Feedback

Feedback

Infiintarea unui gard viu

Pentru a da o nota de originalitate unui colt al gradinii, sau chiar pentru a marca anumite zone de vegetatie, puteti folosi, tufe sau arbusti pentru gard viu. Puteti folosi plante care raman verzi tot timpul anului (de exemplu tuia, buxus), plante care isi pastreaza doar o perioada frunzele (iedera, caprifoi, vita salbatica), dar si plante care infloresc, pierzandu-si frunzele iarna (iasomie, iedera cu flori galbene sau mov).

Cea mai buna perioada pentru infiintarea unui gard viu este toamna, dupa caderea frunzelor. De asemenea, plantarea se poate face si primavara insa doar foarte devreme, inainte de pornirea in vegetatie.

Infiintarea unui gard viu

Infiintarea unui gard viu

Cum alegem gardul viu?

Principalul rol al unui gard viu este acela de a delimita o suprafata. Daca doriti intimitate fata de vecini, va trebui sa optati pentru un gard viu de talie mare si cat mai compact, de preferinta din plante vesnic verzi, astfel incat sa aveti un perete cu frunzis chiar si iarna.

Pentru a delimita un aranjament de plante, puteti alege un gard viu de talie mai mica, tinand cont de inaltimea plantelor din aranjament, astfel incat gardul viu sa nu le obtureze.

Infiintarea unui gard viu

Infiintarea unui gard viu

Plantarea gardului viu:

Odata ce v-ati hotarat asupra speciei dorite pentru infiintarea gardului viu, va trebui sa stiti exact de cate plante veti avea nevoie pentru proiectul dumneavoastra. Sapati un sant continuu pe lungimea liniei de plantare sau puteti sapa cate o groapa pentru fiecare planta in parte si udati din abundenta santul cu apa. Adancimea santului trebuie sa fie de doua ori mai mare decat adancimea ghiveciului plantei.

Apoi, pamantul scos trebuie amestecat cu turba, nisip si ingrasamant. Dupa ce plantati copacelul si acoperiti cu pamant, udati, din nou, din abundenta.

Infiintarea unui gard viu

Formarea gardului viu:

Daca aveti deja copacei in grădina, acestia trebuie sa fie toaletati pentru a li se forma o coroana frumoasa cand infrunzesc, dar si pentru ca lumina soarelui sa ajunga la toate ramurile. Aceste lucrari se pot executa cu ajutorul unui ferastrau special portabil.

Daca aveti specii de foioase, acestea se lasa sa creasca libere in primul an, urmand ca, in urmatoarele trei primaveri succesive, sa se realizeze taieri de indesire, atat pe partea superioara, cat si pe partile laterale.

Daca dispuneti de specii rasinoase de gard viu, taierile vor fi mai rare si se vor reteza doar varfurile incepand cu urmatorul an de la plantare.

Infiintarea unui gard viu

Pe timpul verii, arborii se uda abundent. Taierile se executa la sfarsitul iernii si in luna iunie, iar ramurile moarte trebuie indepartate toamna. Periodic se va afana solul pentru a permite aerisirea si se vor aplica ingrasaminte.

Dimensiunile unui gard viu pot varia in functie de necesitatile si dorintele dumneavoastra. Mai pot fi plantati in gradina copacei decorativi cu flori multicolore. Acestia au nevoie de toaletari multiple si trebuie indepartate crengutele moarte pentru un aspect placut al tufelor. Puteti combina diverse specii de arbusti pentru a avea tufe cu flori in diverse culori.

udare gard viu

Toaletarea gardului viu:

Taierea gardurilor vii este usor de realizat, cu ajutorul unor foarfeci portabili de gradina. Daca sunt proaspat plantati, arbustii trebuie lasati sa creasca peste inaltimea dorita si apoi se vor tunde. Arbustii cu frunze permanente se tund primavara, daca sunt plantati de minimum doi ani, iar cei care au frunze cazatoare se toaleteaza iarna. Puteti crea figuri tunse, daca va folositi de crengile principale ale arborilor si tundeti doar crengutele mici.

foarfeca tuns gard viu

foarfeca electrica - taierea gardului viu