Feedback

Feedback

Irigarea prin picurare

Tehnologia pentru irigare prin picurare este singura metoda de udare care permite automatizarea totala, datorita reglarii precise a debitului si a presiunii apei, precum si datorita declansarii udarii pe baza informatiilor inregistrate de senzori cu privire la umiditatea solului, temperatura si umiditatea relativa a aerului.

Aceasta tehnologie se rezuma la udarea cu cantitati controlate de apa, corelate cu capacitatea de absortie a solului si evapotranspiratia, distribuite in principal in zona de dezvoltare a radacinilor.

Irigarea prin picurare

Sisteme de irigatii cu tub ( sau banda) prin picurare, se preteaza in mod deosebit la culturile horticole: legume in camp, solarii, sere, gradini, vii si livezi, flori, dar si la culturile de porumb si cartofi, cu posibilitatea unui grad mare de mecanizare.

Irigarea prin picurare

Metoda de irigare cu tub (sau banda) prin picurare a introdus in agricultura moderna conceptul de fertiirigatie, respectiv fertilizarea concomitenta cu irigarea, folosind ca suport apa de irigare. Sunt folosite in acest sens substante fertilizante solubile, realizate in mod special pentru a fi utilizate in echipamentele si instalatiile pentru irigatii prin picurare.

Substantele nutritive si stimulative solubile sunt administrate concomitent cu apa de irigare, in cantitati riguros controlate, fara a risipi aceste substante, destul de costisitoare, in zonele dintre randuri care nu reclama necesitatea fertilizarii. Tinand cont si de reducerea cheltuielilor cu administrarea substantelor fertilizante, costurile se reduc la 25% din costurile unei fertilizari clasice.

Functionarea acestor echipamente, instalatii si sisteme de irigare cu tub ( banda ) de picurare se bazeaza pe distribuirea apei in mod uniform, in puncte apropiate de plante, in mod lent, picatura cu picatura, cu o frecventa adaptata nevoilor plantei, avand posibilitatea compensarii stricte a evapotranspiratiei, permitand un control riguros al normelor de udare si aplicarea acestora.

Irigarea prin picurare

Distribuirea apei, picatura cu picatura, numai in apropierea sistemului radicular al plantelor, conduce la un consum de apa redus, fapt ce conduce implicit la reducerea cheltuielilor efectuate pentru aprovizionarea cu apa.

Avantajele sistemului de irigare prin picurare:

Irigarea prin picurare

  • se dozeaza exact apa necesara in diferite etape de dezvoltare a culturilor si in functie de tipul de cultura irigat, reducandu-se in acest fel pierderile;
  • fiecare planta poate primi cantitatea optima de apa, in functie de necesar, si astfel consumul de apa pentru irigatie este mai redus cu 20-40 % ;
  • udarea directa a solului, fara umezirea plantelor, impiedica aparitia si inmultirea bolilor si daunatorilor. Astfel, se micsorează sau se evita unele tratamente chimice, ceea ce impiedica poluarea recoltelor;
  • spatiul dintre randuri ramane uscat, ceea ce permite executarea lucrarilor agricole in conditii bune;
  • reducerea cheltuielilor;
  • instalatia de fertirigare prin picurare nu necesita forta de munca calificata pentru exploatare;
  • permite dozarea exacta a cantitatilor de ingrasaminte administrate in functie de necesarul optim al plantei;
  • poate asigura o crestere a productivitatii cu pana la 100%;

Irigarea prin picurare