din lemn natural

Lemnul nu este numai un produs natural si frumos, ci dispune si de proprietati deosebite. De exemplu rezistenta in timp, faptul ca este un bun izolator termic si fonic, fac din lemn un material cu intaietate atunci cand vine vorba de alegerea usilor.

Ce ar trebui sa stiu inainte de a cumpara usi din lemn?

Usile de lemn pentru interior sunt destinate spatiilor fara diferenta de temperatura si umiditate mari, astfel usile standard sunt destinate pentru locuinte si alte cladiri pentru exploatarea în conditii de umiditate 30-60 %. Daca spatiul spatiul respectiv are un climat special in acele locuri sunt necesare usile technice cu parametri speciali.

Ce dimensiune mi se potriveste?

Inainte de a cumpararea usii aveti in vedere deschidere usii (de mana stanga sau dreapta)

Ghid de cumparare usi din lemn natural

Dimensiunile standard ale usilor de lemn variaza intre:

  • L: 68 cm x I: 205 cm pentru gol zid min. L: 70 cm x I: 207 cm
  • L: 78 cm x I: 205 cm pentru gol zid min. L: 80 cm x I: 207 cm
  • L: 88 cm x I: 205 cm pentru gol zid min. L: 90 cm x I: 207 cm
  • L: 138 cm x I: 205 cm pentru gol zid min. L: 140 cm x I: 207 cm

Idei preconcepute despre lemn

  • lemnul trebuie vopsit permanent pentru a fi protejat contra putrezirii
  • vopsirea joaca numai un rol estetic si da o nuanta frumoasa lemnului

Rolul fundamental al vopselei este acela de mentine calitatea lemnului un timp mai îndelungat din acest punct de vedere o usa din lemn reprezinta o varianta economic ape termen lung.

Avantajele usilor de lemn

Durata de folosinta

Un aspect important este durabilitatea produsului. Pe baza balantelor economice lemnul poseda calitativ ceea mai buna pozitie pe piata. Din punct de vedere ecologic lemnul este o materie prima cu caracteristici regeneratoare si cel mai vechi materiale de constructie în viata omului.

Lemnul este valorificat aproape integral: coaja, rumegusul si toate resturile nu se vor pierde, ci se vor folosi pentru producerea energiei termice.

Ingrijire si intretinere in timp

Usile ce au 100 de ani, sau mai bine de 100 de ani nu constituie o raritate, deci o ferestra sau usa bine conceputa, corect montata si întretinuta corespunzator este o investitie pe termen lung. Întretinerea lemnului este simpla, din cand in cand ele trebui tratate cu vopsea pe baza de apa. Pe lânga aceasta, usile din lemn în cazul unor defectiuni pot fi foarte usor reparate, nu se încarca electrostratic ceea ce inseamna ca nu atrag praful si murdaria.

Protectie impotriva incendiilor

Lemnul, ca substanta organica, se comporta ciudat în urma arderii pastrându-si un timp îndelungat duritatea. În timpul arderii pe suprafata lemnului se formeaza un strat izolator, care intarzie patrunderea incendiului spre interior.

Pregatirea montajului

Atentie!

  • Magazionarea si depozitarea se face în locuri uscate si ventilate
  • Usa trebuie asezata pe suport orizontal facut din lemn, eliminând astfel efectele negative ale vremii, precum si deterioarea, deformarea, alunecarea sau rasturnarea acestora
  • Masurati dimensiunea gol zid unde se va monta viitoarea usa su aveti in vedere o distanta mai mare de 1 cm fata de dimensiunea nominala

Recomandari

  • Montarea usilor trebuie facuta de lucratori calificati.
  • Pentru a proteja cât mai bine produsul recomandam ca montarea sa fie facuta dupa finalizarea lucrarilor de zidarie

Cum se monteaza o usa?

  1. Se pregateste spatiul pentru montaj: nivelare bavuri, se monteaza podelele la exterior si la interior, tinându-se cont de latimea de toc, si modul de asezare a usii (la mijlocul zidului sau la capete).
  2. Se dezambaleaza usa se separa tocul de foaia de usa.
  3. Se monteaza tocul în spatiul alocat tinându-se cont de verticalitate si ori zontalitate prin împanare cu pene si cale.
  4. Se asambleaza foaia de usa si se urmareste închiderea, pozitionându-se lonjeronul cu placuta de închidere în asa fel ca fanta de lumina sa fie egala pe verticala, si sa se închida usa cu cheia.
  5. Se umple golul dintre toc si zid cu spuma poliuretanica folosindu-se distantiere în partea superioara a tocului si în dreptul placutei de închidere.
  6. Dupa 24 de ore se renunta la distantiere si pene, si se fac micile reglaje, se monteaza garniturile.
  7. Se solidarizeaza tocul de zid cu holzsuruburi speciale care se înfileteaza în beton
  8. Înainte de montarea produsului nevopsit (natur) trebuie aplicate doua straturi de vopsea pe baza de apa în asa fel încât sa nu afectam feroneria produsului!