Saltea pat - Secretul unui somn linistit
Alegerea saltelei potrivite pare o provocare? Informeaza-te si ii vei face fata cu brio. Fie ca renovezi si ai nevoie de o saltea noua, doresti sa faci un cadou, ori pur si simplu te-ai saturat de disconfortul oferit de salteaua actuala, venim in ajutorul tau cu informatii pretioase ce te vor ajuta sa faci alegerea potrivita.
Deoarece atat notiunea de confort cat si bugetul difera de la o persoana la alta, producatorii se intrec in a oferi modele variate de saltele la preturi pentru toate buzunarele.
Asadar, pornind cu asteptari realiste, oricare ar fi bugetul in care doresti sa te incadrezi, gama vasta de modele de saltele iti ofera libertatea de a alege modelul dorit.
Studiile de specialitate afirma ca o treime din viata o petrecem dormind. Desigur, stilul de viata al fiecaruia este diferit si, in consecinta, timpul alocat somnului variaza de la persoana la persoana. Totusi, petrecem o cantitate de timp considerabila de timp dormind sau, pur si simplu, odihnindu-ne, asa ca ar fi placut ca salteaua sa ofere, in primul rand, confort.
Generic vorbind, confortul unei saltele este dat de capacitatea acesteia de a reduce presiunea pe care suprafata de dormit o exercita asupra corpului si de a mentine coloana vertebrala in pozitia ei naturala in timpul somnului.
O saltea prea dura va crea puncte de presiune asupra umerilor si soldurilor, provocand durere de spate si tensiune musculara, pe cand o saltea prea moale nu va reusi sa ofere sustinerea necesara zonei centrale (unde se concentreaza greutatea corpului), provocand dureri de spate si rigiditate musculara. Ambele cazuri impun o postura nefireasca, incomoda a coloanei vertebrale, iar disconfortul resimtit se va reflecta in calitatea somnului si, in final, in calitatea vietii.
Nivelul potrivit de duritate al saltelei trebuie sa mentina coloana vertebrala intr-o pozitie naturala, fara a aplica presiune pe curburile acesteia.
In concluzie, principala caracteristica ce trebuie luata in considerare in alegerea unei saltele confortabile este duritatea sa. Aceasta este determinata de principalele sale componente - nucleul si invelisul acestuia.
Cele mai intalnite nuclee de saltele sunt cele din arcuri, spuma si latex. Mai jos, gasesti o prezentare succinta a acestor tipuri de saltea.
![]() |
Saltelele cu arcuri biconice (Bonnel) au in componenta arcuri tratate termic pentru a oferi rezistenta indelungata elasticitatii sarmei din otel din care sunt realizate. In functie de grosimea lor, arcurile ofera saltelei un grad de fermitate scazut, mediu sau ridicat - cu cat valoarea este mai mare, cu atat creste si fermitatea saltelei, viceversa find valabila - cu cat arcurile sunt mai subtiri, cu atat salteaua va fi mai moale. Acest tip de saltele are proprietati ergonomice foarte bune, oferind corpului sustinere ortopedica. Tehnologia dispunerii arcurilor permite saltelelor de acest tip o buna aerisire, proprietate ce impiedica retinerea umezelii si, implicit, aparitia alergenilor si a acarienilor. |
![]() |
Saltelele cu arcuri impachetate individual (Pocket Spring) pastreaza caracteristicile celor cu arcuri Bonnel, mai putin dispunerea si numarul arcurilor - acestea sunt impachetate individual in buzunare textile, actioneaza independent, eliminand punctele de presiune asupra corpului si se gasesc in numar mai mare (aproape dublu) decat in cazul saltelelor clasice cu arcuri, pentru a oferi un plus de flexibilitate; astfel, fiecare arc se adapteaza individual corpului, separand modul de reactie si oferind independenta fata de miscarile partenerului. |
![]() |
Saltelele cu spuma clasica sunt realizate din poliuretan cu diferite tipuri de densitate; in functie de aceasta proprietate saltelele pot fi medium-ferme ori chiar ferme (dar confortabile) si sustin corect pozitia naturala a corpului; cel mai frecvent tip de poliuretan utilizat pentru realizarea acestui tip de saltele este cel cu celulatie deschisa ce permite structurii sa respire si, astfel, sa nu atraga microbii. |
![]() |
Saltelele cu spuma vascoelastica (spuma cu memorie), realizate din spuma poliuretanica moale, au structura termosensibila ce se adapteaza temperaturii, formei si greutatii corpului dumneavoastra (cand nu se mai aplica presiune asupra ei revine la forma initiala); datorita materialului din care sunt confectionate, unul sintetic, au proprietati hipoalergenice si antimicrobiene. |
![]() |
Saltelele din latex (natural sau artificial) pot fi realizate atat din blocuri de latex, insa cel mai adesea doar din placi, in combinatie cu variate tipuri de nucleu, reduc punctele de presiune datorita elasticitatii deosebite a acestui material; un beneficiu in plus il constituie si faptul ca structura celulara deschisa a latexului (natural sau artificial, de tip open) permite aerului sa circule, aeriseste salteaua si creaza un mediu de dormit racoros. |
Invelisul structurii elastice (nucleul) asigura confortul resimtit la contactul direct cu salteaua. Acesta poate crea senzatia de scufundare, moale sau tonifiere, in functie de materialul, calitatea, grosimea și structura acestuia.
La momentul actual se gasesc modele de saltele intr-o varietate de combinatii, printre care cele mai frecvente sunt:
Saltele cu structura din arcuri si invelis din spuma (poliuretan sau memory foam, ce combina cu succes fermitatea si durabilitatea arcurilor cu elasticitatea si proprietatile hipoalergenice si antimicrobiene ale spumei. Acest tip de saltea ofera un raport optim intre gradul de elasticitate si cel de rigiditate, asigurand o repartizare ortopedica a greutatii corpului si o pozitie naturala a acestuia. Constituie alegerea ideala pentru copii, adulti ori varstnici, singurul criteriu de diferentiere fiind densitatea spumei (kg/mc), care modifica direct proportional gradul de fermitate al saltelei.
Saltelele cu structura din spuma clasica si invelis din spuma vascoelastica sunt realizate din tipuri de spuma cu structura diferita, fiecare cu un scop precis - unul pentru suport ferm si sustinere echilibrata a corpului si unul pentru a echilibra rigiditatea structurii, pentru un nivel maxim de confort resimtit. Acest tip de saltea este potrivit, in special, pentru persoanele cu alergii, datorita materialului din care este confectionata (poliuretan), material ce nu este agreat de microorganisme.
Saltelele cu structura din arcuri/spuma si invelis din latex respecta principiile saltelelor cu arcuri/spuma, la care se adauga beneficiile latexului - un material antialergic ce permite saltelei sa respire, iar cu cat densitatea acestuia este mai mare, cu atat salteaua va fi mai ferma. Datorita proprietatilor hipoalergenice, saltele cu latex sunt saltelele perfecte si recomandate pentru cei cu alergii, astm si cu probleme respiratorii. Datorita structurii celulelor sale, latexul ofera o foarte buna buna ventilatie a saltelei si un control al umiditatii superioare, astfel constituind alegerea potrivita pentru cei ce resimt temperatura ambientala mai intens.
Odata ce ai ales componenta saltelei (conform cu preferintele si nevoile personale) jumatate din decizie este deja luata. Pentru cealalta jumatate iti sugeram cateva criterii demne de luat in considerare:
- Ideal ar fi ca salteaua sa includa husa de protectie detasabila si lavabila (pentru un nivel optim de igiena) si sa beneficieze de diferite tratatamente (cu ioni de argint, antiacarieni, antibacterieni ori antialergeni). Datorita atentiei la aceste detalii poti preveni viitoare probleme respiratorii si alergii provocate de microorganismele ce, in caz contrar, ar putea sa se impregneze in saltea.
- Urmareste ca materialele din care este realizata husa sa fie de calitate si pe cat posibil naturale - acestea vor permite circulatia aerului in interiorul saltelei si, implicit, vor oferi confort termic.
- Pentru persoanele cu pielea sensibila (dar nu numai) recomandam, suplimentar, alegerea unei huse de saltea tratata cu microcapsule de Aloe Vera. Aceste microcapsule vor fi eliberate progresiv, in timpul somnului, si, datorita consistentei lor (enzime, minerale, vitamine, acizi grasi, aminoacizi) vor avea efecte benefice asupra pielii dumneavoastra. In plus, ofera husei catifelare si, astfel, te ajuta sa ai un somn odihnitor.
- Daca alegi o saltea cu arcuri, atunci trebuie sa fii atent la functia de aerisire. Aceasta are un rol important - reduce cantitatea de umezeala ce intra in saltea. La majoritatea saltelelor sistemul de aerisire este compus din patru butoni (doi pe o latura si doi pe cealalta latura) ori banda pentru aerisire aplicata de jur imprejurul saltelei. Orice forma ar lua, aerisirea saltelei este necesara pentru evitarea umiditatii (mediul propice aparitiei alergenilor.
- Dimensiunile saltelei sunt, de asemenea, importante. Acestea se aleg in functie de inaltimea si numarul de persoane ce vor dormi pe ea. In cazul in care salteaua este destinata utilizarii de o singura persoana, recomandarea ar fi ca lungimea sa sa fie cu aproximativ 15-20 cm mai mare decat inaltimea persoanei in cauza pentru a evita o posibila pozitie nefireasca a corpului (arcuirea in forma de C - opusul formei naturale, de S) datorita lipsei de spatiu. Trebuie luat in considerare orice posibilitate de micsorare a spatiului de dormit precum adancimea tabliei patului, latimea si numarul pernelor. In cazul in care salteaua este destinata utilizarii de catre doua persoane lungimea se va calcula in functie de persoana mai inalta. Latimea saltelei trebuie si ea sa fie una generoasa (minimum 90 cm pentru un adult si minimum 140 cm pentru 2 adulti), insa ramane la latitudinea fiecaruia de cat spatiu are nevoie.
- Salteaua constituie o investitie pe termen lung, de aceea aceasta trebuie sa-si pastreze proprietatile, forma si gradul de confort pe care il ofera timp indelungat dupa ce este achizitionata. Dar ce inseamna timp indelungat? Durata de viata a saltelei poate fi dedusa din termenul de garantie - este perioada de viata pe care o asigura producatorul. Desigur, o saltea poate fi utilizata mai mult timp decat prevede perioada de garantie, totul tine de modul in care este intretinuta - pentru saltelele cu arcuri se recomanda ca, o data la trei luni, pentru a asigura uzura uniforma, sa fie intoarse atat de pe o parte pe alta, cat si pe lungime, inversand zona superioara cu cea inferioara; pentru saltelele cu spuma intretinerea difera de la model la model, in functie de tehnologie, insa gasesti specificatii date de producator in instructiunile de intretinere.
Salteaua ideala nu exista, insa exista salteaua adecvata cerintelor si preferintelor tale. Asadar, in speranta ca cele de mai sus iti vor fi de ajutor, te invitam sa alegi salteaua perfecta…pentru tine.