Ghid de cumparare vopsea pentru piscina
Vopseaua pentru piscina este un produs monocomponent, colorat, pe baza de dispersii apoase folosita pentru vopsitul suprafetelor care intra in contact permanent cu apa.
Care sunt avantajeje vopselei pentru piscina?
- Culori intense cu rezistenta in timp
- Rezistenta ridicata la uleiuri si lotiuni de corp
- Rezistenta ridicata impotriva apei si a chimicalelor din bazinele de inot
- Aplicare fara probleme pe vopsele clor-cauciuc mai vechi
- Curatare si dezinfectare usoara
- Rezistenta ridicata la apa la care dezinfectarea se face exclusiv prin clorinare
Care este consumul vopselelor pentru piscine?
Consum teoretic la un consum de 100 grame pe metru patrat grosimea teoretica de strat este de 77 microni strat umed si de 36 microni strat uscat.
In cazul acoperirilor peste tencuieli sau hidroizolatii se vor aplica 2-3 straturi de vopsea iar primul strat va fi diluat cu 5 % apa. In cazul acoperirilor peste straturi vechi de clor-cauciuc se recomanda aplicarea a 1-2 straturi de vopsea.
Timpul de asteptare intre straturi este de minim 1 zi la temperatura de 20 grade Celsius iar timpul de asteptare pana la utilizare este de minim 14 zile in conditiile unei aerisiri zilnice (valabila pentru piscinele situate la interior).
Protejarea si ingrijirea suprafetei
Produsul ofera rezistenta chimica impotriva acizilor si solutiilor de curatare alcaline, apa clorinata si impotriva detergentilor si dezinfectantilor. Nu are rezistenta la solvent. Frunzele si petalele de flori pot produce decolorarea sau patarea suprafetei. Masurile de contracarare a acestor efecte sunt curatarea imediata sau acoperirea suprafetei.
Rezistenta termica pe termen lung este de + 60 grade Celsius caldura uscata si de + 30 grade Celsius caldura umeda.
Sfaturi pentru aplicare
In cazul stratului suport din beton sau tencuieli minerale se recomanda inainte de aplicarea vopselei de protectie sa se verifice daca acesta este curat, uscat, fara urme de praf sau particule friabile, fara impuritati si fara substante antiaderente (uleiuri de protectie solara).
O pregatire a stratului suport prin sablare sau alte mijloace mecanice este obligatorie. Porii, defectele sau rugozitatea substratului vor fi reparate cu mortar. Dupa efectuarea reparatiilor se va asigura tratarea ulterioara a suprafetelor minim 4 zile de la aplicare.
Vopseaua se poate aplica la temperaturi cuprinse intre + 8 grade si + 30 grade Celsius, temperatura aerului si a stratului suport. Umiditatea relativa maxima a aerului trebuie sa fie de 75%. In faza de intarire (2 zile) trebuie evitata roua, care poate cauza perturbatii ale procesului de intarire. In continuare, in timpul intaririi, apa aparuta pe suprafata trebuie indepartata imediat cu teul de cauciuc. Pentru piscinele aflate la interior se va asigura o ventilatie corespunzatoare.
Inainte de aplicare materialul se va amesteca energic cu un mixer electric. Materialul se poate aplica airless, cu rola sau cu trafaletul.
Pentru pulverizarea airless se recomanda o presiune de pulverizare de 180 bar, duza de 0,38-0,66 mm si un unghi de pulverizare de 50-60 grade.
La aplicarea prin roluire se recomanda folosirea trafaletilor cu par scurt, in special cei cu par scurt de oaie. Materialul neintarit se poate curata cu apa. iar materialul intarit se curata doar mecanic.
Siguranta si protectie
In timpul aplicarii materialului se recomanda folosirea manusilor, a mastii si a ochelarilor de protectie. In contact cu ochii sau cu pielea poate cauza iritare.