Ghid de cumparare variatoare electrice
Variatoarele sau dimmerele sunt aparate de comanda a iluminatului destinate reglarii treptate a intensitatii luminoase, respectiv a nivelului de iluminare.
Variatoarele au un rol important, realizand adaptarea luminii la tipul de activitate. De exemplu, vom avea nevoie de mai multa lumina pentru o sala de lectura, de studiu sau mai putina lumina in timpul vizionarii unui film, sau cand exista si lumina naturala.
Tensiunea nominala de functionare in Romania este de 230Vac.
Rolul variatoarelor este de a aduce confort in viata de zi cu zi a fiecarui utilizator, raspunzand cu precizie exigentelor actuale.
Variatoarele pot fi cu reglare rotativa sau cu comanda prin apasare, clientul avand posibilitatea astfel sa aleaga modul de comanda preferat.
Esential in alegerea unui variator este tipul lampilor a caror intensitate trebuie variata precum si puterea minima, respectiv maxima a circuitului pe care ele se amplaseaza. Fiecare tip de variator va functiona doar impreuna cu tipul sursei de iluminat pentru care a fost creat.
Asadar exista mai multe tipuri de variatoare in functie de sursa de iluminat. Daca nu se folosesc variatoare compatibile cu sursele de iluminat folosite rezultatul va fi o functionare defectuasa.
1. Pentru lampi cu incandescenta sau cu halogen 230V
2. Pentru becuri economice cu halogen
3. Pentru lampi cu incandescenta sau cu halogen 230V sau cu transformator ferromagnetic
4. Pentru lampi cu incandescenta sau cu halogen 230V sau cu transformator electronic
5. Pentru lampi fluorescente cu ballast electronic 1-10V
6. Multisarcina
7. Pentru lampi compact fluorescente dimabile. Nu toate sursele de lumina compact fluorescente (CFL) pot fi folosite impreuna cu variatoare. Pentru varierea surselor de lumina CFL, trebuiesc folosite surse CFL speciale, semnalizate de producator ca pot fi variate.
Unele variatoare prezinta avantajul ca sunt prevazute cu LED-uri ce permit vizualizarea nivelului de iluminare (5 LED-uri care semnalizeaza nivelul de incarcare a circuitului respectiv).
O atentie deosebita trebuie acordata puterii surselor de iluminat si a variatoarelor. Variatoarele de obicei nu functioneaza sub o putere minima 30 - 40W. In cazul in care sursa de iluminat are o putere mai mica de 30-40W, actionarea variatorul nu va avea nici un efect asupra sursei (becul nu se va aprinde).
In cazul utilizarii unui variator cu o putere maxima mai mica decat puterea consumata de sursele de iluminat, rezultatul va fi deteriorarea variatorului (variatorul se va arde).
Din punct de verere al montajului, ele se pot amplasa in montaj ingropat, necesitand doza si cablaj in montaj ingropat, dar pentru renovari, cand nu se mai pot sparge peretii, exista si posibilitatea de montaj in doza aparenta.
Totodata variatoarele se pot monta in rame multipost atat vertical cat si orizontal, in functie de spatiul disponibil si de modul de incadrare in estetica peretelui.
Pentru montajul ingropat exista doze si suporti ce pot fi utilizati atat pentru montaj vertical cat si orizontal. In plus, suportii se livreaza cu folie de protectie ce protejeaza echipamentul pe perioada cat inca mai sunt lucrari (finisare pereti, zugravire) in incaperea respectiva.
In functie de sistemul de fixare in doze acesta se poate face cu ghiare sau cu suruburi, in functie de tipul suportului asociat variatorului.